logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 1101 po flashowaniu: IMEI wyświetla znaki zapytania, jak naprawić?

krzysztof.kt 21 Lis 2006 20:11 1443 9
REKLAMA
  • #1 3248514
    krzysztof.kt
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    witam, robilem tornadem polaka wgralem full flasha 3.xx to telefon nie chcial wogole sie odpalic ani zczytac, sciągnolem z supportu wersie 5.xx wgralem i telefon wlacza sie, ale zamiast prawidlowego imeia ma same znaki ????????? prosze o pomoc i opis ewentualnej naprawy , jutro telefonik musze oddac klientowi...nie mam netu w domu wiec nie bede mogl odpisac na ewentualne pytania ale prosze pisac odrazu do postu jak najwiecej....pozdrawiam i dziekuje z góry za pomoc....czy to moglo sie stac przy wgraniu softu ???? prosze o potwierdzenie tej opcji lub zaprzzeczenie....

(?...?) – ozdobnik ?

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]

• REKLAMA
  • #2 3248760
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    RH-75_dp_v_01_20_MCUSW3_05.rar
    RH-75_dp_v_5_00_MCUSW5_04.rar

Wydaje mi sie z braku info ze mogles popelnic dwa bledy. Pierwszy ze wgrales soft 3.05 do telefonu z 5.04. To pierwszy blad - z tad sie nie odpalal po flash. Trzeba przed flash sprawdzac wersje czy poprzez info z ufsa, czy *#0000# na wlaczonym telefonie. Nie zanizamy wersji - zeby nie miec komplikacji.

Drugi to to ze flash robiles na szybkosci "FAST", najbezpieczniejsza jest "Normal". Przy takich fonikach z malymi pakietami mozesz nawet ustawiac na slow nie zaszkodzi. ????? to przez "FAST". Nieinaczej. Szybkosc przy tym flash chipie zrobila swoje.

A najprostsze lekarsto teraz, to zczytac z telefonu plik *.ask , i przeliczyc go on-line na *.rpl

Calosc operacj najlepiej on-line kredytami Griffin Server.
    Wgrac wygenerowanego RPLa , oddac klijentowi.

Za malo informacji mam zeby dokladniej temu przypadkowi sie przyjrzec.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3249333
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Stokłosy napisał:
    RH-75_dp_v_01_20_MCUSW3_05.rar
    RH-75_dp_v_5_00_MCUSW5_04.rar
    Drugi to to ze flash robiles na szybkosci "FAST", najbezpieczniejsza jest "Normal". Przy takich fonikach z malymi pakietami mozesz nawet ustawiac na slow nie zaszkodzi. ????? to przez "FAST". Nieinaczej. Szybkosc przy tym flash chipie zrobila swoje.

Pozdrawiam.

Na MT Boxie robiłem pare razy na Fast 1100 ,1600 ,2600 i nie uwalił Imei .
    Wiem ,że lepiej nie ryzykować ale zapomniałem ustawić i na szczescie nic sie nie stało.
    Ciekawe od czego to zależy ,że nie zawsze zrobi ??????????
  • REKLAMA
  • #5 3250050
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    krzysztof.kt: zczytaj i podeślij mi .ask - spróbuję Ci pomóc.
  • #6 3250236
    krzysztof.kt
    Poziom 16  
    kolego jacck podaj mi jakis namiar od 11 pracuje wiec odrazu zczytam plik i ci podesle...bede bardzo wdzieczny.....pozdrawiam PS telefon był robiony na normal a nie na fast :((
  • #7 3250886
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    jacck masz mozliwosc liczenia rpl'a z ask odczytanego przez tornado??
    napisz mi na pm za ile to robisz
  • REKLAMA
  • #9 3250998
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    zatem tez czekam na pw
  • #10 3251032
    krzysztof.kt
    Poziom 16  
    dziekuje wszystkim a w szczególnosci TECH MOBIL dzieki serdeczne pozdrawiam ...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 1101, który po wgraniu pełnego flasha wersji 3.xx nie uruchamiał się, natomiast po wgraniu wersji 5.xx telefon włącza się, ale wyświetla IMEI jako znaki zapytania (?????????). Przyczyną problemu może być wgranie nieodpowiedniej wersji oprogramowania do wersji sprzętowej telefonu (np. soft 3.05 do telefonu z MCUSW 5.04) oraz użycie zbyt szybkiej prędkości flashowania ("FAST" zamiast "Normal" lub "Slow"), co może uszkodzić dane IMEI. Zalecane jest sprawdzenie wersji oprogramowania przed flashowaniem za pomocą UFS lub kodu *#0000#. Naprawa polega na odczytaniu pliku .ask z telefonu, przeliczeniu go online na plik .rpl (np. za pomocą Griffin Server) i wgraniu go do telefonu, co przywróci prawidłowy IMEI. Dyskusja wskazuje, że flashowanie na "FAST" nie zawsze powoduje uszkodzenie IMEI, ale jest ryzykowne. Użytkownicy oferują pomoc w przeliczeniu pliku .ask na .rpl oraz podkreślają konieczność stosowania odpowiednich narzędzi i procedur przy flashowaniu Nokia 1101.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA