logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Ferroli Domina F 24E gaśnie po 5 sekundach od uruchomienia

prezes marek 08 Paź 2015 10:30 2046 6
REKLAMA
  • #1 15050850
    prezes marek
    Poziom 2  
    Witam wsystkich

Mam problem z piecem ferroli domina f 24e tj piec dwu funkcyjny z zakmknietą komora spalania .Piec po włoczeniu odpala i zaraz po jakis 5 sekundach gasnie .
    Usterka ta powstala po uderzeniu pioruna zostala naprawiona płyta głowna i piec tak sie teraz zachowuje ,wczesniej przed naprawa płyty wogole nie dzialal.
    po wymianie płyty odpala ale gasnie wymieniłem jeszce elektrode jonizacyjna ale to nic nie pomoglo.prosze o pomoc albo wskazowki .
  • REKLAMA
  • #2 15051971
    boza
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    W moim piecu (danfos)działo się tak samo , ustąpiło po wymianie czujnika płomienia .
    Na początku wystarczało wyczyszczenie zakurzonego dymem czujnika .
    Piec odpalał , czujnik nie potwierdzał zapalenia ( nie widział światła płomienia ) i wszystko się wyłączało po ok.4 sek .
  • REKLAMA
  • #3 15052389
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Jak się kocioł zachowuje po ściągnięciu obudowy komory spalania?
    Może być uszkodzony czujnik temperatury.
    Płyta po mimo że nowa może być nie sprawna.
    Spróbuj zamienić fazę z przewodem neutralnym we wtyczce.
  • REKLAMA
  • #4 15052784
    prezes marek
    Poziom 2  
    elektrode podtrzymujaca ogien wymieniłem na nowa i zachowyje sie tak samo
    a po otwarciu komory spalania jest wszystko identycznie resetuje go odpala na chwile tj, 3-5 sekund i gasnie faze sprawdzilem jest ok dobrze podlaczone a wtyczki nie mam tylko na stale zrobione wiec nie ma mozliwosci aby cos bylo odwrotnie bo wczesniej dzialalo
  • REKLAMA
  • #6 15060609
    prezes marek
    Poziom 2  
    Witam
    pytę juz wymieniłem wiec zostal czyjnik temperatury
  • #7 15090291
    prezes marek
    Poziom 2  
    witam
    I sie wyjasniło pzryjechal serwisan i postawil płyte głowna i pie zacząl dzialac
    tylko jest jeden problem za płyte zarzadał sobie 1500 zł wiec zrezygnowałem bo pare stowek dołoze i wymienie na nowy piec tylko musze pomyslec jaki wziasc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Ferroli Domina F 24E, który gaśnie po 5 sekundach od uruchomienia. Usterka wystąpiła po uderzeniu pioruna, po którym wymieniono płytę główną. Po wymianie piec odpala, ale szybko gaśnie. Użytkownik wymienił elektrodę jonizacyjną, jednak problem nie ustąpił. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony czujnik płomienia lub czujnik temperatury. Po dalszych próbach i wymianach, serwis potwierdził, że problem leży w płycie głównej, która została wymieniona, ale koszt naprawy wynosił 1500 zł, co skłoniło użytkownika do rozważenia zakupu nowego pieca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA