logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EWT S 10620 W - nie startuje, kod błędu C7

K80B 23 Lis 2017 14:33 5145 4
  • #1 16843737
    K80B
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Zacznę od początku: pralka z wyświetlaczem LCD. Próba uruchomienia - miga kontrolka przycisku start, pralka nie startuje. Po wejściu w serwis migają różne opcje w grupach na wyświetlaczu i pojawia się kod błędu C7. Dalej przekręcam w prawo na kolejne pozycje i tak pobieranie wody działa, kolejne dwie pozycje też i przy pozycji z ikoną spodni cisza, dalej opcja wirowania silnik nie startuje a po kilkunastu sekundach kod E68, kolejne funkcje płukanie i wypompowanie wody załączają się, ale po kilkunastu sekundach kod E68.
    Kilka dni temu użyłem płynu do czyszczenia pralki i usuwania kamienia. W filtrze było trochę płatków kamienia. Wymontowałem grzałkę, był na niej kamień, widać że część kamienia odpadła chyba po zastosowaniu płynu do czyszczenia. Zanurzyłem grzałkę w roztworze wody z kwaskiem cytrynowym i usunąłem kamień choć nie do końca. Podłączyłem na krótko grzałkę do prądu, zaczęła się szybko nagrzewać aż resztki kamienia zrobiły się brązowe. Grzałkę umieściłem w roztworze i oczyściłem całkiem z kamienia. Uruchomiłem pralkę i tak za pierwszym naciśnięciem "start" pralka nie startuje, po drugim lub kolejnym naciśnięciu pralka włącza się i odpompowuje wodę i pobiera wodę, następnie czas maleje, ale silnik nie kręci się. Opcja wirowania też nie startuje silnika. Nie mogę skasować błędu C7 cofając pokrętło wyboru programu. I jeszcze jedno - od wystąpienia sytuacji z problemem uruchomienia przy próbie startu miga zielona dioda czujnika klapy i klucz na wyświetlaczu.
  • #2 16843915
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1169
    K80B napisał:
    Wymontowałem grzałkę, był na niej kamień, widać że część kamienia odpadła chyba po zastosowaniu płynu do czyszczenia. Zanurzyłem grzałkę w roztworze wody z kwaskiem cytrynowym i usunąłem kamień choć nie do końca. Podłączyłem na krótko grzałkę do prądu, zaczęła się szybko nagrzewać aż resztki kamienia zrobiły się brązowe. Grzałkę umieściłem w roztworze i oczyściłem całkiem z kamienia.

Wszystko wskazuje na uszkodzenie grzałki. Mogła przepalić się przy włączeniu bez wody lub ma upływność do masy - do sprawdzenia miernikiem, na najwyższym zakresie pomiaru rezystancji.
  • #3 16843955
    K80B
    Poziom 2  
    Noga jestem z miernika, ale jeśli możesz mi podpowiedzieć jak ustawić miernik i odczytać parametry to zrobię to. Miernik jest standardowy taki najczesciej widziałem w kolorze żółtym (wiem nie kolor mierzy), ale taki najczęściej widziałem.
  • #4 16844005
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1169
    Pralka Electrolux EWT S 10620 W - nie startuje, kod błędu C7

Przewody podłączasz jak w instrukcji. Pierwszy pomiar - ustawiasz miernik na pomiar rezystancji zakres 200Ω, sondy do zewnętrznych zacisków grzałki, podajesz wynik. Drugi pomiar - ustawiasz pokrętło na najwyższą dostępną wartość rezystancji, przykład na zdjęciu. Przykładasz sondy miernika do jednego zewnętrznego zacisku grzałki i zacisku środkowego, do którego podłączany jest przewód ochronny, podajesz wynik, lub wklejasz zdjęcia z pomiarów :) Podczas pomiarów wszystkie przewody od grzałki powinny być odłączone.
  • #5 16848539
    K80B
    Poziom 2  
    A więc trochę YouTube miernik działa, ale na grzałce wskazań zero. Zastanawia mnie tylko jak to się stało, że grzałka zadziałała podpięta na krótko, a teraz już zero życia? Mam nadzieję, ze jak ja wymienię będzie po temacie, bo pralka super. Jeszcze jestem ciekaw dlaczego nie ma w ogóle informacji i problemów opisanych w necie z dokładnym oznaczeniem modelu jaki ja posiadam tzn. EWT S 10620 W ?
    Załączniki:
    • Pralka Electrolux EWT S 10620 W - nie startuje, kod błędu C7 20171125_181752.jpg (459.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pralka Electrolux EWT S 10620 W - nie startuje, kod błędu C7 20171125_181505.jpg (449.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA