logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zawór zwrotny przy kotle nie zamyka się po uruchomieniu pompy - co sprawdzić?

Bordo 14 Lis 2017 16:25 7953 7
  • #1 16822738
    Bordo
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Przy kotle na powrocie równolegle do pompy mam zamontowany zawór zwrotny.
    Dotychczas w momencie uruchomienia pompy wyraźnie było słychać zamknięcie się zaworu zwrotnego.
    W tym sezonie zauważyłem,że uruchomienie pompy nie uruchamia zaworu zwrotnego.
    Zawór ten zadziała dopiero kiedy uderzę czymś w jego obudowę i wydaje się ,że wtedy już trzyma cały czas.
    Wszystkie grzejniki mam lekko przykręcone na zaworach termostatycznych.
    Rozebrałem też pompę bo myślałem, że ma połamane łopatki i pomimo tego ,że się kręci to ma małą siłę ssania ale wszystko jest z nią ok i jest nastawiona na najwyższy bieg. Chciałbym się dowiedzieć czy to oznacza uszkodzenie tego zaworu? I jak to sprawdzić? Wydawałoby się że tam nie co się zepsuć. Proszę o jakieś sugestie
  • #2 16822818
    marving
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Kulka w zaworze przywarła do przylgni w okresie kiedy ogrzewanie (pompa) nie było uruchamiane. Zawór powinien się rozbierać w połowie, rozkręć go i wyczyść lub po prostu wymień na nowy. Odradzam najtańsze zawory - zmieniałem je już 2 razy...
  • #3 16822884
    Bordo
    Poziom 11  
    Nie za bardzo mam teraz możliwość rozebrać ten zawór ponieważ zawory odcinające są przy pompie i musiałbym spuścić całą wodę z układu.
    Wydawało by się że jest tak jak piszesz,ale zastanawia mnie, że już wielokrotnie uruchamiam ten zawór "ręcznie" stukając w niego po uruchomieniu pompy. Czy nie powinien się rozruszać ? Dlatego zastanawiałem się nad innymi powodami jego błędnego działania
  • #4 16823065
    marving
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Ten zawór ma za zadanie umożliwić obieg wody z pieca na zasilanie przy wyłączonej pompie, np. gdy zepsuje się pompa, wyłączą prąd itd. a piec nadal generuje ciepło. Gdy włącza się znowu pompa, zawór zamyka obieg samoczynny i działa obieg wymuszony przez pompę. Siła potrzebna na zadziałanie tego zaworu jest zawsze wielokrotnie mniejsza niż opór jaki stawia układ grzewczy. W zaworze jest kulka która jest swobodnie przepychana z gniazda do gniazda w zależności z której strony jest większe ciśnienie naporu cieczy. Wiem, że nie łatwo jest go wymontować ale jeśli już, to warto kolejny zamontować na nyplach jak pompę, żeby był łatwo demontowalny. Jak wspomniałem miałem już 2 razy taką akcję i obecnie póki co pracuje mi tam trzeci zawór, ten się nie zacina.

Jeśli nie chcesz spuszczać cieczy z układu, musisz zaprosić speca hydraulika z "zamrażarką" do rur...
  • #5 16823102
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    witajcie,kolego ja na twoim miejscu nie czekał bym aż przyjdą mrozy,tylko czym prędzej należy to rozebrać i wyczyścić albo wymienić ,samo się nie naprawi,nie rozrusza się.pomyśl jak będziesz musiał robić to podczas mrozu. pozdrawiam.
  • #6 16823128
    Bordo
    Poziom 11  
    Na pewno rozbiorę ten zawór jak się cieplej zrobi chyba że dopiero na wiosnę. Gdyby to było proste to już dawno bym go wygrzebał.
    Rozbierałem pompę bo gdyby spadła w jakiś sposób jej wydajność to myślę że też mogłoby się to tak zachowywać.
  • #7 18330903
    Bordo
    Poziom 11  
    Zawór latem rozebrałem. okazało się że w środku była metalowa kulka pusta w środku. Kulka się przetarła i nabrała wody,przez co była cięższa. Dlatego potrzeba było większej siły żeby ten zawór zadziałał. Zawór wymieniłem na taki z kulką z tworzywa sztucznego. Niestety nie działał. Aktualnie mam zamontowany ręczny zawór i już tak to zostawię. Temat zamykam
  • #8 18330914
    Bordo
    Poziom 11  
    Zawór latem rozebrałem. okazało się że w środku była metalowa kulka pusta w środku. Kulka się przetarła i nabrała wody,przez co była cięższa. Dlatego potrzeba było większej siły żeby ten zawór zadziałał. Zawór wymieniłem na taki z kulką z tworzywa sztucznego. Niestety nie działał. Aktualnie mam zamontowany ręczny zawór i już tak to zostawię. Temat zamykam

Dodano po 3 [minuty]:

Założony ręczny zawór zamiast zwrotnego

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zaworem zwrotnym przy kotle, który nie zamyka się po uruchomieniu pompy. Zawór działa tylko po uderzeniu w jego obudowę. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że kulka w zaworze mogła przywarć do przylgni, co wymaga rozebrania i czyszczenia zaworu lub jego wymiany. Zawór powinien działać automatycznie, a jego uszkodzenie może być spowodowane przetarciem kulki, co zwiększa jej ciężar. Użytkownik rozważa wymianę na zawór z tworzywa sztucznego, ale ostatecznie decyduje się na ręczny zawór. Wskazano również na możliwość skorzystania z usług hydraulika, aby uniknąć spuszczania wody z układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA