Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane II 2004r. - Radio, reflektory, wycieraczka i tylne szyby

Ciastex44 16 Nov 2017 20:59 1329 4
    Ciastex44
    Level 6  
    Zacznę od szyb. Auto kupione jako używane, więc cholera wie kto i w czym przy nim grzebał. Nie działały tylne szyby, po przyprowadzeniu do domu rozebrałem tylne drzwi i kazało się że brakuje modułu sterującego. Po kupnie i montażu brakującej części z jednej strony szyba nie działała dalej. Gdy zamontowałem moduł również z drugiej strony, szyby działają w taki sposób, że pasażer z tyłu może szybę opuścić, ale zamknąć może tylko kierowca.

Druga sprawa to fabryczne radio i jego pilot przy kierownicy. Radio szumi praktycznie bez przerwy, na ogół fatalnie odbiera, rzadko kiedy da się jako tako słuchać. Na pilocie przy kierownicy nie działają przyciski zmiany głośności. Działa Source, Pause, pokrętło zmiany utworu z tyłu pilota, ale nie da się dodać lub zmniejszyć głosu.

Trzecia sprawa to funkcja automatycznych świateł i poziomowanie lewego reflektora (lub brak poziomowania prawego). Na lewej manetce jest przycisk Auto Lights, gdy odpalam auto wyświetlacz pokazuje AUTO LIGHTS DEACTIVATED, a przycisk nie daje żadnej reakcji. Ostatnio gdy się zatrzymałem, zauważyłem że lewy reflektor porusza się nieustannie góra-dół, podczas gdy prawy pozostaje w bezruchu. Doraźnym rozwiązaniem na to jest póki co ruszenie pokrętłem regulacji reflektorów, wtedy lewy się uspokaja.

Ostatnie sprawa to tylna wycieraczka. Jest odpięta z tyłu an kostce, ponieważ podłączona nieustannie chodzi tak jakby przełączyć ją w tryb czasowy.

Chciałbym maksymalnie zminimalizować koszty, ponieważ nie stać mnie aby ze wszystkim pojechać do fachowca, a chciałbym naprawić wszystkie te mniej lub bardziej drobne rzeczy, dlatego jak najwięcej chciałbym zrobić sam, o ile dam radę. O ile te szyby i pilot od radia to pierdoły, to jednak te światła są dosyć palące, w szczególności gdy wieczorem widzę że lewy świeci za wysoko i kierowcy z naprzeciwka błyskają długimi. A także dosyć przyjemnie by było nie jechać codziennie do pracy w kompletnej ciszy, lub w odgłosach zakłóceń telewizyjnych
    piotrekwoj1
    Level 40  
    Zrób diagnostykę z podgłądem parametrów rzeczywistych. Nikt Ci nie odpowie co masz np. z wycieraczką nie dotykając auta lub nie wykonując pomiarów. To jest francuz więc jest sporo elektroniki. Skoro była odłączona to albo nie potrafili naprawić albo ktoś na naprawę nie miał. Jak u Ciebie z elektryką/elektponiką?
    Ciastex44
    Level 6  
    Daję sobie radę z lutownicą, prostsze i nieco trudniejsze rzeczy w aucie typu rozkręcenie tego i tamtego, zlutowanie tego i tamtego, rzeczy typu jakieś listwy ledowe czy coś to sobie dam radę bez problemu, a jeśli nie to mam kolegę który też w swoim aucie trochę sam zrobił, jednak elektrykiem nie jest i powiedział że zrobić może ale szukać co sie zepsuło to nie chce grzebać
    zibi581
    Level 22  
    Wybacz Kolego,renówka to jest duża elektronika,obawiam się że nie ogarniasz tematu,tam bez znajomości elektroniki nie uda się.
    kamiloskop
    Level 23  
    Szyby temat rzeka jeśli chodzi o megane ale coś sądzę że masz źle dobrane sterowniki przy silnikach.Radio musisz sprawdzić od wtyczki anteny do samego końca anteny a te przyciski połączenie manetka-radio. Jeśli chodzi o światła nie wiadomo jak działa czujnik w szybie skoro Ci nie reaguje
    . Te wszystkie usterki idąc po nitce prowadzą do bsi oraz uch. Tak jak koledzy wspominają że lepiej oddać do kogoś kto ma pojęcie kolego gdyż to nie jest kwestia lutowania itp. Jedyne co możesz zrobić to sprawdzić czy nie masz śladów wilgoci w bsi i uch w co wątpię jeśli chodzi o bsi. Uch bardzo lubi mieć zielono we wtyczkach.
    Powodzenia