logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt i uwagi przy wymianie skrzynki z bezpiecznikami na automatyczne

wilde_hilde 08 Sie 2005 21:37 4412 8
REKLAMA
  • #1 1717890
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Nie wiem czy to dobre miejsce, ale zapytam.

Sytuacja:

- stara skrzynka z bezpiecznikami (3 bezpieczniki topikowe - oświetlenie - gniazdka - piwnica + 1 bezpiecznik 0,5 m nad skrzynką tzw. główny).

Chodzi o zamontowanie nowej metalowej skrzynki, wymianę bezpieczników na aotomaty, z tym, że bezpiecznik główny powinien byc razem z 3 pierwszymi.

Jaki jest mniej wiecej koszt takiej operacji (z tego co ogladałem skrzynka ok. 40zł, skrzynka na bezpieczniki ok. 6zł, komplet bezpieczników ok. 40zł.)?

Na co zwrócic uwagę?

Czy trzeba powiadomić dostawce prądu?

Wszelkie sugestie mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 1719789
    tarkan1
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    dostawcę powidadamisz jeśi masz zamiar zarwać plomby zacząć instalacje na nowo,
    Jaśli bespiecznik główny jast przed licznikiem to pewnie ma plombe i raczej nieobendzie się bez jej zerwania,
    Proponuję jaszcze bezpiecznik różnicowy (dla bezpieczeństwa)
  • #3 1723504
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Troche się dowiadywałem i podobno nie mozna bezpiecznika głównego (0,5m powyzej) włozyć wraz z 3 pozostałymi do skrzynki . . . trochę to mało estetycznie wygląda :cry:
  • REKLAMA
  • #4 1735060
    janusz121
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Obawiem się, że niestety ale sama wymiana skrzynki niewiele pomoże, bo trzeba będzie przerobić instalację wg najnowszych norm (połączenia wyrównawcze w łazience, strefy osłonowe etc.) bo nikt ci tego nie odbierze, albo będzie z tym kłopot. to jest główna skrzynka licznikowa??
  • #5 1735083
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Nie martw się.
    Jak masz te bezpieczniki za licznikiem, to możesz je sobie zmienić nawet na gwoździe i nikogo nie powinno to obchodzić.
    Ja sobie zmieniłem skrzynkę sam bez powiadamiania nikogo, a jak przyszli spece z zakładu sprawdzać bolce czy są zerowane to jeszcze mnie za to pochwalili :D .
    Zakład interesuje linia tylko do licznika, a dalej robisz na własną odpowiedzialność i martwić się możesz tylko jeśli masz jakiś zakład.
    Jeśli to prywatne mieszkanie to norma jest tylko zaleceniem, a nie nakazem.
  • REKLAMA
  • #6 1735830
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Główny bezpiecznik jest na klatce schodowej (6 mieszkań), w mieszkaniu są 3 bezpieczniki (we wnęce z licznikiem - /piwnica/gniazdka/oświetlenie) i 1 bezpiecznik 0,5m nad skrzynką (przedlicznikowy?).
  • REKLAMA
  • #7 1736908
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    wilde_hilde napisał:
    1 bezpiecznik 0,5m nad skrzynką (przedlicznikowy?).

Łatwo to sprawdzić.
    Wykręcasz bezpiecznik i podpinasz pod gniazdo żarówę np 100-200W tylko ostrożnie i powoli, żeby nie było porażenia :D .
    Jeśli po włączeniu licznik się kręci to bezpiecznik jest za licznikiem i sprawa rozwiązana.
    Jeśli nie to pozostaje niestety tylko zamaskować, albo rozpruć ścianę i poprowadzić naokoło przewodem ten bezpiecznik do nowej skrzynki, ale radziłbym się przedtem poradzić w administracji, żeby później nie było problemów.
    Aha mam nadzieję że mieszkanie masz własnościowe, bo jeśli nie to najpierw musisz powiadomić właściciela (administrację).
  • #8 1742869
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    [quote="Orochimaru"]
    wilde_hilde napisał:
    Aha mam nadzieję że mieszkanie masz własnościowe.

Tak, mieszkanie jest własnościowe.

Generalnie jak "wywali" bezpiecznik to na klatce bloku (tam sa już automaty), rzadko w mieszkaniu (pewnie dlatego, że jest tam mniejszy bezpiecznik).

Popytam w Zakładzie Energetycznym...
  • #9 1790497
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Nowa skrzynka juz jest (węższa i bardziej estetyczna) :) w środku 3 "S-ki" 16A + 1 "S-ka" 20A.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany starej skrzynki z bezpiecznikami topikowymi na nową metalową skrzynkę z bezpiecznikami automatycznymi (typ "S"). Wymiana obejmuje przeniesienie bezpiecznika głównego do skrzynki razem z pozostałymi, jednak pojawiły się wątpliwości, czy jest to możliwe ze względu na lokalizację bezpiecznika głównego (na klatce schodowej, przed licznikiem) i plombę zakładu energetycznego. Konieczne może być powiadomienie dostawcy prądu, zwłaszcza jeśli planowane jest zerwanie plomb lub ingerencja w instalację przedlicznikową. Wymiana skrzynki powinna uwzględniać aktualne normy elektryczne, takie jak połączenia wyrównawcze i strefy ochronne, co może wymagać przeróbek instalacji. Właściciel mieszkania może samodzielnie wymienić bezpieczniki za licznikiem, jednak bezpiecznik główny jest zwykle poza jego zasięgiem. Zalecane jest rozważenie zastosowania wyłącznika różnicowoprądowego dla zwiększenia bezpieczeństwa. Koszt samej skrzynki i bezpieczników jest stosunkowo niski (około 40 zł za skrzynkę i komplet bezpieczników), ale całkowity koszt zależy od zakresu prac i ewentualnych przeróbek instalacji. Ostatecznie autor potwierdził posiadanie własnościowego mieszkania i wymienił skrzynkę na nową z bezpiecznikami automatycznymi typu "S" 16A i 20A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA