logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP J315W - Błąd "zator papieru". Rolki nie kręcą się

Hasztagmisiek 23 Kwi 2021 21:21 4617 8
REKLAMA
  • #1 19397046
    Hasztagmisiek
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Dzień dobry. Jak w temacie, mam problem z drukarką mojej dziewczyny: Brotherem DCP J315W.
    Drukarka załącza się, jeździ głowicą, ale nie obraca rolkami. Po chwili wyrzuca błąd "zator papieru" (bez kodu).
    Silnik nie jest spalony, głowica wydaje się być ok, czyściłem enkoder - brak zmian.

Dorzucam krótkie video i kilka fotek, ponieważ może jej coś fizycznie dolegać, i ktoś to zauważy (niestety mimo pracy w serwisie PC, kompletnie nie zjamuje się drukarkami :roll: ) - ponieważ dziewczyna wspominała coś o tym, że z drukarki wypadła "jakaś rolka czy coś". Niestety nie udało mi się dojść do tego, o czym mogła mówić.

Brother DCP J315W - Błąd "zator papieru". Rolki nie kręcą się Brother DCP J315W - Błąd "zator papieru". Rolki nie kręcą się Brother DCP J315W - Błąd "zator papieru". Rolki nie kręcą się Brother DCP J315W - Błąd "zator papieru". Rolki nie kręcą się Brother DCP J315W - Błąd "zator papieru". Rolki nie kręcą się

• REKLAMA
  • #2 19397075
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1849
    Spróbuj zgodnie z sugestią oprogramowania zajrzeć za klapkę z tyłu drukarki. Tam powinnna być flaga, czyli taka czarna, plastikowa, ruchoma dzwigienka, która jest pochylana przez wsuwany papier. Może wyskoczyła z zawiasów, może jest ułamana...
  • REKLAMA
  • #3 19397973
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Wyczyść na początek pasek enkodera.
  • REKLAMA
  • #4 19402230
    Hasztagmisiek
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    SilverGTA napisał:
    Wyczyść na początek pasek enkodera.

Pasek był czyszczony - pisałem.
    Czyszczone było także przezroczyste kółko enkodera, oraz czujnik który jest na nim umyty w ciepłej wodzie.

I jeszcze update info, jednak to nie z tej drukarki coś wypadło... Więc ta informacja do śmietnika.

Swoją drogą, czy to może być problem z softem? Bo tej drukarki nawet wyłączyć nie mogę, wyświetla błąd zatoru papieru, a przy próbie wyłączenia wyświetla "zajęta".

Jeśli chodzi o flagę, to rozumiem że o tym mowa?

Brother DCP J315W - Błąd "zator papieru". Rolki nie kręcą się

Wygląda ok na oko, aczkolwiek nie mam porównania.
  • #5 19403076
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Nad układem czyszczącym masz taką białą zębatkę która się przesuwa na prowadnicy. Przysuń to kółko i pokręć napędem żeby zaczął się przesuwać układ czyszczący. Już chyba w 3 miałem że zator papieru spowodował że karetka źle uderzyła w układ czyszczący i nie był on w swojej pozycji. Warto spróbować bo też mi pokazywało w tych przypadkach zacięcie.
  • #7 21210624
    ttt
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    witajcie
    Chciałbym podpiąć się pod ten wątek ponieważ temat bliski.
    W drukarce chciałem spróbować uratować głowicę na zasadzie "albo naprawię albo trudno". Przepchałem przez głowicę nieco izopropanolu. Gdy przyszło do testowania drukarka zwraca właśnie ten "paper jam" czy tam "zator papieru"

Pomyślałem że to pasek enkodera, przemyłem go izopropanolem i ręcznikiem papierowym. Niewiele ale nieco zabrudzeń miał. W ogóle wygląda na jakiś odbarwiony.

Niestety nie jest lepiej. Teraz doszły dziwne odgłosy. Prawda jest taka że go brutalnie nie traktowałem teraz ani wcześniej, ale chciałem tylko prosić o potwierdzenie że to pasek najprawdopodobniej jest winowajcą
  • #8 21215008
    hellojoe
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Zapewne zmyłeś z paska encodera takie paski dzięki którym głowica wie gdzie jest.
  • REKLAMA
  • #9 21237752
    tarald20
    Poziom 10  
    Sprawdź czujnik który jest pod pompką z prawej strony , często zalewany jest tuszem i też w tedy daje komunikat zacięcia papieru.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarką Brother DCP J315W, która nie obraca rolkami i wyświetla błąd "zator papieru". Po sprawdzeniu silnika i czyszczeniu enkodera, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie flagi w tylnej klapce drukarki, czujnika pod pompką, oraz przesunięcie białej zębatki układu czyszczącego. Istnieje również podejrzenie uszkodzenia elektroniki głowicy, co może uniemożliwiać jej prawidłowe działanie. Dodatkowo, jeden z użytkowników zauważa, że czyszczenie paska enkodera mogło spowodować jego uszkodzenie, co prowadzi do błędów w lokalizacji głowicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA