logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie cewki uzwojenia wtórnego użyłem? Pomiary napięcia w funkcji częstotliwości

janek1911 19 Lis 2017 13:53 1515 10
REKLAMA
  • #1 16834273
    janek1911
    Poziom 8  
    Witam.
    Na laboratoriach miałem układ jak na poniższym obrazku.Jakie cewki uzwojenia wtórnego użyłem? Pomiary napięcia w funkcji częstotliwości

Moim zadaniem był pomiar napięcia skutecznego w obwodzie wtórnym w funkcji częstotliwości prądu obwodu pierwotnego prowadzone w zakresie: 2 kHz - 10kHz.
    O to pomiary:
    Jakie cewki uzwojenia wtórnego użyłem? Pomiary napięcia w funkcji częstotliwości.

W 1 obrazku są podane możliwe cewki uzwojenia wtórnego. Czy na podstawie pomiarów można stwierdzić których cewek użyłem? Nie zapisałem tego a potrzebne mi jest do obliczeń.
  • REKLAMA
  • #2 16835510
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16835739
    bodzio507
    Poziom 30  
    Ocena: 579
    @Kraniec_Internetów Wczytaj się w zadanie.
    Prąd i napięcie nie są mierzona na tej samej cewce. Prąd jest cewki pierwotnej, a napięcie na cewce wtórnej.
    Gdy były dobrane cewki o takiej samej liczbie zwojów, to wtedy te napięcia były by podobne. A jeżeli te cewki mają inną liczbę zwojów, to niestety takie nie będą.
    Pozatym to co obliczymy z prądu i napięcia dla cewki to impedancja, a nie reaktancja. Musimy jeszcze uwzględnić rezystancję cewki. Chodź w tym przypadku nie jest ona zbyt duża.

Moim zdaniem ciężko będzie wydedukować jakich cewek użyłeś.

Dodano po 4 [minuty]:

Patrząc na wyniki napięcia można stwierdzić że cewki B miała dwa razy więcej zwojów niż cewka A (dwukrotnie wyższe napięcie)
    Więc mogły to być cewki 5 i 3, 5 i 2, 6 i 4 lub 7 i 5.
  • REKLAMA
  • #4 16835834
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 16836467
    bodzio507
    Poziom 30  
    Kraniec_Internetów napisał:
    Cewka A jest pierwotna - mierzymy i prąd i napięcie. Cewka B jest wtórna - mierzymy tylko napięcie. Czyż nie?

Nie,
    W zadaniu wyraźnie jest napisane że obwód pierwotny stanowi generator na którym załączony jest częstościomierz, amperomierz i cewkę pierwotną.
    Napięcie jest mierzone tylko w obwodzie wtórnym.
    A poza tym mam wrażenie że tylko my się przejmujemy tym tematem, a autor milczy.
  • #6 16836505
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16836585
    bodzio507
    Poziom 30  
    Nieprawidłowo interpretujesz wyniki pomiarów.
  • #8 16836644
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16836931
    bodzio507
    Poziom 30  
    Forum nie służy do nauki podstaw, ani nauki czytania ze zrozumieniem.
    Tyle w temacie.
  • #10 16836948
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 16838178
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące pomiaru napięcia skutecznego w obwodzie wtórnym transformatora w funkcji częstotliwości prądu w obwodzie pierwotnym, w zakresie od 2 kHz do 10 kHz. W odpowiedziach podano, że można obliczyć impedancję cewki na podstawie pomiarów napięcia i prądu, a także że reaktancja cewki zmienia się liniowo w zależności od częstotliwości. Wskazano, że trudności w identyfikacji użytych cewek wynikają z różnicy w liczbie zwojów. Użytkownicy sugerowali, że cewki o różnej liczbie zwojów mogą mieć różne napięcia, co może pomóc w określeniu, które cewki zostały użyte. W końcu podkreślono, że pomiary nie pozwalają na jednoznaczne określenie cewek bez dodatkowych informacji o ich parametrach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA