logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór karty TV do zgrywania analogowego sygnału z kompresją sprzętową

thomas__1 08 Sie 2005 22:29 1911 8
REKLAMA
  • #1 1718079
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Mam problem z wyborem karty TV. Najbardziej zależy mi na zgrywaniu analogowego sygnału wizji np z wideo lub analogowej kamery. Nie jestem w temacie, ale wiem że najlepsza jest kompresja sprzętowa. Cena takich kart to około 250zł. Widziałem na Allegro zwykłe karty za 50zł i nie wiem czy opłaca się kupić tą tańszą, czy droższą. Kartę będę używał tylko dla moich potrzeb więc którą kupić?
    Z drugiej strony wpakować 50 w karte która gubi połowę klatek..... Sam już nie wiem.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zakładanie postu w nieodpowiednim dziale !
    Dlaczego kolega zakłada temat postu w dziale Komputery Hardware proszę o wyjaśnienia na PW ?

• REKLAMA
  • #2 1718112
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Lepiej dopłacić i mieć pewność, że będzie chodzić jak trzeba.
    Co prawda na razie nie planuję zakupu tunerka, ale polecam
    http://www.znak.pl/index.php?cid=365&scid=372&prid=tunLeaTV2000XPExpert
    Słyszałem bardzo dużo pozytywnych opinii o tej karcie.
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7722
    tu jest troszkę więcej informacjii, a rozwiązanie problemu pasków na ekrenie było gdzieś na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #3 1723329
    adamdn
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Ja z kolei do zadan profesjonalnych polecilbym karte VideoZIP RT. Karta ze palce lizac - ma wlasny procesor i mozesz robic co chcesz podczas zgrwania video. Jednak jej koszt 2 lata temu to ponad 1000zl.
    Jezeli chcesz zgrywac material video okazjonalnie lub nie masz takiej kwoty na wydanie to warto rozejrzec sie za kartami Pinnacle albo KWorld. Ta ostatnia mniej znana ale mialem pozytywne odczucia po jej przetestowaniu. Jest tania a do jakosci obrazu nie bylo wikeszych zastrzezen (byla lepsza od PixelView i podobnych)

Pozdrawiam
    adamdn
  • #4 1723356
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Jeżeli nie interesuje Cię TV (funkcja tunera) to rozważ zakup karty graficznej typu VIVO (Video In Video Out).
  • REKLAMA
  • #5 1723420
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Tylko kartę za sprzętową kompresją dp MPEG2!
    To oznacza, że nagranie ma jakość DVD, a nagrywanie praktycznie nie obciąża procesora. Kości mają wbudowane filtry polepszające jakość nagrywanego sygnału.

PVR2000 - (mam) działa cudnie, kasety VHS przegrane na DVD, na DVD wyglądały lepiej niż na taśmie (tak prznajmnej włąścicielka kaset powiedziała :) ). Przy przegrywamiu kaset lepiej przepuścić nagranie przez PvaStrumento (http://www.offeryn.com/) - opcja `make ps', żeby pozbyć się śmieci, potem cięcie przy pomocy mpeg2cut (http://www.geocities.com/rocketjet4/), Nero Recode (albo TmpgEnc DVD Author) i gotowe.
    Oprogramowanie karty jest bardzo dobre: pozwala na obudzenie PC z hibernacji o wyznaczonej porze, nagranie filmu, a potem wyjście do hibernacji czy stand by.
    Uwaga: istnieje wesja OEM tej karty, jest tańsza, tyle że nie ma wlutowanego gniazda wyprowadzajacego dźwięk z karty - czyli, albo trzeba nagrywać nie słysząc dźwięku, albo samemu dolutować przewody!

Karty oparte o chipset ATI `Theater 550 PRO' - technicznie bodajże bardziej zaawansowane, ale w testach były problemy z oprogramowaniem; karty nie widziałem, więc wszystko `podobno'

Tylko takie karty warto kupić.
  • REKLAMA
  • #6 1723533
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Jak masz tyle kasy to PVR2000 owszem owszem niekiepska, ale jak chcesz zgrywać do np: xvida to spokojnie WinFast TV 2000 XP Expert starczy, a jest połowę tańsza od w.w.
  • #7 1723592
    adamdn
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Ja proponuje poczytac tutaj: http://www.hdp.com.pl/VZIP_RT/VZIP_RT.htm

Produkt polski, dobrze wyposazony choc drogi. Posiada sprzetowa kompresje do MPEG-2 ale oczywiscie mozna zapisywac do innych formatow.

A jezeli chodzi o tansza alternatywe to rzeczywiscie karta z wejsciem/wyjsciem video czyli VIVO (Video In Video Out) jest tez dobrym pomyslem. Jakos obrazu jest dosc dobra, z reguly problem z brakiem rozbudowanych sterownikow ale przynajmniej nie ma problemu z kodowaniem do roznych formatow. Trzeba tez pamietac ze do przechwytywania takiego materialu w pelnej rozdzielczosci PAL (720x576) potrzebny jest mocny sprzet - cos kolo P4 2.8HT, 512MB RAM no i najlepiej dysk z 8MB Cache.

Pozdrawiam
    adamdn

Pozdrawiam
    adamdn
  • #8 1738792
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Poszukałem troszkę i teraz mam dylemat między DV2000 a PVR2000. DV ma dodatkowo wejście fierwire, ale nie wiem czy sprzętową kompresję sygnału analogowego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru karty TV do zgrywania analogowego sygnału wideo z kompresją sprzętową, co zapewnia wysoką jakość nagrań i odciąża procesor. Polecane są karty z kompresją MPEG-2, takie jak PVR2000, która oferuje jakość DVD i zaawansowane funkcje nagrywania, choć wersja OEM wymaga samodzielnego podłączenia dźwięku. Alternatywnie, tańsze karty typu WinFast TV 2000 XP Expert lub KWorld mogą być wystarczające do okazjonalnego użytku, oferując dobrą jakość obrazu. Karty VideoZIP RT z własnym procesorem są profesjonalnym rozwiązaniem, ale kosztują znacznie więcej. Dla użytkowników niepotrzebujących funkcji tunera rekomendowane są karty graficzne z wejściem VIVO (Video In Video Out). Przy zgrywaniu w pełnej rozdzielczości PAL wymagany jest mocny sprzęt komputerowy. Karta DV2000 posiada wejście FireWire do cyfrowych kamer, ale nie oferuje sprzętowej kompresji analogowego sygnału, którą posiada wyłącznie PVR2000.
REKLAMA