logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komin bez uszczelek, a kocioł kondensacyjny

piracik 10 Lis 2017 17:26 6018 7
REKLAMA
  • #1 16814056
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Witam po latach :)

Mam pewien problem z kominiarzem.

Na jednej z kotłowni kominiarz na zlecenie użytkownika wykonał kanał spalinowy dla kotła kondensacyjnego 100kW (GB162-100)

Wyjście z kotła jest na komin fi110

Kominiarz zastosował rurę fi100
    Powstałą szczelinę zalepił silikonem.
    Komin bez uszczelek, a kocioł kondensacyjnyWhatsApp I...5 (1).jpeg (88.24 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Komin bez uszczelek, a kocioł kondensacyjnyWhatsApp I...5 (5).jpeg (93.22 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Żeby było ciekawiej komin zrobiony z rury bez uszczelek. Takie jak w kominie do kotła atmosferycznego.

Przejrzałem dziennik ustaw i nie znalazłem jednoznacznej podstawy zakwestionowania tego komina.

Zależy mi bardzo na tym aby poprawił swoją robotę.
    Walczyłem na tej kotłowni parę lat z kominem z PCV

Kiedy końcu znaleźli pieniądze i wezwali kominiarza aby to naprawił, to ten zrobił takie coś...
    Z deszczu pod rynnę :(

Czy jest zapis w jakiejś normie jakie kryteria musi spełniać komin do kotła
    kondensacyjnego. Komin ciśnieniowy ze spalinami mokrymi.
    Gdzie tego szukać?

Komin bez uszczelek, a kocioł kondensacyjnyWhatsApp I...5 (2).jpeg (160.08 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Komin bez uszczelek, a kocioł kondensacyjnyWhatsApp I...5 (3).jpeg (95.89 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Komin bez uszczelek, a kocioł kondensacyjnyWhatsApp I...5 (4).jpeg (104.75 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16814155
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 972
    Jest chyba zapis który mówi że komin nie może mieć przekroju mniejszego niż ten który wychodzi z kotła.
    Musisz szukać w dyrektywach unijnych. Nasze prawo i normy nie idą z duchem czasu.
    Ewentualnie uderz do Buderusa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16814158
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 453
    Wymagania odnośnie warunków, które muszą spełniać układy odprowadzające spaliny są w specyfikacji kotła i warunkach jego montażu. W układzie takim jest spore nadciśnienie i musi być uszczelniony uszczelkami. Do tego płynie kondensat.
    Kominiarzowi powiedż, że jest takie coś, jak redukcja średnicy.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 16814633
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    piracik napisał:

Walczyłem na tej kotłowni parę lat z kominem z PCV

A co się działo?
  • REKLAMA
  • #5 16814635
    piracik
    Było niezgodne z przepisami. Ale jeśli chodzi o szczelność to było zdecydowanie lepiej :)

Precyzując komin zrobiony był z szarej rury kanalizacyjnej.

Komin bez uszczelek, a kocioł kondensacyjny25012011..2.jpg (767.12 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Komin bez uszczelek, a kocioł kondensacyjny25012011..6.jpg (889.78 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16815045
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Kurde to w latach 80 lepiej robili. Sam bym na to nie wpadł że te szare rurki też się na komin
    "nadają" (nawet nie pomarańczowe)
  • Pomocny post
    #7 16815227
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Jeżeli długość komina nie przekracza 5 m to warunek średnicy jest spełniony dla tego kotła (instr montażu GB 162-100). Uszczelki powinny być ze względu na nadciśnienie i kondensat. Ogólnie to przepisy kierują do zaleceń producenta.
    Rury kanalizacyjne niedopuszczalne. Są specjalne z tworzywa. Jednakże Buderus zastrzega się że:"W Polsce nie wolno stosowaã systemów
    odprowadzenia spalin, wykonanych z tworzyw
    sztucznych (Dz.U.Nr 75/2002 r.)"
  • #8 16817114
    piracik
    Instrukcja kotła również nie określa jasno jaki ma być ten komin.

Długość jest ponad 11m tak więc nawet jak na 110 jest za długo.

Ciekawe co powiedzą w Buderusie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wykonanym przez kominiarza kanałem spalinowym dla kotła kondensacyjnego Buderus GB162-100. Komin został zbudowany z rury fi100, co jest niezgodne z wymaganiami, ponieważ powinien mieć przekrój równy lub większy niż wyjście z kotła (fi110). Dodatkowo, komin wykonany jest z rury bez uszczelek, co jest niewłaściwe ze względu na nadciśnienie i kondensat. Użytkownik poszukuje norm dotyczących kominów do kotłów kondensacyjnych oraz wskazówek, jak zmusić kominiarza do poprawy wykonania. W odpowiedziach podano, że rury kanalizacyjne są niedopuszczalne, a zalecenia producenta powinny być przestrzegane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA