logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośno przelewająca się rura grzewcza w przedpokoju

reyp 07 Gru 2021 11:28 3207 5
REKLAMA
  • #1 19749464
    reyp
    Poziom 9  
    Hej,
    Zdecydowałem napisać się tutaj bo już nie wiem co robić i może ktoś podrzuci jakiś pomysł. Mieszkam na ostatnim piętrze w bloku (4 piętro), odkąd zaczął się okres grzewczy rura grzewcza usytuowana w przedpokoju jest strasznie głośna. Dźwięk przelewającej się wody słychać w całym mieszkaniu a przez to, że sypialnia jest dokładnie na przeciwko tej rury całą noc słyszymy ten hałas. Wiele razy dzwoniłem do administracji z tym problemem, firma, która zajmuje się hydrauliką dolewała (podobno) wodę do pionu ale jak słychać nic się nie zmieniło. Rura w górnej, grubszej części jest chłodniejsza niż reszta, wydaje się, że jest tam powietrze a woda spływa dynamicznie i powstaje hałas. Tylko jak można temu zaradzić? W załączniku dodaje zdjęcia tej rury i części łazienki skąd ta rura wychodzi.

Pozdrawiam Głośno przelewająca się rura grzewcza w przedpokoju [img-1] Głośno przelewająca się rura grzewcza w przedpokoju
  • REKLAMA
  • #2 19749520
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4583
    Czy ta rura w łazience, to ta cieńsza, koło tego grzejnika z dwóch grubych rur?
  • REKLAMA
  • #3 19749531
    reyp
    Poziom 9  
    @stanislaw1954 ta cienka rura z prawej strony to niedziałająca już stara rura, z tego co pamiętam to odpowietrzająca. Połączenie rury z korytarza jest w tym grzejniku z łazienki. Głośno przelewająca się rura grzewcza w przedpokoju
  • REKLAMA
  • #4 19749546
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No to tak trzeba było napisać od razu, bo tego nie widać jak się patrzy , dopiero jak zaznaczyłeś na zdjęciu.
    Nad grzejnikiem w łazience jest odpowietrznik automatyczny, poprzedzony zaworem. Spróbuj go sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 19749613
    reyp
    Poziom 9  
    Jako laik w tych sprawach co powinienem sprawdzić? Czerwony zawór jest odkręcony, tak samo zawór/kapselek na samej górze też.
    Trzeba odpowietrzać ręcznie kluczem? Czy jednak jest za mało wody w instalacji?
  • #6 19749632
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Trzeba zamknąć dla pewności zawór czerwonym pokrętłem, później rozebrać górę zaworu odpowietrzającego, bo jak podejrzewam on się zaciął i pomału otworzyć zawór ( czerwony), aż do pokazania się wody. Poszukaj w internecie jak wygląda budowa automatycznego zaworu odpowietrzającego, by wiedzieć jak się do tego zabrać. Po pokazaniu się wody, myślę, że objaw przelewania wody powinien ustąpić. Wtedy zamknij zawór(czerwony) poskładaj zwór odpowietrzający i z powrotem otwórz zawór(czerwony).
REKLAMA