logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

naprawa przegryzionego kabla USB typu C

patrex003 27 Lis 2017 02:59 10842 2
  • #1 16851723
    patrex003
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    Witam
    Ostatnio kot przegryzł mi kable od telefonu mniej więcej gdzieś po środku. Więc uszkodzoną cześć odciąłem. A jak już wspomniałem w tytule kable jest typu C. No i teraz potrzebowałby tu kogoś obeznanego w wyjaśnienie mi budowy kabla. Wygląda on tak:
    naprawa przegryzionego kabla USB typu C

i teraz tak:
    -> czerwony: zasilanie
    -> zielony: dane +
    -> biały: dane -
    -> 3x nie izolowany: czy to są kable od masy ? jeśli tak mogę je razem złączyć czy każdy muszę izolować i osobno połączyć?
    -> kable na ekranie (nie izolowany): od czego jest?

Dzięki śliczne za pomoc jak i wszelkie informację z góry.
    Pozdrawiam - P

P.S.
    Szukałem na google ale raczej nie mogę nigdzie znaleźć.. :/ I tak wiem można kupić ale skoro można naprawić to czemu nie ;) Tym bardziej żę lubię sobie po dłubać czasem przy takich bzdetach ;)
  • #2 16851753
    1repcaK
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Witam
    naprawa przegryzionego kabla USB typu Cnaprawa przegryzionego kabla USB typu C
    Jak widzisz coś tam można jednak znaleźć.
    Z 2-giej fotki wynika, że "gołe" przewody spełniają to samo zadanie i najpewniej są masą układu.
    Zadaniem ekranu jest odizolowanie układu od otoczenia i otoczenie od układu aby się wzajemnie nie zakłócały. To takie najprostrze wyjaśnienie, choć zagadnienie jest bardziej złożone.
    Pozdrawiam
  • #3 16852715
    patrex003
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    kurde na tym drugim zdjęciu mało widać.. ale zakładając że to masy, to czy masy mogą ze sobą się stykać czy to bez znaczenia ? a i jeszcze jedno ten kabel na ekranie to ma jakieś znaczenie czy w ogóle ?
REKLAMA