logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System nie chodzi po updacie - Widze czarny ekran albo kręciołka

mcmaklin 09 Lis 2017 10:39 879 7
REKLAMA
  • #1 16811232
    mcmaklin
    Poziom 7  
    Proszę o pomoc. Stacjonarna porządna maszyna. Plyta glowna Z170X-UD5, w srodku karta MSI Geforce 1080 GTXTi.
    Windows 10 Professional.
    Prawie czysty system nienamieszany, ostatnio zainstalowalem STEAM i HTC VIVE glasses.
    Wszystko super dzialalo, do momentu gdy wczoraj wykonałem update systemu. Tylko ten ostatni, wczesniej robilem to jakis tydzien temu.

Efekt: podlaczam monitor do DVI albo do HDMI (wszystko jedno) - system startuje (on byl tak ustawiony ze mial nie pytac o haslo), slychac dzwiek (chyba odplalenia windowsa) ale na ekranie czarno albo wczesniej taki kręciołek. Jak kliknę myszką to slyszę dzwiek błedu albo coś takiego.

Nie wiem co sie stalo, mose podczas updatu jak sie podobny kręciołek zrobil to gnoja zrestartowalem ale niestety nie wiem co zrobic. Nie wiem jak tryb uruchomic zeby sie dalo cos widziec i to naprawic. Mam duze doswiadczenie w komputerach ale przeroslo mnie to
  • REKLAMA
  • #2 16811287
    chyczak
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Wyjmij Kartę graficzną i uruchom na zintegrowanej, usuń sterowniki od nvidii
  • REKLAMA
  • #3 16811776
    mcmaklin
    Poziom 7  
    Walcze z tym od jakiegos czasu. I znow prosze o pomoc bo walcze ostro. Udalo mi sie trzymajac F8 odpalic system w trybie awaryjnym. Inaczej nie umialem to odinstalowalem z panelu sterowania recznie driver do nvidii i odpala dobrze (bez rozpoznanej grafiki) ALE zlosliwie jak nawet zainastaluję NAJNOWSZY driver,od razu problem wraca, widze kursor cos czarnego i czasem kreciolka, a w najlepszym wypadku driver nie instaluje sie. Nie wiem co jest ale spowodowal to update windowsow najnowszy a powrocic nie moge bo nie zaznaczylem sobie restore points. Jaka jest rada na to? Czytam i czytam - winver to Version 1703 OS Build 15063.674

Probuje teraz zeby mi to naprawil program DriverEasy. A jak mam kompletnie odinstalowac sterowniki od Nvidii w momencie gdy usunalem recznie w panelu sterowania NVIdie to nie wiem. Wyglada na to ze ciagle cos zostaje albo ze jakas jest niekompatybilnosc powazna.
  • REKLAMA
  • #4 16812071
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    chyczak napisał:
    Wyjmij Kartę graficzną i uruchom na zintegrowanej, usuń sterowniki od nvidii

mcmaklin czytasz czasami? Oszczędziło by ci to zabawy z trybem awaryjnym.

Znajdź kartę graficzną na podmianę i zobacz czy też na niej występuje ten problem. Tak samo obecną sprawdź pod bootowalnym linuxem na pendrive.
  • #5 16812982
    mcmaklin
    Poziom 7  
    Czytam. Ok zaraz ją wydlubie. Na podmiane nic nie mam, jest ta wbudowana w plyte to ją uaktywnie. Ale w dalszym ciagu nie wiem co mam zrobic dalej. Usune drivery Nvidii tak jak tylko potrafie.
    Usuwam przez program files uninstall. Sorry bo ja jestem generalnie Macowy glownie i dziekuje za pomoc.

Dziwna sprawa bo ja do plyty to jedynie moge podlaczyc telewizor ktory ma HDMI, wczesniej to dzialalo, ale jak BIOS jest ustawiony na AUTO ze automatycznie ma aktywowac wewnetrzną karte to w ogole odpalic mi sie udalo ten komputer jedynie przez Remote Desktop i usuwam drivery tak.

NVIDIA Graphics Driver 388.13 nie daje sie usunąc metodą usun programy. Niby usuwa a caly czas panel sterowania pokazuje ze wciaz jest zainstalowany

UPDATE: Sluchajcie pomozcie, ja sie poddaje, wydlubalem karte, usunalem wszystkie drivery Nvidii programem temu dedykowanym ale jak wlozylem znow karte i zainstalowalem ze strony Geforce driver znow ten sam blad, po instalacji drivera tylko strzeleczka na ekranie - co mam jeszcze sprawdzic? Pomocy

UPDATE: Rozwiazalem problem... Bruzdzilo cos zwane Duet Display do Ipada czyli taki drugi ekran. Wywalilem i od razu przeszlo. PYTANKO - bo te drivery są takie same do 1070 i 1080?
  • REKLAMA
  • #6 16813077
    daminek1234
    Poziom 25  
    Tak drivery są uniwersalne.
  • #7 16843058
    mcmaklin
    Poziom 7  
    Dziekuje Wam a teraz jeszcze pytanie, bo macie doswiadczenie. Do tejze karty MSI Geforce 1080 GTXTi chce zrobic chlodzenie wodne.
    Co kupic, ale nie jakąś domoróbkę tylko cos co prosto zainstaluję. Chce zalozyc takowe i ją podtaktować trochę. czytam po necie i się gubię.
  • #8 16843097
    daminek1234
    Poziom 25  
    Załóż oddzielny temat.
    A tak a propo to: ja sensu nie widzę. Przewiewna obudowa i na powietrznym da radę. Z doświadczenia MSI ma te karty wyżyłowane do granic. Ale jak już się uparłeś to jakieś all in one.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem stacjonarnym po aktualizacji systemu Windows 10, gdzie po uruchomieniu pojawia się czarny ekran lub kręciołek. Komputer wyposażony jest w płytę główną Z170X-UD5 oraz kartę graficzną MSI Geforce 1080 GTXTi. Po próbie uruchomienia w trybie awaryjnym i odinstalowaniu sterowników NVIDIA, system działa, ale po ponownej instalacji najnowszego sterownika problem powraca. Użytkownik nie może przywrócić systemu, ponieważ nie utworzył punktów przywracania. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują użycie zintegrowanej karty graficznej oraz sprawdzenie kompatybilności sterowników. Dodatkowo, użytkownik planuje zainstalować chłodzenie wodne do karty graficznej i prosi o rekomendacje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA