logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy IBM 30GB - BIOS widzi, ale nie można sformatować, komunikat o pamięci

gsm_service 09 Sie 2005 17:24 1245 5
  • #1 1720074
    gsm_service
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam problem. Jakiś czas temu moj dysk twardy IBM(40GB) przestał działać. BIOS go nie widział a po podłączeniu do innego kompa dziwnie "buczał" i tak nie był widziany. Rozebrałem go i nie stwierdziłem żadnej usterki widocznej gołym okiem. Później dowiedziałem się że dysków nie należy rozbierać w domowych warunkach. Kupiłem nowy dysk IBM(30GB) po miesiącu użytkowania przezemnie( był wcześniej używany) wysiadł z tą różnicą, że teraz widzi go BIOS ale nie można go sformatować komunikat: za mało pamięci. POMOCY!!! CO MAM ZROBIĆ!!!
  • #2 1720102
    krzysiu77
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    mialem podobny problem w pracy z jednym komputerem, zasilacz palil mi dysk.
    od zmiany zasilacza i odebraniu twardego z gwarancji sprzet chodzi do dzis bez problemow.
  • #3 1720232
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    No to podaj dane o sprzęcie,płyta, procek i.t.d,jaki system operacyjny,jak formatujesz.
  • #4 1720260
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Na 90 proc. Zasilacz !!!!

Weż zobacz czy twoj kompooter jest uziemiony. Bo jesli nie jest to brak uziemienia też może byś przyczyna palenia dysków.
  • #5 1720558
    (LIDER)
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Też mi sie wydaje, że to zasilacz chociaż IBM łatwo przegrzać i rozwalić. Ja zostawiłem chyba na 2 czy 3 dni właczonego to był bardzo gorący. Teraz zastosowałem dwa wiatraki bo temperatura potrafi dojść do 50 stopni i dysk zaczyna dziwnie pykać i źle pracowac. Z wiatrakami jest 32-34 stopnie i jest ok. Dysk IBM 46GB już raz padł sektor rozruchowy i musiałem używać jakiś programów ze strony producenta żeby to naprawić. Ale w Twoim przypadku to może być zasilacz. Nie żałuj kasy na zasilacz, poniżej 100 zł nie ma co kupować zasilacza. Ja się przejechalem już na zasilaczu CODEGEN 300W który paląc się spalił mi dysk. A Zasilacze Megabajt padają jak muchy zabierając często ze sobą pół konfiguracji komputera. Ale mówie teraz o tych tanich zasilaczach. Kup sobie coś dobrego.
  • #6 1728770
    gsm_service
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    pierwszy dysk jest do wyrzucenia, natomiast jeśli chodzi o drugi to udało mi się usunąć i utworzyć nowe partycje tyle tylko że trwało to strasznie długo- dysk dziwnie "buczał" średnio co 2-3 minuty. Sprawdzanie spójności rozpoczynało się kilkukrotnie od początku. Efekt końcowy 15mb w złych sektorach, dwie partycje na jednej win98 na drugiej xp pro. Dysk pracuje normalnie. A co do tego zasilacza to postaram się go wymienić w najbliższym czasie. Ale w razie gdybym musiał kupować dysk to nigdy więcej IBM. Dzięki za info.
REKLAMA