logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferroli Domina C 24 E - Grzeje i po chwili się wyłącza.

zet29 23 Wrz 2015 22:40 6420 7
REKLAMA
  • #1 15016509
    zet29
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam
    Przeszukałem forum i przeczytałem o podobnych problemach lecz mój jest trochę inny.
    Mianowicie gdy odkręcę ciepłą wodę to gaz się zapala i jest ok przez kilka sekund po czym się wyłącza i nie grzeje płynącej wody, gdy zakręcę wodę i odkręcę ponownie objaw się powtarza.
    Ale gdy wyłączę całkowicie piec przełącznikiem na OFF na około 1-2 godziny to po włączeniu piec pracuje poprawnie przez jakiś czas aż nie zacznie się znów wyłączać i tak w kółko.
    Zauważyłem też że od paru miesięcy przestał reagować na regulację temperatury ciepłej wody, z kranu leci zawsze jednakowa temperatura obojętnie w jakim położeniu jest potencjometr.
    Proszę o podpowiedź gdzie szukać usterki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15019111
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    Nie znam tego kotła, jesli nie działa woda to zapewne czujnik cwu.
    instrukcja
    Po schemacie czujnik 42.
    Temp.
    Czujnik
    NTC
    (34 CO)
    10°C 20 kΩ
    25°C 10 kΩ
    60°C 2,5 kΩ
    80°C 1,25 kΩ
    Do sprawdzenia element 136 przepływomierz.

No i wymiennik jest biwalętny wiec wszystko co zapcha odzwierciedla się na temperaturze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 15020590
    zet29
    Poziom 12  
    Sprawdziłem czujnik 42 c.w.u. przy wyłączonym zimnym piecu i ma 1,31kΩ czyli uszkodzony.
    Czujnik 34 w układzie c.o. ma 11,48kΩ czyli jest sprawny i dlatego też c.o. działa prawidłowo.
    Zamienię czujniki miejscami i sprawdzę czy układ c.w.u. będzie działał prawidłowo.
  • #8 15022658
    zet29
    Poziom 12  
    Więc okazało się że cała awaria jest spowodowana przez uszkodzenie czujnika 42 w układzie c.w.u.
    Niestety po zamianie miejscami wyżej wymienionych czujników tym razem elektronika widziała że jest uszkodzony czujnik w układzie c.o. i w dalszym ciągu nie włączała ciepłej wody.
    Dopiero po wstawieniu w miejsce czujnika 34 rezystora 10kΩ piec zaczął się włączać i podgrzewać wodę w c.w.u.
    Układ c.o. zostanie uruchomiony dopiero gdy dostanę zamówione czujniki.
    Podziękowania dla dziubek102 za naprowadzenie na uszkodzony czujnik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Ferroli Domina C 24 E, który po odkręceniu ciepłej wody działa przez kilka sekund, a następnie się wyłącza. Po wyłączeniu pieca na 1-2 godziny, urządzenie działa poprawnie przez krótki czas. Dodatkowo, użytkownik zauważył, że nie działa regulacja temperatury ciepłej wody. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie czujnika c.w.u. (czujnik 42) oraz przepływomierza. Po pomiarach, użytkownik stwierdził, że czujnik c.w.u. jest uszkodzony, a czujnik c.o. działa prawidłowo. Po zamianie czujników, problem z c.w.u. nadal występował, jednak po wstawieniu rezystora 10kΩ piec zaczął działać. Użytkownik planuje wymienić uszkodzony czujnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA