logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Huawei EchoLife HG8347R - nieprawidłowe łączenie się urządzeń poprzez WiFi

piotrek1210 16 Cze 2018 18:02 2442 17
REKLAMA
  • #1 17279504
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,

Parę dni temu została u mnie w domu przeprowadzona modernizacja łącza internetowego. Stare, wolne łącze ADSL zostało zastąpione szybkim światłowodem. Oprócz tego otrzymałem super wyglądający terminal GPON Huawei EchoLife HG8347R. Urządzenie to, wyposażone w aż dwie anteny, pokrywa swoim zasięgiem praktycznie wszystkie pomieszczenia, w których korzysta się z internetu bezprzewodowego (tak przynajmniej pokazuje wskaźnik sygnału). Wszystko byłoby ładnie i pięknie gdyby nie jeden problem, który pojawił się już pierwszego dnia po wymianie i trwa niezmiennie do dzisiaj. Mianowicie nie ma możliwości, by urządzenie peryferyjne (laptop bądź telefon komórkowy) połączyły się z terminalem już w pomieszczeniu za ścianą, za którą stoi router (sygnał jest silny, o czym mówi za każdym razem wskaźnik). Problem ten jest sygnalizowany pod postacią różnych komunikatów (np. iPhone - "nieprawidłowe hasło", SGS7 - "wystąpił błąd uwierzytelniania", bądź też nie ma żadnej reakcji, gdy wybierze się z listy sieć WiFi). Gdy zbliżę się do urządzenia, połączenie jest nawiązywane bez problemu. Ponadto w pomieszczeniach ze słabszym zasięgiem zdarza się, że połączenie zostanie zerwane. Oczywiście nie ma raczej wtedy mowy, by zostało ono nawiązane ponownie. Muszę iść na górę do pokoju, w którym stoi terminal, by na nowo się połączyć. Jest to frustrujące, bo chciałby się mieć nowy internet, który hula bez problemów. Dodam, że z poprzednim modemem TP-Link nie miałem żadnych, podobnych przygód. Czy ktoś z Was wie, co może być tego powodem i jak się pozbyć tego problemu? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17279770
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1141
    Na jakiej wysokości od podłogi znajduje się urządzenie z antenami?
  • #3 17279799
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Stoi na biurku (ok. 80 cm), podobnie jak poprzedni router TP-Link.
  • Pomocny post
    #4 17280043
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    A nie ma tam po sąsiedzku jakiejś innej sieci na tym samym kanale?
  • #5 17280411
    piotrek1210
    Poziom 10  
    No właśnie moja sieć jest jedyną, jaka wyświetla się na liście dostępnych. To samo sprawdziłem w programie WiFi Analyzer. Mój dom jest ostatnim przy drodze, do najbliższego jest kilkadziesiąt metrów.
  • REKLAMA
  • #6 17280640
    KOCUREK1970
    Ocena: 5333
    @piotrek1210
    Zdejmij hasło zabezpieczające i zobacz czy tak się połączy.
    Następnie zmienić typ/rodzaj zabezpieczenia sieci wifi i ponownie sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #7 17280728
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Dobrze, tak spróbuję zrobić. Ale dopiero jutro bo nie dostałem jeszcze danych do zalogowania się na stronę konfiguracyjną.
  • #8 17280754
    KOCUREK1970
    Nie jest pewne, czy w ogóle takie dane otrzymasz - operator nie ma obowiązku przekazywać klientowi danych logowania do sprzętu NIE będącego własnością klienta.
  • #9 17280862
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Powiedział, że da, tylko umówiłem się tak, że przyjadę osobiście. Czy teoretycznie, jeżeli problem nie zniknie, to mam prawo domagać się wymiany urządzenia na inne, działające (także innego producenta)?
  • Pomocny post
    #10 17280972
    KOCUREK1970
    piotrek1210 napisał:
    Czy teoretycznie, jeżeli problem nie zniknie, to mam prawo domagać się wymiany urządzenia na inne, działające (także innego producenta)?

Najpierw musisz operatorowi udowodnić, że to urządzenie jest dla Ciebie nieprzydatne.
    No i kwestia nie bez znaczenia, sam operator musi mieć inne urządzenia w ofercie (co w 99% przypadków nie ma miejsca).
    Czasami jest możliwość (daje taką możliwość sam operator i to z nim w tej sprawie trzeba rozmawiać), że klient może zakupić swoje urządzenie dostępowe, którym zastąpi "bubel" operatora.
  • #11 17282025
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Dzisiaj będę rozmawiać z operatorem. Napiszę, czego ciekawego się dowiedziałem.

Dodano po 3 [godziny] 49 [minuty]:

W sumie tak, jak pisaliście. Oni montują tylko te GPON-y "podstawowe" i jak klient chce, to może sobie dokupić router albo AP. Dostałem dane logowania do konfiguracji. Zmiana/zdjęcie zabezpieczenia nic nie zmieniło. Wg wskaźnika zasięg jest przyzwoity a dwa pokoje dalej na tym samym piętrze połączyć się już nie da. Widocznie ten typ tak ma i nic nie zrobię. Pozostaje kupić jakiś dobry AP, np. coś z Ubiquiti i cieszyć się życiem.
  • Pomocny post
    #12 17282361
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1141
    Spróbuj tego:Link

Oglądaj od 9 minuty.

Proponuję a byś podłączył dodatkowo swój stary TP-link i użył go do wzmocnienia sygnału.
    Wymaga tylko odpowiedniej konfiguracji.
    To właśnie trzeci sposób z filmiku.
  • #13 17282535
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Tak właśnie zrobiłem, podłączyłem stary router do GPON-a, w którym wyłączyłem WiFi. Sygnał z TP-Link'a jest stabilny i ma satysfakcjonującą moc w większości pomieszczeń, w których korzystam z internetu. :)

Dodano po 2 [minuty]:

Ten sposób był mi znany, myślałem, że coś z tym Huawei'em da się pokombinować albo go wymienić. Nie chciałem mnożyć kolejnych urządzeń. No ale to wyjście jest jednak najprostsze i skuteczne. :)
  • Pomocny post
    #14 17285551
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1076
    Ten typ tak ma, mam także ten GPON i ma on kiepściutki zasięg.
  • REKLAMA
  • #15 17287432
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Po kilkudniowym okresie obserwacji połączenia, jakie stworzyłem, mogę postawić następujące wnioski. Zasięg niestety nie jest wszędzie taki idealny, ale (co ważniejsze) występują okresowo problemy z dostępnością internetu w urządzeniach peryferyjnych (ale nie wszystkich, chodzi mi o laptop i telefon SGS 7), które się z nim połączą. Połączenie niby jest ale pojawia się komunikat: "brak internetu" bądź "internet może być niedostępny". Wcześniej, gdy działał on jako modem ADSL na linii telefonicznej, nie było tego typu kłopotów. Zmiana kanału, sposobu zabezpieczeń/zdjęcie hasła nie pomogły. Restart urządzenia jest skuteczny tylko na chwilę, ale też nie zawsze. Będę jeszcze próbował zrobić reset i na nowo go skonfigurować. Może coś zaskoczy... (o wyniku swoich działań dam znać). Suma sumarum chyba zdecyduję się na jakiś dobry AP. Chciałbym zakupić coś ze stajni Ubiquiti. I tu moje pytanie do Was... który model zda egzamin w 2-piętrowym domu o powierzchni ok. 250m2? Internet o prędkości 100Mbit/s. Czy mógłbym urządzenie umieścić na strychu, w centralnym punkcie domu (wolałbym nic nie umieszczać na suficie)? Budżet najlepiej tak do 400 zł, jeśli się da.
  • Pomocny post
    #16 17287843
    KOCUREK1970
    piotrek1210 napisał:
    Chciałbym zakupić coś ze stajni Ubiquiti. I tu moje pytanie do Was... który model zda egzamin w 2-piętrowym domu o powierzchni ok. 250m2? Internet o prędkości 100Mbit/s.

Żaden AP, router nie ma takiej "mocy" by to jednym egzemplarzem i to jeszcze umieszczonym na strychu tyle ogarnąć (może, gdyby taki AP był po środku kondygnacji między piętrami - to może, może).
  • #17 17289936
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Zrobiłem reset TP-linka, który okazał się skuteczny. Internetu nie zrywa i urządzenia łączą się bez problemu. W sumie to mój błąd... po podłączeniu do GPON'a nie przeprowadziłem konfiguracji, ponieważ internet działał... :roll: Także myślę, że na razie zostanie to rozwiązanie i póki co nie będę już nic kombinować.
  • #18 17508328
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany, jak wyżej, zamykam temat, dziękując Kolegom za pomoc. :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z łącznością WiFi w terminalu GPON Huawei EchoLife HG8347R po modernizacji łącza internetowego na światłowodowe. Mimo silnego sygnału, urządzenia peryferyjne, takie jak laptopy i telefony, nie mogły połączyć się z routerem, co objawiało się komunikatami o błędach uwierzytelniania. Po kilku próbach, w tym zmianie zabezpieczeń i resetach, użytkownik zdecydował się na podłączenie starego routera TP-Link jako punktu dostępowego, co poprawiło zasięg i stabilność połączenia. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez odpowiednią konfigurację TP-Linka, co pozwoliło na stabilne połączenie z internetem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA