Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother DCP-J315W - Drukarka brudzi papier - rolki?

reperandt 19 Nov 2017 21:26 2490 2
phoenixcontact
    reperandt
    Level 2  
    Witam.
    Mam problem z drukarką DCP-J315W, mianowicie drukarka brudzi papier. Robi to nawet wtedy, gdy zadam jej drukowanie "pustego" dokumentu. Zabrudzenie wygląda jak na poniższym zdjęciu - są to dwa ślady. Oglądałem wnętrze drukarki i wydaje mi się że to brudzą rolki które zaciągają papier. Natomiast nie są one ubrudzone tuszem. Przy sprawdzaniu palcem wydają się być czyste.

Drukowałem sporo stron na wysokich gramaturach papieru (powyżej 200g). Wydrukowałem ponad 500 stron i wszystko było ok. Teraz zaczęły się takie historie z brudzeniem kartek. Brudzenie nie występuje na zwykłym, biurowym papierze ksero. Do tego twarde kartki są zaginane w jednym miejscu, co wcześniej też się nie zdarzało.

Czy ktoś może powiedzieć co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, czy da się to naprawić, a najlepiej czy da się to naprawić w domu własnoręcznie?

Wiem, że taka drukarka nie jest przystosowana do pracy na takich papierach - uprzedzając uwagi ;)

Brother DCP-J315W - Drukarka brudzi papier - rolki?
  • phoenixcontact
    fifek62
    Level 23  
    Dobrze mówisz, że brudzą to rolki lecz nie od brudu tylko ślizgają się na tym papierze przy pobieraniu. Możesz spróbować je przeczyścić np. pianką do plastiku, wtedy będą lepiej ciągnąć choć nie wiem czy rozwiąże to problem w 100% i przy takiej gramaturze papieru będzie to raczej będzie to częsty zabieg :) Możesz też zamontować nowe rolki, ile drukarka ma przebiegu?
    Wywial
    Level 17  
    Przy tej gramaturze będzie przybrudzać częściej niż na zwykłej.
    Zmieniłeś w ustawieniach drukarki rodzaj papieru?
    Jezeli nie to zmień , będzie tez go pobierać wolniej
    Rolki do wyczyszczenia i będzie chodzić jeszcze długo.
    szmatka i denaturat załatwi sprawe