logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Gracja PDG 585C nie reaguje - co sprawdzić?

Michal Wilku 09 Sie 2005 20:03 2539 9
REKLAMA
  • #1 1720522
    Michal Wilku
    Poziom 2  
    Mam problem... Pralka Gracja PDG 585C po prostu się nie włącza. Tak jakby wogóle nie reagowała. Sprawdziłem gniazdko i wszystko jest OK. Wiecie co sie mogło stać??
  • REKLAMA
  • #2 1720535
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3387
    Witam.
    Sprawdź wyłącznik przy "drzwiach". Zewrzyj je i zobacz czy działa.Jeżeli tak, to wył. do wymiany (albo rozbierz go i staraj się naprawić).
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 1720548
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1720557
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Witam.Sprawdż wyłącznik blokady drzwi wsadowych.Przy "Gracjach"często palą się również styki wyłącznika głównego.Po podniesieniu pokrywy pierwszy wyłącznik po lewej stronie.Powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 1721879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 13889779
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Podepnę się do tematu...
    skryn napisał:
    Jak dalej cisza, to włącznik sieciowy (to, czym włączasz pralkę) do wymiany

Jedna strona włącznika nie działa więc trzeba go wyczyścić lub wymienić, ale okazuje się że niestety jest on (dla mnie) nietypowo zamontowany - w głębokiej „dziurze” dwie plastikowe blaszki z czterema ramionami, które trzeba jednocześnie zagiąć żeby to wypchnąć. Jakby to było na wierzchu to by nie było z tym żadnego problemu, ale ponieważ to siedzi głęboko w wąskiej dziurze to nie wiem jak to „ugryźć”. Czy do niedestrukcyjnego demontażu tego włącznika jest przewidziany jakiś dedykowany przyrząd czy może trzeba do tego użyć ogólnodostępnych narzędzi?
  • #7 13891360
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    iagre napisał:
    czy może trzeba do tego użyć ogólnodostępnych narzędzi?
    Oczywiście. Dłoni. Może być prawa albo lewa. Chwycić od tyłu i ruszając góra-dół wyciągać.
  • #8 13891629
    iagre
    Poziom 35  
    zhudomel napisał:
    Chwycić od tyłu i ruszając góra-dół wyciągać.

To jest sposób na to żeby to rozwalić a nie zdemontować (niedestrukcyjnie). Poradziłem sobie używając do demontażu dwóch 25-centymetrowych pęset. Włącznik rozebrałem, wyszlifowałem, złożyłem i ponownie „zamontowałem” (wcisnąłem). Niestety oprócz włącznika szwankuje jeszcze blokada drzwi i jej szlifowanie w środku nie dało poprawy więc będzie trzeba ją wymienić na nową. :(
  • #9 13898055
    iagre
    Poziom 35  
    Aleksander_01 napisał:
    Sprawdź wyłącznik przy "drzwiach". Zewrzyj je i zobacz czy działa.Jeżeli tak, to wył. do wymiany (albo rozbierz go i staraj się naprawić).

Trochę obok tematu.
    Mógłby ktoś mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa ten włącznik/blokada?
  • #10 13899015
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Gracja PDG 585C nie włącza się, mimo sprawdzenia gniazdka zasilającego. Zaleca się kontrolę wyłącznika blokady drzwi wsadowych, który często ulega uszkodzeniu w tym modelu. Jeśli zwarcie przewodów 2C i 3L powoduje uruchomienie pralki, konieczna jest wymiana blokady drzwi. W przypadku braku reakcji należy sprawdzić włącznik sieciowy oraz konektory przy nim. Dodatkowo warto zweryfikować przewód zasilający oraz filtr przeciwzakłóceniowy (filtr P.Z.) na obecność napięcia. Demontaż włącznika może być utrudniony ze względu na nietypowe mocowanie plastikowymi blaszkami, co wymaga użycia precyzyjnych narzędzi, np. pęset. Naprawa włącznika polega na rozebraniu, wyszlifowaniu styków i ponownym montażu. Jeśli blokada drzwi jest uszkodzona, konieczna jest jej wymiana, gdyż szlifowanie nie przynosi efektu. Dyskusja zawiera również pytanie o zasadę działania włącznika/blokady, jednak nie uzyskało ono merytorycznej odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA