logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejna lampa plazmowa ;)

PiotrWitk 25 Lis 2007 09:28 8274 29
REKLAMA
  • Kolejna lampa plazmowa ;)

Witam. Przedstawiam moją pierwszą udaną konstrukcję WN. Jest nią generator WN, którego schemat został zaczerpnięty ze strony www.mylab.pwii.pl . A więc konstrukcja jest raczej wszystkim znana. Kilka zdjęć poniżej: (Z góry przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale robiłem je telefonem). Obudowę wykonałem ze starego zasilacza ATX od "zabytkowego" już kompa :) . Niepotrzebne otwory zaślepiłem płytkami bakelitu. Na przodzie dodałem jeszcze żółtą diodę LED, sprawdza ona sprawność mostka prostowniczego i trochę poprawia wygląd "panelu".
    Dodałem również 2 wentylatory, ponieważ wszystko strasznie się grzało, a najgorzej IRF.
    Czekam na opinię, proszę o wyrozumiałość, ponieważ jest to moja pierwsza konstrukcja DIY.

Płytka w rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciu.

Trafo WN.

Widok od góry na pracujące elementy.

Na tym zdjęciu widać jak WN przebija izolację kabla, ciekawie to wygląda.

Kilka zdjęć samej żarówki:

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Specjalizuje się w: warsztat, mototryzacja
    PiotrWitk napisał 49 postów. Mieszka w mieście Częstochowa. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4518006
    miernik998
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Łał!
    Super.Jaką moc ma ta zarówka?
  • #3 4518013
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Żarówka 200W na początku miałem 40W, ale przepaliła się bańka i sparzyła mi palec.
  • #4 4518330
    kroczusiek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    nie,widzę trafa zasilającego,zasilasz z osobnego zasilacza?Interesuje mnie pobór prądu,gdyż mój układ niebardzo chce rozchulać przez,jak się domyślam,małe trafo.O przebijaniu izolacji przez WN-też się z tym spotkałem przy wyprowadzaniu kabli na zewnątrz,ale ważna rzecz-przez te przebicia izolacji cześć "piorunów"
    odkłada się właśnie na połączeniu tych wyjść W/N.Lepiej te dwa wyjścia od siebie oddalić,lepsze efekty uzyskamy wtedy w kuli ;)
  • #5 4518771
    dulin7
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Bardzo fajny projekt, ja tez nosze sie z zamiarem zbudowania czegos takiego. I chcialbym to podarowac pewnej osobie na swieta, czy jest to calkowicie bezpieczne ?? tzn czytalem o wydzielaniu uv i ozonu ale chcialbym sie zapytac wlasnie kogos kto to zrobil, jak z tym jest odczules to??
    Pozdrawiam!!!
  • #6 4518878
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    dulin7 napisał:
    Bardzo fajny projekt, ja tez nosze sie z zamiarem zbudowania czegos takiego. I chcialbym to podarowac pewnej osobie na swieta, czy jest to calkowicie bezpieczne ??

Jeśli ma to być bezpieczny prezent i zarazem bez porównania bardziej efektowny, to zdecydowanie lepiej za ~50zł kup gotową kulę w sklepie lub na alledrogo. Zwróć tylko uwagę, żeby posiadała zewnętrzny zasilacz wtyczkowy, gdyż te zasilane bezpośrednio z sieci ~230V mają zasilacze beztransformatorowe (!!) które mogą być niebezpieczne dla użytkownika (szczególnie dziecka które zwykle chce zajrzeć do środka) i często ulegają uszkodzeniu.
  • REKLAMA
  • #7 4519034
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    kroczusiek napisał:
    nie,widzę trafa zasilającego,zasilasz z osobnego zasilacza?Interesuje mnie pobór prądu,gdyż mój układ niebardzo chce rozchulać przez,jak się domyślam,małe trafo.O przebijaniu izolacji przez WN-też się z tym spotkałem przy wyprowadzaniu kabli na zewnątrz,ale ważna rzecz-przez te przebicia izolacji cześć "piorunów"
    odkłada się właśnie na połączeniu tych wyjść W/N.Lepiej te dwa wyjścia od siebie oddalić,lepsze efekty uzyskamy wtedy w kuli ;)

Trafo zasilające jest osobne, z mojego zasilacza warsztatowego. Co do poboru prądu to powinieneś dać około 4A, ja ten efekt uzyskałem przy podanym napięciu 6V do generatora, większego nie daję, bo cierpi IRF. Efekty są niezłe jak na napięcie 6-7V, co by był przy 12.

dulin7: Fakt może być niebezpieczne, jeżeli źle wykonane. UV to raczej nie jest poważny problem, ja dotykałem się bezpośrednio łuku i nie odczułem specjalnego porażenia prądem, czuć oparzenie jak przy płomieniu ognia. A co do ozonu to super zapach. Jeśli chcesz to zbudować to musisz kupić ze 3 IRF-y, bo te szybko się grzeją i mogą się popalić, musisz dać dobre chłodzenie, daj pastę termoprzewodzącą między tranzystor a radiator.
  • #8 4520388
    wikingc1
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam.
    No więc tak konstrukcja jak konstrukcja całkiem ładna ale widać że to Twoje pierwsze HV . Jak robi Ci się niebieska poświata koło kabli to już masz upływ prądu i z czasem się przebije. Ja kiedyś robiłem bardzo podobną lampę i też w obudowie od zasilacza komp. z tym że ja zmieściłem tam jeszcze trafo ok.150W i było strasznie ciasno i właśnie przez takie przebicia poszedł kilka razy dym (ale fajnie się dymiło chociaż). Więc tam musi być wszystko bardzo dokładnie poizolowane.
    Co do bezpieczeństwa stosowania takich lamp to nie polecam dawać ich osobą "nie w temacie" bo może sie to dla nich niemiło skończyć, zagrożenia życia raczej nie ma ale wiadomo nie jest to sprzęt zrobiony tak że można mu zaufać w 100%. Drugą kwestią jest wytwarzanie bardzo silnego promieniowania i bardzo dużych ilości zjonizowanego dodatnio powietrza które nie jest do końca zdrowe więc jeśli ktoś chciałby używać takiej samoróbki jako eksponatu na półce to nie jest to za dobry pomysł.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 4520495
    dulin7
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Dziekuje za odpowiedzi szkoda tylko ze potwierdzily one moje podejdzenia, no ale wiadomo bezpieczenstwo najwazniejsze!!!
    Pozdrawiam!!!
  • #10 4520558
    maciej123454
    Poziom 19  
    Ocena: 82
    ile wyniósł cię koszt całkowity ??
  • REKLAMA
  • #11 4521733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4522230
    pitersan15
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    witam. Mam pytanie jak długo zajeła ci budowa tego urządzena?
  • #13 4522611
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Witam.
    A więc przez te przebicia, to faktycznie MOSFET ulega zepsuciu, teraz wszystko zaizolowałem, wcześniej zostawiłem to zjawisko, bo chciałem zademonstrować to na konkursie fizycznym, i ciekawe było przebicie izolacji przewodnika.
    Jeśli chodzi o koszt całkowity to zeskanuję paragon. Nie kupowałem laminatu, bo miałem, miałem też obudowę zasilacza i wentylatory z radiatorem, kable i zasilacz. Trafo zasilające to osobny zasilacz. Koszt max. to około 40 zł z wentylatorkiem i radiatorem.
    Obudowa zajęła mi około 1h, trzeba było wszystko wiercić i docinać.

Mała uwaga!!! Jeśli chcecie to robić to zaopatrzcie się w kilka IRF-ów dla uniknięcia nerwowych sytuacji. Ja spaliłem już 4 MOSFET-y
  • #14 4522909
    LAZYBOY666
    Poziom 11  
    Heh widze kolejna lampa Plazmowa kiedyś zrobiłem tez taką sam mą ... ale widze tu na rys. słabo trochę daje...w porównaniu do mojej.. ale to tez zależy od tarfa./.;) ale spoko efekt... teraz sądzę ze lepiej kupić.. za 50zł całą gotową kule nic bawić się ... w robienie samemu.. chyba ze ma się odpowiednią bańkę (żarówkę) z odpowiednim gazem. a co do projektu odena 3+/6
  • #15 4522962
    wikingc1
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    LAZYBOY666 napisał:
    ... teraz sądzę ze lepiej kupić.. za 50zł całą gotową kule nic bawić się ... w robienie samemu.. chyba ze ma się odpowiednią bańkę (żarówkę) z odpowiednim gazem. a co do projektu odena 3+/6

Witam
    Wiadomo sam w domu nie zrobisz tego co Chińczycy i to jeszcze za podobne pieniądze. A Co do trafa to ja robiłem eksperymenty i zakładałem na rdzeń dwa uzwojenia HV i pierwotne nawijałem na boku. Efekt był sporo lepszy (teoretycznie 2 razy wyższe napięcie) ale iskry nie były 2 razy dłuższe, w wolnym powietrzu wydłużyła sie ok 1/3 może troszeczkę więcej.
    Ja proponuje poeksperymentować z częstotliwością generatora i wypełnieniem, jak dobrze pamiętam to moja "lampa plazmowa" przy zasilaniu 15V pobierała ok 1,7 A i miała najdłuższe wyładowania, a jednocześnie tranzystor sie tak bardzo nie grzał.
    Pozdrawiam.
  • #16 4524875
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Sądząc po zdjęciach, też uważam że lampa wymaga regulacji częstotliwości i wypełnienia, najlepiej testować od razu z podłączoną żarówką. Inaczej zachowuje się trafo z bańką szklaną i inaczej w zwarciu HV - GND "na sucho". Pozdrawiam.
  • #17 4524942
    jurand87audio
    Poziom 11  
    witam..
    ja również jakiś czas temu zbudowałem podobny projekt.. tylko że na płytce uniwersalnej i w drewnianej obudowie. zastosowałem tranzystor IRF640 i jeszcze żadnego nie posadziłem mimo to że na początku trochę sie grzał pomimo radiatora o nie małej powierzchni.. ale wiatrak od zasilacza AT załatwił sprawę..:) raz tylko padło mi uzwojenie H.V.. no i nie chwaląc się u mnie tez jakoś lepiej to się sprawowało.. na żarówce 200W i na zasilaniu ok. 17V/1.5A..

pozdrawiam..:D
    Załączniki:
    • Kolejna lampa plazmowa ;) lampa plazmowa foto.JPG (33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 4525134
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Gdy będę miał czas to trochę poreguluje potencjometrami. Na początku to to miało tylko działać :).
  • #19 4525275
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 392
    Mr.Rezystor napisał:
    Jeśli chcecie to robić to zaopatrzcie się w kilka IRF-ów dla uniknięcia nerwowych sytuacji. Ja spaliłem już 4 MOSFET-y

Ten generator wysokiego napięcia na NE555 to najgorszy układ jaki widziałem. Lepszym generatorem jest ZVS Flyback zasilany z napięcia 12V, który ma znacznie większą sprawność.
  • #20 4525811
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Zależy do jakich celów generator jest potrzebny. ZVS nie nadaje się do lamp plaznowych, ma niskie napięcie wyjściowe i bez dużego obciążenia nie pracuje dobrze w takich układach. Można go stosować wszędzie tam gdzie potrzeba dużego prądu, w lampach to jest nawet nie wskazane.
  • #21 4527570
    pawel_elo
    Poziom 13  
    witam. zrobiłem kiedyś takie cacko..ale teraz stoi na szafie bo miałem z nią jeden problem :( a mianowicie non stop paliły mi się IRF-y ;( podejrzewam że to przez uzwojenie nawinięte na trafie WN.. mam nawinięte ok 16 zwojów 1mm przewodu (przy 10 zwojach dużo częsciej mi sie paliły :)).. irfy często paliłem jak przy włączonej lampie regulowałem potencjometrami, a czasem na "sucho" przy włączonej.. zasilałem ją z transformatora 12V 50W. może ktoś wie o co chodzi?? Pozdro :?::?::?:
  • #22 4528094
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Wysoki prąd w tym układzie jest wykluczony, to służy jedynie pokazom.

pawel-elo Najprawdopodobniej przegrzewałeś tranzystory, one muszą mieć koniecznie wentylator.

A co do mocy to na zdjęciach słabo wyszło. Lepszy jest filmik:
    http://pl.youtube.com/watch?v=e18RXD1_w-U
  • #23 4530399
    riskes
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Widzę że kolejna osoba zaczyna bawić się w HV:) To ciekawe, ale bywa niebezpieczne, wiem z doświadzenia, chwila nieuwagi i łup:) Żaróweczki lubią efektownie wybuchać przy wysokich napięciach i prądach na wejściu trafo. A co do tranzystora to ten ze schematu ze strony warto zastąpić 640, mniej się grzeje:) Pozdrawiam autora i życzę miłych doświadczeń.
  • #24 4530883
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    zamiast żarówki (która mi pękła od łuku elektrycznego) podłączyłem świetlówkę ultrafioletową, wyregulowałem nieco generator i tak to powstał zasilacz do świetlówek ultrafioletowych, które zamontowałem do samochodu, ale szpan :D
    po 10 minutach to całość rozebrałem by wstydu nie było :D aczkolwiek efekt był
  • #25 4543013
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Jeszcze nie zepsułem żarówki. Ale lepiej z tym uważać. Szkło jest naprawdę groźne. A co do IRF 640, to uważam że 540 się mniej grzeje.
  • #26 4545384
    xambier
    Poziom 12  
    no mam zamiar też takom zrobić
  • #27 4545695
    Karol966
    Poziom 31  
    xambier napisał:
    no mam zamiar też takom zrobić

Kolega to chyba ortografii w szkole nie miał!!!

mam TAKOM agresje ja czytam takie posty!!!!

Co do tematu to moja lampa była na ne555 + mosfet, nawet kiedyś jakiś BU oraz powielacz od mini monitora, wykorzystałem nawet oryginalne uzwojenie (niestety szybko się przepaliło) więc później nawinąłem swoje z przewodu 1.5mm^2
  • #28 4553908
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 416
    Niechwaląc się moje efekty uzyskane też byly lepsze, w takiej żarówce to bez problemu szły iskry same do szkła a były one takie same jak u Ciebie kiedy Ty dotykasz żarówki....u mnie łuk przebijał ok 1cm ze szkła wiec spoko. Zasilanie 24V 0,5A. Ne555 + IRFP450+ trafo z Rubina iskra do masy ok 4 cm
  • #29 4554920
    Karol966
    Poziom 31  
    lukashb napisał:
    Niechwaląc się moje efekty uzyskane byly lepsze, Zasilanie 24V 0,5A. Ne555 + IRFP450+ trafo z Rubina iskra do masy ok 4 cm

Zasilanie wydaje mi się że miałem podobne ale moja iskra medzy dwiema elektrodami była większa niż 4cm, nawet do 5cm dochodziła, a jak fajnie ozonem pachniało :) teraz już wiem dlaczego moje trafo tak szybko się przepaliło ( ponadto dostało przebicia :D ).
  • #30 4556874
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Już ją poprawiłem. Wyregulowałem potencjometry. Częstotliwość na wyjściu to zaledwie 12,5 kHz. Ale to i tak największa jaką uzyskałem. Efekty lepsze o jakieś 70%.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję generatora wysokiego napięcia (WN) do lampy plazmowej opartego na schemacie ze strony mylab.pwii.pl, zasilanego z osobnego zasilacza warsztatowego (około 6-7 V, 4 A). Obudowa wykonana z zasilacza ATX, z dodatkowymi wentylatorami dla chłodzenia tranzystorów IRF, które szybko się grzeją i mogą ulegać uszkodzeniu. W dyskusji poruszono kwestie przebicia izolacji na uzwojeniach WN, co prowadzi do uszkodzeń i konieczności dokładnej izolacji. Zalecane jest stosowanie kilku tranzystorów IRF oraz pasty termoprzewodzącej i wentylacji radiatorów. Użytkownicy sugerują regulację częstotliwości i wypełnienia sygnału PWM dla lepszych efektów, a także podłączenie żarówki 200 W jako obciążenia. Wskazano, że układ na NE555 ma niską sprawność i lepszym rozwiązaniem jest ZVS Flyback, choć ten nie nadaje się do lamp plazmowych ze względu na niższe napięcie wyjściowe. Omówiono również bezpieczeństwo użytkowania takich urządzeń, zwracając uwagę na emisję ozonu i promieniowania UV oraz ryzyko porażenia i uszkodzeń. Koszt budowy wyniósł około 40 zł, a czas montażu około 1 godziny. Wskazano, że gotowe kule plazmowe z zewnętrznym zasilaczem są bezpieczniejsze dla użytkowników, zwłaszcza dzieci. Wymieniono modele tranzystorów IRF640, IRF540, IRFP450 oraz BU (prawdopodobnie BUZ11 lub podobny). Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z długością iskier, problemami z przegrzewaniem i uszkodzeniami elementów, a także modyfikacjami transformatorów WN i uzwojeń dla poprawy efektów wizualnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA