logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gaz w piecyku PG-4 nie gaśnie po zakręceniu wody - co zrobić?

chonsu 09 Sie 2005 09:11 7124 13
REKLAMA
  • #1 1718848
    chonsu
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Zauważyłem, że :
    piecyk gazowy w łazience, typ PG-4 zapali gaz po odkręceniu pokrętła wodnego na baterii, natomiast po zakręceniu pokrętła wodnego na baterii gaz nie gaśnie. Pali się nadal, mimo że pokrętło wodne na baterii jest zakręcone i woda nie leci.
    Nie znam się na tym i czy mógłbym z tym coś sam zrobić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1718872
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3369
    Witam.
    Jest to bardzo niebezpieczna usterka. Po zakręceniu kurków i paleniu się piecyka może dojść do rozerwania nagrzewnicy i poparzenia ludzi.
    Usterka spowodowana wytartym lub urwanym grzybkiem w zespole wodnym (to jest ten mosiężny element na dole piecyka).
    Masz dwie możliwości: 1-zdemontować zespół wodny i wymienić uszkodzony element (groszowa sprawa) lub 2-wymienić kompletny zespół wodny (około 70-80 zł).
    Pozdrawiam
  • #3 1720629
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Nie jestem przekonany co do tego grzybka. Wg mnie powoduje on stabilne zapalanie i gaszenie płomienia.
  • REKLAMA
  • #5 1720738
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    waldekel napisał:
    Nie jestem przekonany co do tego grzybka. Wg mnie powoduje on stabilne zapalanie i gaszenie płomienia.

Witam.
    Masz rację w 100 %. Ale piszesz o pełnosprawnym zespole wod.
    Grzybek w skutek tarcia o wewnętrzne elementy zespołu "stracił" swoją średnicę (chodzi o dolną średnicę stożka) i przeskoczył na górną połowę zespołu wod.
    Normalnie taki stan nie ma prawa zaistnieć ponieważ średnica grzybka jest większa od średnicy otworu w którym się porusza.

Jeżeli widziałeś zespół wodny to wiesz o co chodzi.

Nie pisałbym takich rad, gdybym nie zetknął się z dwoma takimi przypadkami.

Jeżeli nie rozwiałęm Twoich wątpliwości, to spróbuję taki stan narysować.
    Odpisz czy wszystko jasne.
    Pozdrawiam
  • #6 1720794
    waldekel
    Poziom 28  
    Nie mam żadnych wątpliwości. Wyroki techniki są często bardzo brutalne i nieobliczalne. Sam z takim przypadkiem się nie spotkałem. Srednica grzybka jest sporo większa od otworu, ale zespół wodny może tez mieć swój wiek (PG-4)
  • REKLAMA
  • #7 1720809
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Witam.
    Chcąc rozwiać wszelkie wątpliwości zamieszczam poglądowe rysunki.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Gaz w piecyku PG-4 nie gaśnie po zakręceniu wody - co zrobić? sprawny.jpg (13.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gaz w piecyku PG-4 nie gaśnie po zakręceniu wody - co zrobić? niesprawny.jpg (13.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1720992
    waldekel
    Poziom 28  
    Ale się namalowałeś, dla mnie wystarczła Twoja wypowiedż. Ciekawe co na to Chonsu?
  • #9 1721245
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1709
    Mialem kilka przypadkow takiej sytuacji i byl tylko zbyt wytarty oring
    igielniczki w zespole wodnym.
  • #10 1721610
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    puncio1 napisał:
    Według mnie masz uszkodzoną membramę w ukladzie wodnym na 100% jest minimalna dziurka pozdrwaiam.

Moim skromnym zdaniem, w takim przypadku nie zapali się piec.Stawiam na grzybek.
  • #11 1721669
    pitsky
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    tez spotkało mnie takie uszkodzenie, przyczyną był ww element, po konsultacji ze specem który na masę naprawia piecyki wywaliłem grzybek jako że nie było pewności że nowy też kiedyś nie przeskoczy ponad korpus
    (średnica otworu się powiększyla) Efekt?-działa niezawodnie od 3 lat, coprawda temperatura wody zależy od tego w jakim stopniu odkręcony jest kran, ale można z tym żyć.
  • #12 1721703
    pzd
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam praktyczna radę przy wykonywaniu takiej naprawy.

Wielokrotnie musialem ponownie rozbierać zespół wodny ponieważ przycierała się iglica w oringu gumowym. Cześci te smarowałem towotem i było to rozwiazanie krótkotrwałe. Stary zanajomy polecił przesmarowanie iglicy zwyklym mydłem z nadmiarem aby go trochę zostało na oringu. Efektem była bezproblemowa praca zespołu przez ok. 2 lata.

Pzodrawiam
  • #13 1724518
    chonsu
    Poziom 15  
    Witam,

Dziękuję wszystkim za pomoc. Miałem dwa dni urlopu, który wypadł niespodziewanie i byłem poza domem. Dziś po pracy zobaczę co da się zrobić z piecykiem i jutro napiszę co było przyczyną.
  • #14 1737575
    chonsu
    Poziom 15  
    WYpadł mi niespodziewany urlop i dopiero w niedzielę wróciłem do domu. Do piecyka zajrzałem dopiero w poniedziałek.
    Dziękuję wszystkim za pomoc w usunięciu usterki niesprawnego piecyka.
    Po naprawie piecyk zachowuje się nienagannie.
    Uszkodzenie polegało na nieznacznym skrzywieniu się grzybka w zespole wodnym. Wymieniłem membranę i grzybek na nowy. Piecyk od razu zaczął poprawnie działać.
    Najbardziej pomogły mi posty kolegi Aleksander_01 .
    Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z piecykiem gazowym PG-4 polegał na tym, że gaz nie gasł po zakręceniu wody, co jest niebezpieczne i może prowadzić do uszkodzenia nagrzewnicy oraz poparzeń. Przyczyną usterki był uszkodzony element zespołu wodnego, najczęściej grzybek lub membrana, które uległy wytarciu, skrzywieniu lub miały mikrouszkodzenia. Rozwiązaniem jest demontaż zespołu wodnego i wymiana uszkodzonych części – grzybka i membrany, co jest stosunkowo tanie i skuteczne. W trakcie dyskusji podkreślano, że grzybek może przeskoczyć ponad korpus zespołu wodnego z powodu zmniejszenia jego średnicy, a także wskazywano na możliwość zużycia oringu iglicy, co może wymagać smarowania. Po wymianie tych elementów piecyk działa poprawnie, a temperatura wody zależy od stopnia odkręcenia kranu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA