logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łazienka - jednoczesne włączanie taśmy LED i lampy

maciekplk36 12 Lis 2017 21:22 867 4
REKLAMA
  • #1 16819274
    maciekplk36
    Poziom 1  
    Witam, zakupiłem mieszkanie i chcę, aby w łazience zapalały się jednocześnie - lampa na suficie, LED-y przy wannie i pod szafkami. Czy da się to wszystko podłączyć razem?
    Ewentualnie jakieś inne rozwiązanie, bo jeszcze nie mam tynku na ścianie, więc można poprowadzić jakiś dodatkowy przewód. Zależy mi, aby wszystko zapalało się razem.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16819301
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 651
    Pewnie że się da.
    Łączysz taśmę ledową poprzez zasilacz punktem świetlnym lub wyłącznikiem dodatkowym przewodem i po kłopocie.
    Pamiętaj jednak o przepisach i ewentualnych zagrożeniach. To jest łazienka więc z rozwagą i zgodnie z zasadami.
  • REKLAMA
  • #3 16820646
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Najlepiej doprowadź poszczególne obwody oświetleniowe do puszki łącznika. Wtedy będziesz mógł podzielić to na dwa klawisze.
  • REKLAMA
  • #4 16821574
    MonikaMarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    kosmos99 napisał:
    Najlepiej doprowadź poszczególne obwody oświetleniowe do puszki łącznika. Wtedy będziesz mógł podzielić to na dwa klawisze.

Wszystkie obwody ośw. do puszki wyłącznika.
    Tam wpakuj zasilacz led "dopuszkowy".
    I jak kosmos99 sugeruje, połącz to na dwa klawisze: led + sufit.
    Ewentualnie na jednym klawiszu ALL. ;-)
  • #5 16822251
    Jerzy Cieślański
    Poziom 22  
    Ocena: 95
    Cyt"...Łazienka przeznaczona do celów kąpielowych, wyposażona w wannę lub brodzik (basen natryskowy), stanowi pomieszczenie o zwiększonym zagrożeniu porażenia prądem elektrycznym, dlatego normy szczegółowo określają, jakie urządzenia elektryczne można zastosować w łazience i gdzie powinny być rozmieszczone..."
    Link do przykładowego artykułu; Instalacje elektryczne w łazienkach

Pan chce zasilać oświetlenie LED "przy wannie", pytając w dziale dla początkujących. Proponuje zapoznać się wstępnie z zagadnieniem bezpieczeństwa przeciwporażeniowego w łazienkach a koledzy specjaliści coś odpowiedniego do sytuacji doradzą, a ostatecznie skorzystanie z usługi uprawnionego elektryka. Bo tu, w poradach, obowiązuje pierwszeństwo dla bezpieczeństwa i ewentualna odpowiedzialność za skutki.
REKLAMA