logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić wersję systemu?

marcin21t 12 Lis 2017 14:48 6654 7
  • #1 16818068
    marcin21t
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Witam. Mam komputer, w którym jest uszkodzony system, chce go naprawić, potrzebuję do tego płytę instalacyjną, ale nie wiem jak sprawdzić jaki jest tam dokładnie system.

Jest to laptop Lenovo, sticker od 8. Chcę wiedzieć czy to jest Windows 8 64 czy 32 bit i czy Pro, Home, Business..

P.S.
    Mam dostęp do wszystkich plików na tym dysku, gdzie to może być zapisane?

Pomysły?
  • #2 16818093
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Sprawdz w C:\Windows\System32\License.rtf
  • #3 16818165
    marcin21t
    Poziom 9  
    EULAID: T1C_2R_1_ED_CC_R_PL-PL

Ktoś potrafi to odczytać?
  • #4 16818199
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    To wszystko co masz w tym pliku? W naglowku powinna byc podana wersja systemu.

Zreszta po pobraniu iso z Windows 8, bedziesz mial tam wszystkie wersje i powinna dzialac naprawa.
  • #5 16818219
    marcin21t
    Poziom 9  
    Jest napisane, że ostatnia aktualizacja z 2015 roku. Po za tym "System operacyjny Windows", i tam cała reszta tej licencji. Jest też zapis:

"Jeśli licencjobiorca nabył od producenta ........ wersję Professional systemu Windows, wówczas ..... ma prawo do korzystania z Windows 8.1 Pro lub Windows 7 Professional ...."

Ale czy to jest zapis, że to jest Windows 8 Pro to nie wiem.
  • #8 16818318
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    marcin21t napisał:
    "Jeśli licencjobiorca nabył od producenta ........ wersję Professional systemu Windows, wówczas ..... ma prawo do korzystania z Windows 8.1 Pro lub Windows 7 Professional ...."

Nie macie Panowie wrażenia, że to opis prawa do downgrade'u? To zaś mogłoby wskazywać, że obecnie na dysku jest Windows 10 (nośnik pobrany przez MCT zawiera wersje Pro i Home, do "rozpoznania przez klucz z BIOS-u (UEFI)).
    Zostaje sprawa "bitów" - pewnie już od 4 GB pamięci, a to choćby w BIOS-ie (UEFI) można sprawdzić, można obstawiać, że to 64-bitowa wersja.

PS
    Kłopot ew. będzie przy "z Bing" czy jakiejś "N", ale na to już na tym etapie nie da się zaradzić.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na sprawdzenie wersji systemu operacyjnego na laptopie Lenovo, który ma uszkodzony system. Wskazówki obejmują sprawdzenie pliku License.rtf w katalogu C:WindowsSystem32, gdzie można znaleźć informacje o wersji systemu. Inna sugestia to przeszukanie rejestru systemowego, aby uzyskać szczegółowe dane o wersji i edycji systemu. Użytkownik zauważa, że w pliku licencyjnym są zapisy dotyczące wersji Professional, co może sugerować, że zainstalowany jest Windows 8 Pro. Dodatkowo, istnieje możliwość, że system to Windows 10, a także zalecenie sprawdzenia architektury systemu (32/64 bit) w BIOS-ie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA