logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Lenovo, brak dźwięku.

malfra41 28 Lis 2017 10:36 5610 3
REKLAMA
  • #1 16854215
    malfra41
    Poziom 2  
    Witam, od wczoraj nie mam dźwięku w laptopie. Wszystko sprawdziłam według wskazówek z forum. Wszystko jest tak jak być powinno. podejrzewam że to coś w środku. Czy ktoś we co to może być i jakie są koszty naprawy? Laptop nie jest nowy, ma już z 5 lat. Czy to może mieć związek z awarią? Przy testowaniu głośników nie ma dźwięku. W menadżerze urządzeń wszystko dobrze, ikonki też jak powinno być.
  • REKLAMA
  • #2 16854255
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    Uruchom jakiegos linuksa livecd/usb i tam sprawdz czy slychac dzwiek.
  • REKLAMA
  • #3 16854312
    malfra41
    Poziom 2  
    Sprawdziłam i nic. Na explorerze też cisza. Robiłam tez restart i nie pomogło
  • #4 16854424
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    malfra41 napisał:
    Sprawdziłam i nic.

Na linuxie cisza = uszkodzony układ audio. Sprawdź, czy można wyłączać go i włączać w BIOS i czy jest włączony, ale taka opcja w laptopach rzadko kiedy jest.

Dodano po 20 [minuty]:

malfra41 napisał:
    Wszystko jest tak jak być powinno. podejrzewam że to coś w środku. Czy ktoś we co to może być i jakie są koszty naprawy? Laptop nie jest nowy, ma już z 5 lat. Czy to może mieć związek z awarią?

A była jakaś awaria? Naprawa będzie zależnie od tego, co dokładnie popsute kosztować.
    Może być np. zwarcie w gnieździe jack / przytrzaśnięte kabelki od głośników lub awaria układu na PCB.
    Rozwiązaniem, a bardziej obejściem będzie też zakup małej karty dźwiękowej na USB.
REKLAMA