logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czarny ekran z kursorem po zalogowaniu - Windows 10, nie ładuje się pulpit

gkgkgk 08 Maj 2024 13:43 46119 12
REKLAMA
  • #1 21074352
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam,

poproszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. W kolejności: włączam komputer, dochodzi do ekranu powitalnego, klikam myszką, pojawia sie ekran logowania, wpisuję hasło, klikam strzałkę zaloguj i w tym momencie pojawia się czarny ekran z kursorem myszki i kręcącym sie obok kółeczkiem. To kółeczko dodam kręci sie już od momentu włączenia komputera. A więc ekran jest czarny, a na jego dole mruga pasek, na którym z lewej strony jest ikona Windows (kwadracik podzielony na 4 części), okienko "Wpisz tutaj, aby wyszukać" i ikonka jakby drabinki. Po prawej stronie paska jest zegor i ikona wiadomości. Mogę poprzez ALT CTR i DEL zobaczyć menu z Menedżerem zadań, Przełacz użytkownika, Wyloguj itd Poprzez Menedżera zadań mogę uruchomić Explorera, Wiersz poleceń, Uruchom. Tryb awaryjny pojawia się w taki sam sposób. Uruchomiłem komputer z USB Hiren i tam wszystko śmiga. Przywracanie z punktu i odinstalowywanie ostatnich poprawek nic nie zmieniło.

Co może być przyczyną tak dziwnego zachowania komputera?

Co mam począć oprócz odtworzenia z obrazu, mam taki sprzed roku lub opcji "Wróć do początku"

Czarny ekran z kursorem i kręcącym się kółeczkiem na monitorze komputera.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21074440
    gkgkgk
    Poziom 11  
    1. Sterownik zainstalowany najnowszy, po akcji "Odinstaluj urządzenie" w Menedżerze urządzeń i restarcie.
    2. Ten czarny ekran pojawia się również, gdy loguję się na wbudowane konto Administratora.

Pisząc nowy profil użytkownika mylisz o założeniu nowego konta użytkownika? Z Mojego Windows nie mogę, czyli z wiersza poleceń to zrobić, czy z Hirena, pytam bo z kontami i hasłami to słaby jestem, :-).
  • REKLAMA
  • #4 21074453
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 966
    "Pisząc nowy profil użytkownika mylisz o założeniu nowego konta użytkownika?" - Tak
    "Czyli z wiersza poleceń to zrobić" - Tak lub każdym innym programem typu Live boot lub z instalatora windowsa z cmd.

Dodano po 56 [sekundy]:

Podaj co masz w środku komputera.
  • REKLAMA
  • #5 21075009
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Karta GeForce GTX750, i7-3770K 3,5GHz, RAM 16GB, SSD 250GB, HDD 2T, płyta MSI Z77 MPower (MS-7751). Teraz zauważyłem, że w oknie Exploratora "Ten komputer" pokazuje pasek pojemności HDD na czerwono - 134GB wolnych z 1,81T, a dysk C jest na niebiesko 31,3GB wolnych z 237GB, ale to nieistotne chyba? Założyłem konto spod Hirena, uruchomiłem pc normalnie, wybrałem nowego użytkownika, komputer mielił na ekranie logowania kilka minut z napisem Czekaj, i wskoczyło czarne tło jak poprzednio. Znalazłem w Hirenie program Windows Recovery z opcją Undo dla nowicjuszy, warto spróbować?

Zrzut ekranu monitora pokazującego ekran logowania systemu Windows

Ekran komputera z otwartym programem Lazesoft Windows Recovery Home

Pozdrawiam.
  • #6 21075188
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Jeśli na nowym profilu jest tak samo to problemem może być:
    Uszkodzone sterowniki Grafiki
    Uszkodzony dysk twardy
    Uszkodzone pliki systemu windows
    Niepotrzebny program w autostarcie
    Uszkodzona pamięć ram
    Problem z programem antywirusowym

Dodano po 6 [minuty]:

Nic nie próbuj żadnego Undo.

Dodano po 49 [sekundy]:

Napisz jaki masz dysk i czy go sprawdziłeś?
    Czy sprawdzałeś Ram?

Dodano po 1 [minuty]:

Wstaw SMART dysku
  • #7 21075977
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Odłączyłem dysk HDD, przetestowałem SSD - nie ma błędów, uruchomiłem z USB system Zorin, wszystko działa w rozdzielczości 2560x1440.

Ekran komputera z tapetą gór i otwartym menedżerem plików Zorin OS Kolorowe warzywa ułożone na blasze do pieczenia

Nie wiem jak w Zorinie sprawdzić z jakim sterownikiem chodzi karta graficzna, bo na systemie z USB Hiren w menedżerze jest Microsoft Basic Display Adapter. Czy w moim Windows mogę zainstalować jakiś inny standardowy sterownik na próbę i zostanie to zaakceptowane w systemie?

Jakim narzędziem ew. naprawić ten Windows 10?

Dodano po 6 [godziny] 6 [minuty]:

Wszystkie testy SSD są OK, ale sfc /scannow coś tam wykrył i nie naprawił. W konsoli odzyskiwania nie mam opcji "Napraw...", "Odzyskaj z obrazu..." i innych, tylko "Uruchom ponownie" z czego nie dochodzi do Trybu awaryjnego, tylko czarny ekran jak przy normalnym włączeniu. Ca rok temu zrobiłem obraz systemu - Folder WindowsImageBackup -. ale nie mogę go użyć do odzyskania, bo nie ma takiej opcji.

Ekran komputera z wynikami S.M.A.R.T. dla dysku SSD Samsung 840 PRO. Ekran komputera z otwartym programem Lazesoft Disk Image & Clone Home pokazującym zakończone powodzeniem sprawdzanie dysku SSD. Ekran konsoli z wynikami polecenia sfc/scannow w systemie Windows. Ekran z opcjami odzyskiwania systemu Windows. Ekran opcji zaawansowanych systemu Windows z ustawieniami uruchamiania. Ekran z ustawieniami uruchamiania w systemie Windows.
    Lista folderów na komputerze z widocznym kursorem wskazującym na folder WindowsImageBackup.

Pozdrawiam
  • #8 21076493
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Dobrze widzę że dysk przepracował tylko 93 godziny?
    Kiedy system instalowałeś i czy go nie klonowałeś ze starego dysku czasem?
    Masz napisane że uszkodzone są pliki systemowe wstaw plik CBS.log tutaj:

Ekran komputera z komunikatem o uszkodzonych plikach systemowych w systemie Windows. Zrzut ekranu z programu HDDScan pokazujący atrybuty S.M.A.R.T. dla Samsung SSD 840 PRO.

Dodano po 5 [minuty]:

Musisz odinstalować sterownik grafiki nvidia w trybie awaryjnym programem :
    Display Driver Uninstaller (DDU).
    i zainstalować go na nowo jego najnowszą wersję po restarcie komputera.

https://www.nvidia.pl/content/DriverDownloads...ternational-dch-whql.exe&lang=pl&type=GeForce

552.44

https://www.dobreprogramy.pl/display-driver-uninstaller,program,windows,6628600576984705

Pamiętaj żeby zrobić to w trybie awaryjnym.
    Ekran ustawień uruchamiania Windows z zaznaczoną opcją Włącz tryb awaryjny
  • #9 21077101
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Nie mogę wejść do trybu awaryjnego, bo po wybraniu z listy np. tryb awaryjny z obsługą sieci dochodzi do takiego samego czarnego ekranu jak w "zwykłym logowaniu". Mam listę nie taką jak u ciebie, ale taką jak było to kiedyś na czarnym tle.

Wymontowałem zewnętrzną kartę graficzną i podłączyłem monitor do do karty na płycie głównej, bez efektu.

Mam obraz iso Windows ze strony Microsoft, nagrałem z niego USB z systemem Windows To Go - działa!

Monitor z otwartym programem Paint 3D na systemie Windows 10

Nagram teraz z tego iso Windows 10 Pro i spróbuję naprawić moje Windows.
    Te godziny to zmyśla, nic z tych rzeczy nie robione od 10 lat, :-).
    Przypomniałem sobie, że od jakieś pół roku nie mogłem zainstalować aktualizacji Windows, wyskakiwał error 0x800f0805, ale poprawki odpowiedzialne za bezpieczeństwo były instalowane co ciekawe. Nie potrafiłem rozwiązać tego problemu, filmiki na youtube na ten temat nie pomogły. Może to ma wpływ?
  • REKLAMA
  • #11 21077134
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Ekran ustawień uruchamiania systemu Windows z opcjami rozruchu. Opcje zaawansowanego uruchamiania systemu Windows 10 na ekranie komputera.
    Pusty ekran monitora BenQ z podłączoną kamerą internetową na górze.

Dodano po 22 [minuty]:

Mam Officea, Corela i kupę innych małych narzędzi, od nowa to ostateczna ostateczność, :-).
  • #13 21089859
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czarnym ekranem i kursorem po zalogowaniu do systemu Windows 10. Po włączeniu komputera i zalogowaniu, ekran pozostaje czarny, mimo że pasek zadań jest widoczny. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym przywracania systemu, odinstalowywania sterowników graficznych oraz tworzenia nowego profilu użytkownika, jednak problem nadal występuje. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak uszkodzone sterowniki graficzne, uszkodzone pliki systemowe, problemy z dyskiem twardym lub pamięcią RAM. Użytkownik przetestował dysk SSD, który nie wykazał błędów, a także uruchomił system z USB Hiren, gdzie wszystko działa poprawnie. Zasugerowano użycie narzędzi do naprawy systemu oraz ewentualne zainstalowanie nowego systemu Windows, po wcześniejszym zgraniu danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA