logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferroli Domina F24N - grzeje po kilka sekund i wyłącza się

crprog 14 Lis 2017 11:51 4587 10
REKLAMA
  • #1 16822195
    crprog
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam

Nie znam się na piecach ale serwisant który ostatnio robił mi przegląd gwarancyjny tego pieca chyba też nie do końca wiedział co robi... problem polega na tym że piec na ustawionej temp 40-60*C nie ma to znaczenia jaka grzeje bardzo krótko dosłownie parę sekund i wyłącza się gdyż słychać u góry w wymienniku tak jakby gotowała się woda, rurka z ciepłą wodą do CO staje się gorąca i piec się wyłącza na chwilę, powrót z CO jest dosłownie letni a grzejniki też nie są teraz takie gorące jak w tamtym roku.

Pytanie co się stało? serwisant podczas podstawowego przeglądu gwarancyjnego wyczyścił filtry wody, odkurzył komorę i wszystko przejrzał jednak po zakończeniu przeglądu miał problem z odpowietrzeniem pieca, stwierdził że to zakamieniony wymiennik więc zdemontował go i pojechał płukać jakąś chemią ( zalał do środka i karcherem wypłukiwał podobno ) po powrocie i montażu wymiennika woda nadal się w nim gotowała i grzał też po parę sekund, w końcu po 1 dniu walki z piecem serwisantowi udało się doprowadzić do tego że piec grzał dłużej i kaloryfery wreszcie były gorące, niestety temat wrócił ostatnio ( po 3 tygodniach ) zauważyłem że piec ciągle się włącza i wyłącza... serwisant oczywiście zrzucił winę na "kamień" w wodzie itp i mówił że jak to znowu się stanie to trzeba będzie wymiennik przepłukać ale pod ciśnieniem jakąś maszyną, ale wydaje mi się że to ściema bo w końcu obieg ogrzewania jest obwodem zamkniętym więc w ciągu 2 lat eksploatacji to co miało się osadzić to się osadziło i raczej tego nie przybywa w takim stopniu żeby już zatkać wymiennik ciepła ?

Dodam na koniec że przed przeglądem piec grzał porządnie, chciałem tylko wykonać przegląd który przedłuża gwarancję do 3 lat ( wymagany do tego przez producenta ) - co tu robić? szukać innego autoryzowanego serwisu?
  • REKLAMA
  • #2 16822243
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1977
    brak przepływu przez kocioł. Sprawdź czy otworzył wszystkie zawory na instalację CO.
  • REKLAMA
  • #3 16822247
    crprog
    Poziom 10  
    Są otwarte tak jak pisałem po tym wszystkim piec już pracował normalnie a ostatnio znowu to się stało, ja zaworów nie ruszałem :(
  • REKLAMA
  • #4 16822264
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1977
    Może pompka zapowietrzona. Moc pompy jeśli jest regulacja trzeba ustawić na max.
    Jak masz ustawione zawory na grzejnikach?
    Przynajmniej dwa powinny być na max.
    Spróbuj odpowietrzyc grzejniki.
  • #5 16822270
    crprog
    Poziom 10  
    Właśnie serwisant bawił się sporo z odpowietrzeniem pompy i mu się w końcu udało ( łącznie siedział u mnie 1,5 dnia ... ) dwa z pięciu są na max a a trzy są na połowę, grzejniki wszystkie odpowietrzane już parę razy i nie ma nic powietrza w nich :(
  • #6 16824459
    crprog
    Poziom 10  
    Na filmiku widać jak wygląda grzanie mojego pieca, podgrzewa wodę w zasobniku rurka na wyjściu do CO robi się gorąca aż parzy po czym się wyłącza rurka za chwilę ostygnie więc obieg wody jest zresztą słychać to w grzejnikach jak szumią ( pompa cały czas pracuje ) więc woda idzie do obiegu CO schładza się i piec znowu załącza się dosłownie na chwilę...

Dodam jeszcze że podgrzewanie CWU działa prawidłowo.

https://drive.google.com/open?id=1LpO7hNY__GN1QedhTgzOy35Sro2OAecquw

Pewnie będę wzywał innego serwisanta, ktoś poleci kogoś z LUBLINA ?

Pytanie też czy takie zachowanie pieca podlega gwarancji? bo raczej nie jest to jego normalna praca... tak to jest jak człowiek chce dobrze zapłacić za przegląd żeby mieć dłuższą gwarancję i efekt 150zł w błoto za przegląd i 1,5 dnia straconego na siedzenie w domu z serwisantem i nie działające poprawnie CO :-/
  • #7 16868255
    crprog
    Poziom 10  
    To już chyba całkiem katastrofa, byłem u znajomego zobaczyć jak jego piec pracuje, grzeje bardzo dobrze i grznie wody w obiegu trwa około 6 minut z tego co zaobserwowaliśmy, za to u mnie kilkanaście sekund... u znajomego ten sam piec woda na powrocie jest dużo cieplejsza a u mnie letnia, na dodatek tego wszystkiego dziś zaczęła się chyba gotować woda w wymienniku lub nie wiem ? zebrało się powietrze? obejrzyjcie ten film z dźwiękiem i się wypowiedzcie.

LinkDoFilmu
  • REKLAMA
  • #8 16885707
    crprog
    Poziom 10  
    Już był u mnie inny serwisant, z piecem wszytko ok jednak jest problem z odbiorem w instalacji, jednie pierwszy grzejnik po rozkryzowaniu na max grzeje jak trzeba a na reszcie jest zbyt mały przepływ, zgłosiłem to deweloperowi i czekam na wizytę firmy która robiła instalację, jak myślicie co może być ?
  • #9 16886556
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    Zabrudzony filtr na powrocie CO.
  • #10 16887168
    crprog
    Poziom 10  
    filtr jest czysty serwisant patrzył zresztą poprzedni na przeglądzie też zaglądał do niego parę razy.
  • #11 16971308
    crprog
    Poziom 10  
    Temat wreszcie zakończony, wykonawca instalacji CO wymienił na swój koszty wymiennik ciepła i było nadal to samo... dziś wykonanie płukanie instalacji w przeciwnym kierunku przy użyciu pompy i wyleciało tyle syfu ( kamień który oderwał się ze starego wymiennika podczas przeglądu technicznego pieca... ) po czyszczeniu całej instalacji, grzejników i głowic piec ruszył jak nowy. Szkoda tylko że kosztowało mnie to tyle czasu i nerwów oraz pisania reklamacji do dewelopera...
    Załączniki:
    • Ferroli Domina F24N - grzeje po kilka sekund i wyłącza się kamien.jpg (371.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem Ferroli Domina F24N, który grzeje tylko przez kilka sekund, a następnie się wyłącza. Po przeglądzie serwisanta, który czyścił filtry i próbował odpowietrzyć piec, problem nie został rozwiązany. Użytkownik zauważa, że woda w wymienniku się gotuje, a grzejniki nie osiągają odpowiedniej temperatury. Po kilku próbach i interwencjach różnych serwisantów, w tym wymiany wymiennika ciepła, problem został ostatecznie rozwiązany po płukaniu instalacji, które usunęło zanieczyszczenia. Użytkownik wyraża frustrację z powodu kosztów i czasu straconego na naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA