logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 1100 RH-19 brak IMEI po aktualizacji softu - jak naprawić?

boneksl 09 Sie 2005 21:10 1926 7
REKLAMA
  • #1 1720742
    boneksl
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Witam!
    Na poczatku powiem ze sprawa tego telefonu jest bardzo pilna i bardzo zalezy mi na kazdej wskazowce
    Nokia 1100 (rh-19)
    v6.64 z ang menu
    Moze zrobilem blad wrzucajac nizszy soft,ale telefon po odpaleniu mial normalny imei
    Dopiero po ktorejs probie wgrania zamiast imei sa znaki zapytania....
    Mam gryfina(org)
    Na gsmhostingu czytalem ze to procek,za to ktos inny powiedzial mi ze starczy wgrywac softy do tej 1100 i ruszy...
    Macie na to jakis patent? ktos naprawil taki telefon?
    Nie bede wymienaic procka i wgrywac rpla bo watpie aby od softu padl procek:/

pzdr
  • REKLAMA
  • #2 1721157
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    to jest to samo co w 2600 czesto przy zmianie softu pada imei (na przyszlosc zrob sobie kopie epromu zeby potem moc sobie zrobic z tego rpla)
    pozostaje ci zgrac ask i dac komus zeby Ci przeliczyl na rpl i wgrac i bedzie OK
  • REKLAMA
  • #3 1721201
    boneksl
    Poziom 18  
    Ale przeciez UEM mozna tylko raz zaprogramowac RPL'em....

Chyba dobrze mowie?

Aczkolwiek szef w pracy mowil aby walic soft ile wlezie,bo kojarzylem ze mial kiedys 1100 i mu sie wywalila,ale postawil...

Griffina mam ale zasilacz 9.5v i 300mA i nie zrobie nic :(
  • #4 1721326
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    wgraj wyzszy soft w 1100 miałem tak ze jak wgrałem nizszy to tel nawet sie nie odpalał na wyzszym zaskoczył , ale jezeli chodzi o imei to chyba nie pomoze wgranie softa ,trzeba przeliczyc rpl ,na temat 2600 sie nie wypowiadam bo to lipa tel do flashowania jedną sztuke ubiłem i nawet rpl nie chciala przyjąc i tel poszedł na czesci , dzis miałem to samo przy wgrywaniu polaka erasing dochodzi do 94 % i error nawet z podpieta ładowarką nie idzie ,cos czuje ze znowu zoonk
  • #5 1721755
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    mowiac tak najogolniej to rpl wcale nie programuje juz zapisanego uem - tego sie nie da wykonac to jest pamiec typu OTP! ale rpl dziala tez na zasadzie ... hm.... liczenia sum kontrolnych w dct3 jesli bedzie mozna to naprawi blad ?????????????????????

pozdro
    Marek
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • REKLAMA
  • #6 1722219
    boneksl
    Poziom 18  
    Wiem pisalem o tym ze uem jest one time programming

Armacomp ,czyli mowisz ze czesto wgranie rpla pomoze na te znaki zapytania?

miales takie przypadki?
    Czym wgrywales? tornado ,griffin?
  • REKLAMA
  • #7 1722432
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    tornado, bo griffinem nie moglem wgrac.
    2 razy mi sie cos takiego trafilo 3 raz nie poszlo - efekt ten sam ale usterka inna.

pozdro
    Marek
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #8 1722518
    boneksl
    Poziom 18  
    Griffin ruszal,ale juz nie chce,tornado wgrywa ale nic nie pomaga,ba nawet po podlaczeniu do tornado pojawil sie "local mode" ale za chwile zgasl i nie szlo zrobic resetow i locka

Nokia ruszyla!

Po wgraniu rpl'a griffinem pojawil sie normalnie local mode,zrobilem locka,przeflashowalem na wersje 5.54? i ruszyla...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 1100 (RH-19) z softem v6.64, który po próbach wgrywania niższego oprogramowania stracił poprawny numer IMEI, wyświetlając znaki zapytania. Wymiana procesora i programowanie UEM (który jest pamięcią OTP) nie są zalecane ani konieczne. Rozwiązaniem jest wykonanie kopii EPROM i wygenerowanie pliku RPL, który po wgraniu przywraca poprawny IMEI. Wgrywanie wyższego softu może pomóc w uruchomieniu telefonu, ale nie naprawi IMEI. Do wgrywania RPL skutecznie używano programatora Tornado oraz Griffin, choć Griffin miał problemy z zasilaniem (9.5V/300mA). Po wgraniu RPL i wykonaniu blokady (lock) telefon powrócił do normalnego trybu pracy, a następnie można było przeflashować go na stabilną wersję softu (np. 5.54). RPL nie programuje ponownie UEM, ale koryguje sumy kontrolne w DCT3, co pozwala naprawić błąd IMEI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA