Witam wszystkich.
Swego czasu kupiłem chiński skaner do filmów 8mm (obsługujący zarówno format normal 8 jak i super 8). O ile z formatem super 8 nie ma szczególnych problemów przy skanowaniu, o tyle przy zwykłym 8mm jest gorzej. Sytuacja wygląda tak, że taśma filmowa 8mm często występowała w formacie 2x8mm (była to standardowa taśma filmowa 16mm z dwa razy gęstszą perforacją). Kamera na format 2x8mm naprzód nagrywała jedną połowę taśmy, po czym taśmę się wyjmowało, zakładało w drugą stronę i nakręcało się drugą połowę filmu. Po naświetleniu całej taśmy w zakładzie fotograficznym wywoływano film i rozcinano go wzdłuż na dwie połowy uzyskując dwa filmy 8mm.
I tu pojawia się problem przy skanowaniu. Jeśli film został niedokładnie przecięty to jedna połówka jest szersza, a druga węższa. Dla standardowego projektora to nie problem. Ale dla chińskiego skanera już tak. O ile węższa połówka taśmy filmowej da się w miarę dobrze zeskanować, o tyle szersza nie chce przejść przez tor prowadzenia taśmy w skanerze. O ile się zorientowałem, jest to powszechny problem przy popularnym skanerze Reflecta i jego klonach i jak na razie nie było na to dobrego rozwiązania.
Szukając rozwiązania założyłem wątek na Elektrodzie (Link). Próbowałem sam "wyrzeźbić" coś, co pozwoliłoby mi zwęzić zbyt szeroki film. Ale efekty były kiepskie. Owszem, dało się zwęzić, ale brzeg był poszarpany, ostrze schodziło zbyt głęboko i psuło taśmę. Jednak w końcu kupiłem sobie do zabawy drukarkę 3D i postanowiłem spróbować na niej coś zrobić, przy okazji ucząc się programu FreeCAD. I tym razem efekt był zadowalający.
Zdjęcia mojego ustrojstwa zamieściłem w tamtym wątku, więc tu ich nie będę powtarzał. zamieszczę jedynie pliki stl z podzespołami mojego przycinatora do filmów. Zamieszczam też filmik pokazujący, jak wprowadzić film do tego urządzenia i jak to z grubsza działa:
Do wykonania urządzenia potrzeba jednej standardowej zyletki (ja użyłem żyletki "ISANA MEN" kupionej w Rossmanie i do niej dopasowałem wymiary żyletkotrzymacza, ale myślę, że to standard i inne żyletki też będą pasować). Poza żyletką cała reszta to wydruki. Całość jest dość ciasno pasowana i można to złożyć na wcisk, nie trzeba używać kleju.
Moja drukarka to Creality K1C z dyszą 0,4mm. Materiał - PLA+ firmy Jayo i PLA firmy Sunlu.
Jeszcze jedna uwaga odnośnie drukowania: Główne kółko zębate (plik PrzycinatorDoFilmówZębatka4.stl) jest przewidziane do drukowania w pozycji "kołem zębatym do góry"). Slicer prawdopodobnie z automatu ułoży je w przeciwnej pozycji, ale trzeba je obrócić, żeby wydruk wyszedł dobrze.
Mam nadzieję, że wszystko jest jasne. Jednak jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości to śmiało piszcie - postaram się odpowiedzieć.
Fajne? Ranking DIY