logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić DIY z cewek? Szukam opisu i inspiracji!

dafit906 08 Sie 2005 22:52 1058 4
REKLAMA
  • #1 1718158
    dafit906
    Poziom 27  
    Ocena: 514
    http://allegro.pl/show_item.php?item=59153590 ma ktos moze opis takiego cuda? mam w hu***olere cewek w garazu wiec moze sie pokusze...
  • REKLAMA
  • #2 1718291
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    W jakiejś EP był schemat, ale nie pamiętam któej.
    Jak znajdę to Ci prześlę.
    Kiedyś zmontowałem taką lampę na trafopowielaczu od TV, fajna sprawa
    ( świecenie niepodłączonych świetlówek trzymanych w ręku i takie tam bajery )
    NE 555 jako generator ( regulowana częstotliwość i PWM ) do tego na wyjściu tranzystor no i cewa, oto cały schemat.
    Pozdro

PS:
    Uważaj!!
    Orginalna lampa plazmowa daje wysokie napięcie, ale mały prąd, a takie samoróbki targają z zasilacza ile wlezie ( moja 3A ) no i na wyjściu dają stosunkowo duży prąd, który przy napięciu rzędu xx kV może ładnie je...ć, albo nawet zabić!!
    ( w orginalnej lampie po zbliżeniu izolowanego przewodu WN do masy nie działo się nic, a w mojej samoróbie izolowany przewód kopał przez kombinerki i rękawicę, a jak go zbliżyłem do masy, to pojarała się izolacja, iskry, ogień itp. )
  • REKLAMA
  • #3 1718314
    dafit906
    Poziom 27  
    Ocena: 514
    Cytat:
    PS:
    Uważaj!!
    Orginalna lampa plazmowa daje wysokie napięcie, ale mały prąd, a takie samoróbki targają z zasilacza ile wlezie ( moja 3A ) no i na wyjściu dają stosunkowo duży prąd, który przy napięciu rzędu xx kV może ładnie je...ć, albo nawet zabić!!
    ( w orginalnej lampie po zbliżeniu izolowanego przewodu WN do masy nie działo się nic, a w mojej samoróbie izolowany przewód kopał przez kombinerki i rękawicę, a jak go zbliżyłem do masy, to pojarała się izolacja, iskry, ogień itp. )

hehe Booze z kad ja znam takie historie :).... bylo sie młodym....
  • REKLAMA
  • #4 1718398
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Znalazłem taki schemat
    http://mylab.pwii.pl/lampa/pdf/didea.pdf
    Identyczny był w tej EP, jak złożyłem i okazało się że działa, to dopiero zaczęła się jazda:
    Kombinacje z podnoszeniem napięcia zasilania, odwijaniem i dowijaniem zwojów uzwojenia pierwotnego na trafie WN i takie tam ( orginalnie miało mieć chyba 10zw. dne 1.0 ) aż osiągnąłem takie efekty jak napisałem powyżej i potem dałem sobie z nią spokój.
    Jak ktoś chce to sprzedam kulę wypełnioną jakimś gazem
    ( prawdopodobnie helem ) od lampy kupionej w sklepie.
REKLAMA