logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy silnik krokowy 23HS8430 (1,8Nm, 3A) zadziała z Arduino?

Imil 11 Lis 2017 14:24 813 7
REKLAMA
  • #1 16815675
    Imil
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Cześć.
    Chciałbym poprosić Was o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Mianowicie zabrałem się za "budowę" własnej frezarki cnc (frezowanie drewna, sklejek, mdf-u, xps-u). Jestem na etapie zastanawiania się nad zakupem silników krokowych. Ogólnie chciałem sterowanie oprzeć na razie o arduino i z tego wynika ograniczenie dotyczące natężenia prądu zasilającego silniki. Chciałbym zakupić silniki, które będą miały stosunkowo duży moment i będę mógł je wykorzystać w przyszłych, bardziej dopracowanych konstrukcjach.
    Rozważałem do zakupu taki silnik:
    23HS8430 M= 1,8Nm I= 3A
    I teraz moje pytanie: czy z arduino dam radę zasilić taki silnik, zdaję sobie sprawę, że jak będę go zasilał prądem 1,5A to wówczas moment trzymający wyniesie połowę znamionowego. Bardziej interesuje mnie czy ten silnik w ogóle ruszy, nie będzie gubił kroków i czy będzie prawidłowo pracował.
    Drugą opcją, którą rozważam jest:
    http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=440
    Ten powyższy uważam za wystarczający do moich potrzeb i według mnie będzie prawidłowo współpracował z arduino. Jeżeli się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu.
    Z góry dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 16816491
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Czy silnik nie będzie gubił impulsów zależy od tego, jakie masz przełożenie, z jaką prędkością kręcisz, jakiej siły potrzeba, jak ciężko chodzą supporty. Mały silnik = mała prędkość, wtedy nie gubi impulsów. Czemu nie weźmiesz PC z np. LPT, oraz program, np. Mach?
  • REKLAMA
  • #3 16816987
    Imil
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dlatego, że będzie to zdecydowanie amatorska maszyna i nie stać mnie na kupno tych wszystkich sterowników i innej elektroniki. Przy zastosowaniu Arduino cena jest zdecydowanie niższa, a obsługa przynajmniej tak mi się wydaje, prostsza. Poza tym sam chciałem trochę pouczyć się programowania i sprawdzać t na "żywym" organizmie.
  • REKLAMA
  • #4 16817074
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    Arduino w takim zestawie obrabia tylko G-kody, pytanie czy Arduino uciagnie silniki jest źle postawione.
    Dobór silników musisz zrobić na podstawie momentu potrzebnego do poruszania całością, a dopiero do tego dobierać sterowniki silników.
    Jak chcesz poćwiczyć ze słabszym momentem na silnikach to kup Arduino UNO i CNC Shield w jakiejś nowszej wersji, ryzyko to tylko kilkadziesiąt złotych.
    Do CNC shield będziesz miał w komplecie sterowniki A4988, które kiedyś możesz wymienić na mocniejsze.
    W ofercie brak było napięcia silnika, ze względu na dużą indukcyjność silnik musisz zasilić kilkukrotnie wyższym napięciem niż jego katalogowe, sterowniki zadbają o to by nie przekroczyć prądu i to tyle co wystarczy wiedzieć :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 16820882
    and_rog
    Poziom 23  
    Właśnie dlatego, że amatorska maszyna, to taniej PC z łączem LPT + MACH. Dedykowany sterownik + program robi się w droższych maszynach. Wiem, bo sam robiłem, i mam.
  • #6 16821141
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    Polemizowałbym z tą taniością Macha.
    Oczywiście Mach ma swoje zalety, ale niedługo znalezienie komputera z LPT stanie się problemem, każde uszkodzenie będzie się wiązało z wymianą całego sprzętu.
    Taniej wychodzi jednak Arduino + CNC Shield + drivery A4988.
    Obawiam się że kabel LPT do Macha będzie kosztował więcej niż ten zestaw.
    Skompletujesz Macha ze sterownikami silników za 40 złotych? ( słownie czterdzieści ), na co dzień czytam o problemach z Machem związanych z dużą wrażliwością na zakłócenia, odsuwanie kabli od siebie, odsuwanie kabli od zasilaczy itd...
    Moim zdaniem warto włożyć do prób 40 złotych i mieć możliwość podpięcia się do dowolnego komputera z USB.
    Jedyny minus taniego zakupu to czekanie na dostawę z Chin, w Polsce pewnie ze dwa razy drożej.
    Są oczywiście interface USB/Mach czy też LAN/Mach, ale za te pieniądze to można zbudować całą maszynę.
  • #7 16826250
    and_rog
    Poziom 23  
    OK, niech będzie że lepiej Arduino.
  • #8 16826687
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    Witam.
    Może zainteresuj się programem - http://www.estlcam.com/
    W sumie można do Arduino stosowanego ( Nano / Uno ) w tym programie podłączyć dowolne końcówki.
    Pzd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę frezarki CNC z wykorzystaniem silnika krokowego 23HS8430 (1,8Nm, 3A) i Arduino. Zastanawia się, czy Arduino będzie w stanie zasilić ten silnik, biorąc pod uwagę ograniczenia prądowe. Odpowiedzi wskazują, że kluczowe jest dobranie silników na podstawie wymaganego momentu obrotowego oraz zastosowanie odpowiednich sterowników, takich jak A4988, które mogą być użyte z CNC Shield. Użytkownicy sugerują, że przy niższym prądzie silnik może gubić kroki, a także porównują koszty i funkcjonalność systemów opartych na Arduino i PC z LPT oraz programem Mach. Wskazano również na alternatywne oprogramowanie, takie jak Estlcam, które może współpracować z Arduino.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA