logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FORTRON FSP500-60GLN(80) - Zasilacz wyłącza się po kilku minutach lub pod obciążeniem

Grzesiek101 12 Lis 2017 18:24 1281 2
REKLAMA
  • #1 16818654
    Grzesiek101
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    FORTRON FSP500-60GLN(80) - Zasilacz wyłącza się po kilku minutach lub pod obciążeniemWitam potrzebuję diagnozy specjalisty czy da się naprawić ten zasilacz i ile mniej więcej może wynieść koszt naprawy.
    Objawy są takie że włączę komputer wszystko działa normalnie pochodzi kilka minut czasem kilkanaście zależy i się wyłącza. Pod obciążeniem natomiast kiedy uruchamiam bardziej wymagającą grę PC się natychmiast restartuję. Po otworzeniu obudowy zauważyłem że jakiś pseudo fachowiec wymienił 2 kondensatory widoczne na zdjęciach te zaklejone taśmą. Byłem w miejscowym komisie w którym facet także naprawia komputery i próbował włączyć zasilacz nie podpinając do płyty głównej tylko dotykał którychś pinów we wtyczce 12v. Zasilacz się nie uruchomił, stwierdził że (napięcie startowe) jest o parę V za małe po zmierzeniu miernikiem, powiedział że transformator jest walnięty i nie opłaca się tego naprawiać. Przyjechałem do domu podłączyłem zasilacz ponowie i komputer się normalnie włącza jak wcześniej po czym niespodziewanie się wyłącza kiedy zachce. Wyłączyłem ponownie otworzyłem obudowę zasilacza i zauważyłem że w jednym miejscu płytka jest jakby przypalona zaznaczyłem na zdjęciu w którym miejscu. Na obecną chwilę to są najlepsze zdjęcia jakie udało się wykonać.
    FORTRON FSP500-60GLN(80) - Zasilacz wyłącza się po kilku minutach lub pod obciążeniemFORTRON FSP500-60GLN(80) - Zasilacz wyłącza się po kilku minutach lub pod obciążeniemFORTRON FSP500-60GLN(80) - Zasilacz wyłącza się po kilku minutach lub pod obciążeniem

Ten mały kondensator w miejscu gdzie płytka jest przypalona nie jest spuchnięty.
  • REKLAMA
  • #2 16820275
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    Po takich pseudo "naprawach" to raczej na złom.
    No chyba że będziesz miał szczęście i ktoś posiadający taki sam model zasilacza (najlepiej wstaw zdjęcie tabliczki znamionowej) poda dokładne parametry tych elementów, które zostały tak "fachowo" wymienione.
    I wymienisz je we własnym zakresie, bo raczej oddawanie do serwisu koszt naprawy może przewyższy wartość sprzętu.
  • #3 16821123
    Grzesiek101
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Nie wiem dlaczego moderator zmienił nazwę mojego tematu w każdym razie jest to zasilacz fortron model FSP500-60GLN(80) a nie FSB.
    Myślisz że ktoś wstawił kondensatory o nieodpowiednich parametrach?. Nie wiem kto to wymieniał ale chyba tak nie powinno się robić (na kabelki) wiem że jest ciasno. Przeczytałem właściwości wymienionych części kondensator nr1. ten ciemniejszy HEC 1000 µf 16V ZT 105° CR
    nr2. ten niebieski 2200 µf 16V CD 288. Wiem że zdjęcie nie wyszło by wystarczająco ostre więc wstawiam link do tego samego zasilacza.
    https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817104053
REKLAMA