logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szum w pionie grzewczym w bloku - jak zredukować hałas?

m4xon 27 Lis 2017 20:58 5475 6
REKLAMA
  • #1 16853378
    m4xon
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    Cześć,

Koledzy, potrzebuję Waszej porady. Mianowicie mieszkam w niewielkim 3p bloczku, od jakiegoś czasu ruszył sezon grzewczy. Wszystko było w porządku jak i poprzednie lata, lecz od weekendu zaczęło dziać się coś dziwnego. Pion doprowadzający do kaloryferów w łazience zaczął szumieć, słychać jakby ktoś cały czas napuszczał wodę do wanny. Słychać to bardzo wyraźnie jak przyłoży się ucho do obudowy (mam obudowany pion płytkami). Zgłosiłem sprawę do spółdzielni to przysłali mi fachowca, który stwierdził, że skoro grzeje to musi szumieć. Rozumiem, że musi szumieć, jednak obecnie jest to na takim poziomie, że w nocy kiedy zapada cisza to ciężko się skoncentrować. Będę dalej ciągnął sprawę, ale chciałem Was zapytać o poradę, bo jestem laikiem w tych sprawach.

Dzięki!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16853538
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16853996
    m4xon
    Poziom 15  
    Właśnie to o tyle ciekawe, że sezon grzewczy trwa od miesiąca i było ok, a problem pojawił się w ten weekend. Inne piony wydają się być ok, może poza jeszcze jednym, który jest trochę głośniejszy, ale nie tak jak ten łazienkowy. Jak narazie sprawdzili czy układ napełniony jest wodą, lecz dalej nic...
  • REKLAMA
  • #4 16854018
    Kliska
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Moim zdaniem to normalna sprawa przy centralnym ogrzewaniu, chyba, że gdzieś jest jakaś nieszczelność...U mnie w bloku to norma.
  • Pomocny post
    #5 16854035
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Możliwe, że ktoś przełączył pompę na wyższą moc. Część grzejników pozamykały głowice i cały przepływ koncentruje się tylko na części instalacji. Prędkość przepływu wzrasta, a za nią szum.

Jeśli pompa w węźle jest elektroniczna należałoby ją przełączyć w ∆ p-v

Ale trzeba byłoby mieć dostęp do węzła :)

Można też poprosić aby obniżyli moc pompy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16855330
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 156
    Najprawdopodobniej za duża moc pompy , ale to normalne zazwyczaj tak się dzieje jak większość "somiadów" pozakręca kaloryfery i niestety pasożytuje na tych co grzeją normalnie :P a pompa próbuje przepchać nadmiar wody przez parę otwartych kaloryferów stąd te szumy.
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)
  • #7 16970068
    m4xon
    Poziom 15  
    jak pisaliście okazało się, że sąsiedzi mają zakręcone kaloryfery, podobnie jak ja, co doprowadziło nas do tego, że pompa w piwnicy była zepsuta

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem hałasu w pionie grzewczym w bloku, który pojawił się po rozpoczęciu sezonu grzewczego. Użytkownik zauważył, że pion w łazience szumi, co utrudnia mu sen. Fachowiec z spółdzielni stwierdził, że szum jest normalny, jednak użytkownik nie zgadza się z tym, ponieważ hałas jest uciążliwy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być zbyt duża moc pompy, co prowadzi do wzrostu prędkości przepływu wody i hałasu, zwłaszcza gdy sąsiedzi zakręcają kaloryfery. Wskazano również na możliwość przełączenia pompy na niższą moc lub sprawdzenia nieszczelności w instalacji. Ostatecznie okazało się, że problem wynikał z uszkodzonej pompy w piwnicy.
REKLAMA