logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet PG6 - mały płomień, zimna woda z kranu, co robić?

bufu 05 Sie 2007 21:32 6815 11
REKLAMA
  • #1 4149309
    bufu
    Poziom 2  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie
    Moj problem jest nastepujący - wczoraj gaz buzował jak wsciekły a z kranu leciała letnia woda. myślałem ze zapchana wezownica po wyciągnięciu jej i wyczyszczeniu profilaktycznym gdyz czysta była mam inny objaw pali sie bardzo mały gaz i leci z kranu woda zimna- pomóżcie forumowicze
    pozdrawiam Konrad
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4149642
    bufu
    Poziom 2  
    a jak sie tą membranę wymienia i gdzie sie ona znajduje :)
  • #4 4149714
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1709
    Widzę ,że w ogóle nie jesteś zorientowany w temacie.
    Zawołaj jednak fachmana,który się na tym zna.
    Z gazem nie ma żartów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4156045
    aquaad
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Nie przesadzajcie wymiana memrany to żaden problem ,i nie wiąże się to z ingerencją w zespół gazowy piecyka więc większego niebezpieczeństwa niema
  • #7 4156266
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1709
    Ostatnio jak jeden zaingerował w zespół wodny to w rurze gazowej było wiadro wody.
  • #8 4156312
    papaj
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    No faktycznieeeeeeeeeeeeee, nie ma, odkręcam kran, zmienia się ciśnienie na membranie pod wpływem wody, a gaz za pomocą mikroprocesora w PG6 dostaje po szynie I2C że ma się zapalić !!! Człowieku tu nikt nie namawia ludzi do wydatków. Ja sam jestem samoukiem, ale zanim coś dotknąłem ( a tym bardziej piecyka gazowego), to ktoś mi coś pokazał. Jak ktoś nie ma pojęcia o zasadzie działania pieca gazowego musi mu to ktoś pokazać ( albo podglądać), to się da zrobić, ale ktoś kto myśli że to jest ot tak, śrubokręt i młotek, to niebo (lub piekło :D) jest bliżej( bez obrazy ). Pozdrawiam.
  • #9 4156323
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    aquaad napisał:
    Nie przesadzajcie wymiana memrany to żaden problem ,i nie wiąże się to z ingerencją w zespół gazowy piecyka więc większego niebezpieczeństwa niema

Otóż nie! Co to znaczy "większe niebezpieczeństwo"? Nieumiejętny montaż
    membrany sprawi, że chociaż nie będzie ulatywał gaz, będzie możliwy
    wybuch. Wiesz w jaki sposób? Po zakręceniu wody, w przypadku złego
    osadzenia nie nastąpi zgaszenie płomienia. Na to nie ma zabezpieczenia!
    Rozsadzi piec w krótkim czasie.
    Wracając do podstawowej kwestii. Niska temperatura wody przy prawidło-
    wej wielkości płomienia świadczy o złym przekazywaniu ciepła.
    Wcale nie wygląda to na uszkodzenie membrany.
  • #11 4163698
    bufu
    Poziom 2  
    Koledzy dzieki za wsparcie ale w poniedziałek wymieniłem membranę oraz iglice co do niej wchodzi.
    Dzieki za podpowiedzi i słowa wsparcia a osobom które piszą " nie rób tego sam " mówie ze nie mam 2 lewych rączek - jesli chodzi o samochód to od 5 czy 6 lat nie byłem u mechanika tylko sam naprawiam
    pozdrawiam wszystkich
  • #12 4165978
    papaj
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Słuchaj, tu się różni ludzie trafiają. Z Twojej wypowiedzi nie wynikało że mamy do czynienia z bystrzakiem, a z gazem naprawdę nie ma żartów.
    Wylecisz w powietrze, a ktoś potem powie że na ELEKTRODZIE tor lotu mu zaplanowali. Każdy musi uważać, nawet Ty i my. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył pieca gazowego Termet PG6, który wykazywał objawy małego płomienia i wypływu zimnej lub letniej wody z kranu. Początkowo podejrzewano zapchaną wężownicę, jednak po jej wyczyszczeniu problem pozostał. Wskazano na możliwą usterkę membrany, która jest kluczowym elementem sterującym przepływem gazu i wodą w piecach tego typu. Wymiana membrany oraz iglicy została wykonana przez użytkownika, co rozwiązało problem. W dyskusji podkreślano ryzyko związane z samodzielną naprawą urządzeń gazowych, zwłaszcza ingerencją w zespół gazowy, która może prowadzić do wybuchu. Zwrócono uwagę, że nieprawidłowy montaż membrany może uniemożliwić zgaszenie płomienia po zakręceniu wody, co jest niebezpieczne. Alternatywnie wskazywano na możliwość nagromadzenia sadzy na wężownicy jako przyczynę złego przekazywania ciepła. Zalecano konsultację z fachowcem, choć wymiana membrany nie wymaga ingerencji w zespół gazowy i jest stosunkowo prosta dla osób z odpowiednią wiedzą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA