logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie IP wybrać dla paska LED w profilu aluminiowym pod wanną?

kuchennik 19 Lis 2017 17:43 2004 2
REKLAMA
  • #1 16834955
    kuchennik
    Poziom 2  
    Witam,

Chcę zamontować pasek LED w profilu aluminiowym w łazience - pod wanną oraz we wnęce na wysokości wanny. Jakie IP przy wybieraniu paska LED-owego powinienem brać pod uwagę? Czytałem na innych stronach, że wysokie IP LED-ów może spowodować przegrzanie po zamknięciu ich w profilach aluminiowych. Z drugiej strony czytałem, że przy zastosowaniu LED z niższym IP, taki profil trzeba by potraktować silikonem, żeby do środka nie dostawała się woda.

Jakieś sugestie jeśli chodzi o IP i producentów?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16834995
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4787
    Sugestie są takie. Zwróć uwagę przede wszystkim na bezpieczeństwo swoje i osób korzystających z wanny, a nie pierwszoplanową sprawą uczyniłeś bezpieczeństwo LED-ów. Czyli najpierw podaj wszystkie informacje dotyczące zasilania i całej instalacji elektrycznej w łazience.
  • #3 16835054
    kuchennik
    Poziom 2  
    Zasilacz do LED-ów będzie w osobnym pomieszczeniu za ścianą (zupełnie osobne zasilanie, niezwiązane np. z oświetleniem górnym). Jeśli chodzi o moc zasilacza lub LED-ów, to też jest przedmiot mojego pytania.

Pozdrawiam
REKLAMA