logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa zasilacza symetrycznego 24/25V do TDA2050 bez transformatora 2x18V

Dawid120 16 Lis 2017 21:36 792 9
REKLAMA
  • #1 16828548
    Dawid120
    Uczeń
    Ocena: 1
    Witam. Otóż mam taki problem. Potrzebuje zbudować zasilacz symetryczny do końcówki mocy tda 2050 link do strony z której budowałem wzmacniacz niżej jest zasilacz.
    http://diyaudioprojects.com/Chip/DIY-TDA2050-Hi-Fi-Chip-Amplifier/

Problem jest w tym że nie posiadam transformatora 2x18V 120VA, bo bieda w kraju, ale posiadam transformator zwykły rdzeniowy z 1 odczepem 18V. Na multimetrze pokazuje się 14, a moje pytanie nasuwa się czy można zastosować taki transformator może tak troszkę na pałę, ale czy wogule się da podłączyć to wszystko pod 1 transformator. Dodam że jest to końcówka na razie mono więc będzie grało na razie mono, ale z około 5 dni dostanę nową końcówkę tda 2050 i wzmacniacz rozbuduję do stereo planowałem więc podpiąć to wszystko do 1 transformatora dać 2 mostki i podłączyć je tak jak na zdjęciu. Tylko zamiast podłączać 2 odczepy do mostków z transformatora ja bym to złączył razem i podłączył 1. Oczywiście oddzielę transformator od wzmacniacza aby nie było zakłóceń.
    Posiadam również zasilacz od laptopa 19V 4.5 a 90W.

Ps. Zamiast tych kondensatorów w zasilaczu symetrycznym 10.000 uf 35V posiadam 4 sztuki 10.000 uf na 25V .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16828681
    smyk55
    Poziom 23  
    Ocena: 108
    Tak jak chcesz zrobić to nie zadziała. Musisz mieć osobne uzwojenia.
  • Pomocny post
    #3 16828706
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Witam.
    Nie za bardzo rozumiem tej koncepcji z tym twoim transformatorem.
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to chcesz użyć transformatora z jednym uzwojeniem wtórnym, zamiast dwóch, jak jest to w podanym linku, i oba mostki chcesz podłączyć pod jedno uzwojenie. Jeśli tak, to się nie uda!
    Chyba że masz transformator z uzwojeniem, które ma odczep na środku. W takiej sytuacji da się zrobić zasilacz symetryczny, ale trochę inaczej łączy się z mostkiem prostowniczym.
    Najlepiej narysuj schemat, jak chcesz to zrobić.
    Kolejna sprawa, to napięcie uzwojenia. Jeśli jedno uzwojenie z odczepem na środku, to napięcie każdej z połówek uzwojenia względem odczepu, powinno mieć 18V.

Dla transformatora 18V, kondensatory 25V to za niskie napięcie!
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16828735
    smyk55
    Poziom 23  
    Dawid120 napisał:
    Posiadam również zasilacz od laptopa 19V 4.5 a 90W.

Jeden zasilacz to za mało. Z dwóch takich zasilaczy połączonych szeregowo zrobisz zasilacz symetryczny 2 x 19V
  • REKLAMA
  • #5 16830194
    Dawid120
    Uczeń
    mam 21 v na wyjściu dałem 2 identyczne transformatory ale pytanie czy miedzi + vs i - vs powinno być 42 v ?
    między + a środkiem od kondensatora jest 21 v
    czy to napięcie nie spali wzmacniacza ?
    w wzmacniaczu zastosowałem kondensatory na 63 v
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16830255
    smyk55
    Poziom 23  
    To jest schemat zasilacza ze strony na której wzorujesz się robiąc wzmacniacz. Pomiędzy V+ a V- będziesz miał sumę napięć. W Twoim przypadku to jest 42V. Pojedynczy zasilacz u Ciebie ma 21V wiec wszystko się zgadza. Kondensatory w tym przypadku mogą być na niższe napięcie ale wyższe od 21V. Patrz na schemat. Napięcie zasilania tego wzmacniacza wg noty katalogowej jest od +/-18V do +/-25V. Mieścisz się w granicach zadziała, nic nie spalisz.
  • #7 16830261
    Dawid120
    Uczeń
    smyk55 napisał:
    To jest schemat zasilacza ze strony na której wzorujesz się robiąc wzmacniacz. Pomiędzy V+ a V- będziesz miał sumę napięć. W Twoim przypadku to jest 42V. Pojedynczy zasilacz u Ciebie ma 21V wiec wszystko się zgadza. Kondensatory w tym przypadku mogą być na niższe napięcie ale wyższe od 21V. Patrz na schemat. Napięcie zasilania tego wzmacniacza wg noty katalogowej jest od +/-18V do +/-25V. Mieścisz się w granicach zadziała, nic nie spalisz.

Dzięki za pomoc kondensatory jakie dałem to 2 x 10000 uf 25 v na 1 stronę czyli 4 sztuki
  • #8 16830285
    smyk55
    Poziom 23  
    Pochwal się czy wzmacniacz zagrał :)
    Pozdrawiam
  • #9 16835803
    Dawid120
    Uczeń
    smyk55 napisał:
    Pochwal się czy wzmacniacz zagrał :)
    Pozdrawiam

Tak wzmacniacz zagrał wrzucę pod postem zdj jutro jak wygląda ale jest 1 problem potrzebuje jeszcze wykonać takie cudo jak gdy wzmacniacz se będzie bardziej grzał to wentylator mocniej zacznie się kręcić jak jest zimny niech wentylator stoi w miejscu.

edit 1 z transformatorów dawał 18v to go odwoniłem do takiego napięcia jak daje 2 czyli 16.5 v ale ten odwijany troszkę głośno chodzi i nie wiem co mu mam zrobić myślałem żeby go rozebrać ten rdzeń i znaleźć jakieś blaszki takie i wcisnąć mu więcej ich mimo tych nie doróbek fajnie głośno gra
  • #10 16835913
    smyk55
    Poziom 23  
    Moje gratulacje :) Coś wymyślimy na ten wentylator do radiatora.
    Odwijając uzwojenie z transformatora rozbierałeś rdzeń?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobu na zbudowanie symetrycznego zasilacza 24/25V do wzmacniacza TDA2050, nie mając transformatora 2x18V. Zamiast tego, rozważał użycie transformatora z jednym uzwojeniem 18V. Odpowiedzi wskazały, że nie można podłączyć dwóch mostków prostowniczych do jednego uzwojenia, chyba że transformator ma odczep na środku. Użytkownik ostatecznie zastosował dwa identyczne transformatory, uzyskując 21V na wyjściu, co jest zgodne z wymaganiami wzmacniacza. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące kondensatorów oraz wentylatora do chłodzenia wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA