logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz symetryczny 2x18V z transformatorem 2x21V?

rafik_87_87 30 Lis 2005 11:35 1529 3
REKLAMA
  • #1 2040115
    rafik_87_87
    Poziom 1  
    WIATAM...
    Jestem początkującym elektronikiem. mam transformator 2x21V 2x0.95A.
    Jak zrobić zasilanie symetryczne 2x18V i jakie elementy mam zastosować do jego budowy .prosiłbym o schemat.chce zasilić scalaka Tda2040.
    Z góry dzieki zapomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2040186
    henx
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    wzmaki chodzą przeważnie na zasilaczach opartych na mostku i kondziach więc twoje trafo ma za duże napięcie wyjściowe
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2040270
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Z tego transformatora uzyskasz ok. ±29V napięcia zstałego na wyjściu zasilacza symetrycznego. Takie napięcie jest za wysokie dla TDA2040.
    Najlepszym rozwiązaniem byłaby wymiana transformatora lub przewinięcie go na odpowiednie napięcie.
    Można zastosować stabilizatory, ale podnosi to koszty, pojawiają się problemy z odprowadzeniem z nich ciepła itp.

Jeśli oba uzwojenia mają osobne wyprowadzenia można je połączyć równolegle i zastosować aplikację TDA z pojedynczym zasilaniem.
    To chyba w tej sytuacji jest najlepsze rozwiązanie.
  • #4 2040280
    henx
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Cytat:
    Najlepszym rozwiązaniem byłaby wymiana transformatora lub przewinięcie go na odpowiednie napięcie.
    Można zastosować stabilizatory, ale podnosi to koszty, pojawiają się problemy z odprowadzeniem z nich ciepła itp.
    potwierdzam
    Cytat:
    Jeśli oba uzwojenia mają osobne wyprowadzenia można je połączyć równolegle i zastosować aplikację TDA z pojedynczym zasilaniem.
    z tym łączeniem jak ktoś się nie zna jak rozpoznać wyprowadzenia to problem
REKLAMA