logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mostek do pomiaru niskich indukcyjności (poniżej 1uH)

musculus 15 Lis 2017 09:46 2061 12
REKLAMA
  • #1 16824413
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Witam,

Potrzebuję mierzyć niskie indukcyjności (od 0,5µH) z dokładnością rzędu 10%. Rozglądam się za mostkami RLC - znalazłem między innymi coś takiego: Link. Jest to chyba zrebrandowany VA520 (Link). Parametry ma ciekawe, ale obawiam się czy miernik w tej cenie może być naprawdę dobry. Z drugiej strony jeśli kupie coś droższego to też nie mam pewności, że będzie poprawnie mierzył małe indukcyjności.

Mam więc pytanie: Czy znacie jakieś sprawdzone mierniki małych indukcyjności? Nie podaję budżetu, bo po prostu nie wiem, ile dobry miernik może kosztować. Chciałem naprzód zapoznać się z tym, co jest dostępne, a potem dopiero zastanowić się, czy cena będzie akceptowalna.
  • REKLAMA
  • #2 16824495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16824602
    musculus
    Poziom 17  
    Pong.Chu napisał:
    Moge Ci jedynie doradzic abys NIE KUPOWAL mostka GW INSTEK LCR-821
    Dzięki za informację. Ja osobiście miałem raczej dobre zdanie o Insteku (mieliśmy nich oscyloskopy na wyjazdy serwisowe i długo były bezawaryjne mimo ciężkich warunków pracy), ale z ich mostkami RLC nie miałem styczności.
  • REKLAMA
  • #4 16832209
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    musculus napisał:

Mam więc pytanie: Czy znacie jakieś sprawdzone mierniki małych indukcyjności? Nie podaję budżetu, bo po prostu nie wiem, ile dobry miernik może kosztować. Chciałem naprzód zapoznać się z tym, co jest dostępne, a potem dopiero zastanowić się, czy cena będzie akceptowalna.

Zobacz do postu #3 w tym wątku:
    Miernik LCR
  • #5 16836363
    musculus
    Poziom 17  
    ^ToM^ napisał:
    Zobacz do postu #3 w tym wątku:
    Miernik LCR
    Obawiam się, że ten miernik nie będzie odpowiedni. Nie ma pomiaru 4-przewodowego. Przy małych indukcyjnościach doprowadzenia będą zakłamywać wynik pomiaru. Już lepszy byłby ten miernik, o którym piszę w pierwszym poście w bieżącym wątku, chociaż też ma co do niego wątpliwości.
    Ale jak rozumiem masz ten miernik, o którym piszesz. Z ciekawości - mógłbyś zrobić próbę pomiaru małej indukcyjności (np. pętli z drutu) prowadząc kable pomiarowe raz ze sobą splecione, a drugi raz - rozłożone, tworzące dodatkową pętlę?
  • REKLAMA
  • #6 16836586
    hajy
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Witam

Ten miernik ma pomiar 4-przewodowy :)

Pozdrawiam Romek
    Załączniki:
    • DE_5000.pdf (452.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16836635
    musculus
    Poziom 17  
    hajy napisał:
    Rzeczywiście, w dokumentacji podano, że pomiar jest 4-przewodowy. Jednak na zdjęciu nie widzę odpowiedniej ilości gniazd (dla porównania - miernik VA520, o którym piszę w pierwszym poście tego wątku ma odpowiednie gniazda). Jak do miernika DE-5000 przypina się klipsy Kelvina?
  • #8 16836727
    ^ToM^
    Poziom 42  
    musculus napisał:
    hajy napisał:
    Rzeczywiście, w dokumentacji podano, że pomiar jest 4-przewodowy. Jednak na zdjęciu nie widzę odpowiedniej ilości gniazd (dla porównania - miernik VA520, o którym piszę w pierwszym poście tego wątku ma odpowiednie gniazda). Jak do miernika DE-5000 przypina się klipsy Kelvina?

Pomiar 4 przewodowy. Klipsy wpina się w gniazdo DUT, które ma 4 pola stykowe.
    Załączniki:
    • Mostek do pomiaru niskich indukcyjności (poniżej 1uH) TL-21.jpg (147.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mostek do pomiaru niskich indukcyjności (poniżej 1uH) de.jpg (210.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 16836730
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    Musisz zobaczyć co w takim mostku siedzi. Przeważnie kostki cyrustek ES51919 ES51920 Link A to oznacza że wszystkie mostki to aplikacja układu. Różnica dizajn. I przepłaca się.

Ciekawe ile w tym wszystkim jest prawdziwego Kelvina.

Link
  • #10 16836733
    ^ToM^
    Poziom 42  
    zdzisiek1979 napisał:
    Musisz zobaczyć co w takim mostku siedzi. Przeważnie kostki cyrustek ES51919 ES51920 Link A to oznacza że wszystkie mostki to aplikacja układu. Różnica dizajn. I przepłaca się.

Ciekawe ile w tym wszystkim jest prawdziwego Kelvina.

Link

Akurat w DE-5000 jest pełny kelvin. Czy się przepłaca? Nie wiem, ja za mojego kilka lat temu dałem w podstawowej wersji 500 zł brutto.
    Nawet jak jest na tym samym chipie to jest różnica w wykonaniu - przy dokładnych instrumentach nie jest to bez znaczenia. Akurat DE-5000 jest wykonany b. solidnie.
    Nie można jednak tego powiedzieć o tym (na tym samym chipie co DE-5000): CEM DT-9935
    Ale tu jest zmyłka - on nie jest 4-przewodowy!

Pozdrawiam!
  • #11 16836793
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    Dokładnie.
    Dziwnym sposobem poszli po bandzie i zrobili ekranowanie przewodów choć i w to troszkę wątpię czy tylko nie jest pic jako ekranowanie.
  • #12 16836806
    musculus
    Poziom 17  
    ^ToM^ napisał:
    Pomiar 4 przewodowy. Klipsy wpina się w gniazdo DUT, które ma 4 pola stykowe.
    OK - teraz rozumiem, dzięki. Ale w przyszłym tygodniu prawdopodobnie będę miał na testy miernik z pierwszego postu, więc poczekam na własne wyniki testów.
    zdzisiek1979 napisał:
    Musisz zobaczyć co w takim mostku siedzi. Przeważnie kostki cyrustek ES51919 ES51920
    Tak myślałem, też znalazłem ten układ. Ciekawa rzecz w nocie katalogowej - piszą: "All accuracy is guaranteed for 10cm distance from VDUTH/VDUTL pins of ES51920." No cóż, zobaczymy, jak wyjdą testy u mnie...
  • #13 16860339
    musculus
    Poziom 17  
    Miałem na testach tego ręcznego Axiometa AX-LCR42A - można przyjąć, że to odpowiednik DE-5000. Mam również Hameg HM8118. Jeśli chodzi o pomiary małych indukcyjności: Obydwa mierzą podobnie. Natomiast obydwa są bardzo wrażliwe na ułożenie przewodów pomiarowych. Żeby pomiar był dobry to przed pomiarem trzeba wykalibrować przyrząd, co w przypadku miernika Axiomet trwa minutę (Hameg kalibruje w kilka sekund). Następnie trzeba w podobnej pozycji kabelków, w jakiej było zerowanie przypiąć badany element i wtedy pomiar wychodzi dość dobrze.

Jednak potem do tego Hamega zrobiłem własne kabelki, gdzie sygnał wymuszający idzie dwużyłowym kablem w ekranie, z dala od kabli pomiaru napięcia. Sytuacja radykalnie się poprawiła. Można ruszać kablami, a wskazanie się nie zmienia.

Wniosek - standardowe kable z klipsami Kelvina nie są dobre do pomiaru niskich indukcyjności. Są one dobre do stałoprądowego pomiaru rezystancji, ale przy wysokich częstotliwościach pomiarowych działają jak transformator powietrzny i zafałszowują pomiar. Lepiej zrobić własne kable, gdzie wymuszenie pójdzie dwużyłowym kablem. Ewentualnie można zastosować układ 4TP, gdzie sygnał wymuszający płynie żyłą kabla i wraca ekranem.

Poczekam jeszcze kilka dni, jakby ktoś chciał coś jeszcze dopisać i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat pomiaru niskich indukcyjności (od 0,5 μH) z dokładnością 10%. Użytkownik poszukiwał mostków RLC, w tym modelu VA520, ale miał wątpliwości co do jakości i dokładności tańszych urządzeń. Użytkownicy ostrzegali przed mostkiem GW INSTEK LCR-821 z powodu problemów z wyświetlaczem, mimo jego deklarowanej dokładności 0,05%. Zwrócono uwagę na znaczenie pomiaru 4-przewodowego, który minimalizuje wpływ przewodów na wyniki pomiarów. Wspomniano o modelach DE-5000 oraz Axiometa AX-LCR42A, które dobrze radzą sobie z pomiarami małych indukcyjności, ale wymagają starannego ułożenia przewodów. Użytkownicy podkreślili, że standardowe kable z klipsami Kelvina mogą nie być odpowiednie do takich pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA