logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę nawiązać połączenia ze swoim routerem.

kamilex531 26 Lis 2017 03:20 2316 7
REKLAMA
  • #1 16849284
    kamilex531
    Poziom 2  
    Witam,

Od kilku dni mam spory problem, nie mogę połączyć się ze swoim routerem.
    Aktualnie udostępniam internet z telefonu jako hotspot i komputer normalnie się łączy.

Problem leży po mojej stronie, rozmawiałem z moim dostawcą internetu i wszystko jest w porządku.
    Z routerem łączą się inne urządzenia t.j laptop czy telefon.

Przy każdej próbie połączenia wyświetla się komunikat "System Windows nie mógł nawiązać połączenia z siecią...".
    Próbowałem tak na prawdę wszystkiego, na internecie próbowałem różnych rozwiązań lecz okazały się bezskuteczne.

Edit: Łączyłem się przez WiFi, nie posiadam kabla żeby podłączyć się do kompa. Karta sieciowa na USB Asus USB n13. System operacyjny Windows 7, router Huawei echoLife HG8245H. Jestem podłączony pod światłowód

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16849322
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    kamilex531 napisał:
    Przy każdej próbie połączenia wyświetla się komunikat "System Windows nie mógł nawiązać połączenia z siecią...".

Po miedzi masz podłączenie do routera czy po WiFi?
    Uruchom komputer z jakiegoś Linuxa na bootowalnym nośniku by sie przekonać że problem nie jest sprzętowy.

kamilex531 napisał:
    Próbowałem tak na prawdę wszystkiego, na internecie próbowałem różnych rozwiązań lecz okazały się bezskuteczne.

Kup nowy komputer ;) Próbowałeś wszystkiego - system operacyjny był zreinstalowany? \
    Poważnie - to jest forum techniczne i określenie "wszystkiego" nic nie mówi - nie jesteśmy w stanie zaproponować rozwiązania którego nie próbowałeś.
  • REKLAMA
  • #3 16849617
    kamilex531
    Poziom 2  
    Reinstalowalem Windowsa miesiąc temu, od tego czasu mam problemy z połączeniem do internetu. Spróbuję dzisiaj wgrać na nowo Windowsa
  • REKLAMA
  • #4 16849686
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    kamilex531 napisał:
    Spróbuję dzisiaj wgrać na nowo Windowsa

Lepiej zadbaj o sterowniki do karty sieciowej.

Postaraj się odpowiadać na zadane pytania, ciągle nie wiemy jak się łączysz z routerem.
  • REKLAMA
  • #5 16849753
    kamilex531
    Poziom 2  
    Edytowałem głównego posta, łączę się poprzez WiFi.
  • #6 16849787
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    U mnie też się coś takiego czasem zdarza i wtedy jedynym wyjściem jest wejście na zakładka "Start"> "Połącz z">"pokaż wszystkie połączenia">"Połączenia sieci bezprzewodowej" i po naciśnięciu prawego klawisza myszy w oknie wybieram "Napraw" i połączenie po chwili jest nawiązane.
    Jeżeli nie próbowałeś, to spróbuj.
  • #7 16849873
    kamilex531
    Poziom 2  
    Nie mam takich opcji w zakładce "Start". Korzystam z Windowsa 7, prawdopodobnie mówisz o Windowsie 10.

Edit: Uporałem się z problemem sam.

Po reinstallu nadal problem występował. Wróciłem do starego systemu przed reinstallem, aktywowałem windowsa od nowa, podpiąłem kartę sieciową do innego USB (z przodu), wyłączyłem zaporę sieciową i znów się połączyłem. To tak na przyszłość gdyby ktoś miał podobny problem.

Dzięki za próby udzielenia mi pomocy, pozdrawiam Kamil.
  • #8 16851476
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5467
    kamilex531 napisał:
    podpiąłem kartę sieciową do innego USB (z przodu), wyłączyłem zaporę sieciową i znów się połączyłem.

Przepinając kartę USB do przedniego portu USB spowodowałeś, że owa karta miała lepszy zasięg sieci wifi z routera.
    Przeskanuj siec InSSIDerem v2/Home i wstaw tu wynik, zobaczymy ile sieci innych jest w zasięgu i na jakim kanale one pracują.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem się z routerem Huawei echoLife HG8245H, mimo że inne urządzenia łączą się bez problemu. Po rozmowie z dostawcą internetu i próbach różnych rozwiązań, użytkownik zainstalował ponownie system Windows 7, ale problem nadal występował. Ostatecznie, po reinstalacji systemu, zmianie portu USB dla karty sieciowej Asus USB N13 oraz wyłączeniu zapory sieciowej, udało mu się nawiązać połączenie. Użytkownik zauważył, że zmiana portu USB poprawiła zasięg WiFi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA