logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MaCallister MSRH600 - Jak złożyć wybierak trybów w młotowiertarce?

saturas93 19 Lis 2017 09:49 5688 6
REKLAMA
  • #1 16833622
    saturas93
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam czy wie ktoś może jak poskładać w wyżej wymienionej mlotowiertarce wybierak trybów? Znajomy powiedział ze silnik chodzi a wiertarka nie wierci po odkręceniu góry wypadły mi te części z kręceniem sobie poradziłem bo zabezpieczenie wypadło a z tym mam duży problem.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • MaCallister MSRH600 - Jak złożyć wybierak trybów w młotowiertarce? 494484FB-6433-48A9-9562-44AA13322DC8.jpeg (570.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MaCallister MSRH600 - Jak złożyć wybierak trybów w młotowiertarce? B762BEC6-B3C0-4660-BFF5-6DE643E80081.jpeg (539.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MaCallister MSRH600 - Jak złożyć wybierak trybów w młotowiertarce? 5D43816A-C3A7-48D9-BA74-398E72861944.jpeg (569.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MaCallister MSRH600 - Jak złożyć wybierak trybów w młotowiertarce? FE5CF082-9F50-4776-B32D-E13ACA90A32E.jpeg (560.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MaCallister MSRH600 - Jak złożyć wybierak trybów w młotowiertarce? 62D7B4D6-4E8E-4F23-BDBB-F4FFAFAC3E85.jpeg (625.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MaCallister MSRH600 - Jak złożyć wybierak trybów w młotowiertarce? 68AEB695-F190-44F2-9F2B-99AEA1DD52ED.jpeg (609.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16836791
    Kamilpl123
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Witam, na moje oko element ze zdjęcia nr 3 jest zużyty. Kolega posiada części zamienne?
  • REKLAMA
  • #3 19609199
    pruciak2
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Udało się złożyć ? Masz jakieś zdjęcia ? Mam ten sam problem
  • REKLAMA
  • #4 19679344
    lowermann
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Proszę bardzo

• REKLAMA
  • #5 20865324
    luczaktomekk
    Poziom 1  

Części wiertarki i komponenty na podłodze, dwa elementy zaznaczone na czerwono. Rozłożona wiertarka z widocznymi elementami przekładni i dwiema częściami zaznaczonymi do złożenia. Rozłożona wiertarka z widocznymi częściami: dwie sprężyny, metalowy pręt i trzy metalowe elementy zaznaczone na czerwono. Rozłożona wiertarka z częściami na podłodze, w tym dwa elementy zaznaczone na czerwono.

Witam. Mam problem z złożeniem tej wiertarki. Nie mam pojęcia co zrobić z tymi dwoma elementami zaznaczonymi na czerwono. Znaczy rozumiem, że ten element z rowkami ma zablokować zębatkę, ale którą - tą małą czy dużą (w środku czarnego korpusu). Bo jeśli włożę ją na ten mały wałek bodajże fi4 to nie dosięga do małej zębatki. No i gdzie ma być ta sprężyna. Obydwie mają różną długość i średnicę.

Pozdrawiam
  • #6 21120430
    leszekjaniklj
    Poziom 4  
    I co udało się naprawić tę młotowiertarkę?
  • #7 21563552
    leszekjaniklj
    Poziom 4  
    >>16833622
    Element mechanizmu wiertarki leżący na drewnianym blacie, z widoczną sprężyną i metalowymi częściami.
    Część mechaniczna zębatki i sprężyny z wiertarki leży na drewnianym blacie.
    Część mechanizmu młotowiertarki z widoczną sprężyną i metalowymi elementami na drewnianym blacie.
    Wnętrze rozkręconej młotowiertarki z widocznymi elementami mechanicznymi, sprężynami i kołami zębatymi.
    Wnętrze rozebranej młotowiertarki z widocznymi przekładniami i sprężynami, leżącej na drewnianym blacie.
    Zbliżenie na otwartą obudowę mechanizmu młotowiertarki, widoczne koła zębate i sprężyny.
    Zbliżenie na mechanizm wewnętrzny wiertarki lub młotowiertarki z widocznymi wałkami i zębatkami.

Tutaj masz kilka zdjęć z mojej naprawy tego urządzenia, sam osobiście zainspirowany byłem ogłoszeniem na Allegro, które przedstawiało, jak to urządzenie wygląda. Koniecznie sprawdź, czy masz wszystkie wpusty na wałkach, które trzymają koła zębate, bo ja, jak rozkręcałem wiertarkę młotowiertarkę, to ten malutki wpust mi wypadł, który napędza tę dużą przekładnię, która powinna się obracać, gdy przestawisz na wiercenie.

Właśnie otrzymałem wpust do tej zębatki którą widzisz na zdjęciu jako że przy rozkręcaniu gdzieś go zgubiłem zdjęcie opisuje dokładnie Jakie wymiary powinien mieć wpust ja znalazłem 2 mm na 2 mm na 12 mm kupiłem taki wpust na Allegro i jedną powierzchnię musiałem szlifierką gumówką spiłować wyszlifowałem o około pół milimetra bo nie nachodziła zębatka no i udało się wiertarka sprawna wszystko działa jak należy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu złożenia wybieraka trybów w młotowiertarce MaCallister MSRH600, gdzie po rozkręceniu obudowy wypadły elementy mechanizmu, a silnik działa, lecz wiertarka nie wierci. Użytkownicy wskazują na możliwe zużycie części oraz zgubienie małego wpustu, który napędza dużą przekładnię odpowiedzialną za zmianę trybów pracy. Pojawiły się pytania o prawidłowe umiejscowienie elementów, w tym sprężyn o różnych rozmiarach oraz blokady zębatek (małej i dużej). W odpowiedziach zamieszczono zdjęcia ilustrujące rozłożenie i montaż mechanizmu, podkreślając konieczność sprawdzenia obecności wszystkich wpustów na wałkach oraz prawidłowego ułożenia elementów blokujących i sprężyn. Jeden z użytkowników podzielił się dokumentacją fotograficzną swojej naprawy, zwracając uwagę na istotność drobnych części, które mogą wypaść podczas demontażu i uniemożliwić prawidłowe działanie wybieraka trybów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA