logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego magnetofon ZK147 ma 2 gniazda głośnikowe? Czy to jest stereo?

Liviuc 29 Lis 2017 00:24 2076 5
REKLAMA
  • #1 16855939
    Liviuc
    Poziom 2  
    I am Romanian and I can not speak Polish language. I just found an Unitra ZK147 magnetofon and I am very confused because it has 2 outputs for speakers (denoted by "P" and "L" for left and right !!!) but I have doubts that it is stereo !? Can somebody help me ?! You can reply in Polish and I will use translation service with hope to work and to understand ! Thank you for your kindness.

Jestem Rumunią i nie umiem mówić w języku polskim. Właśnie znalazłem magnetofon Unitra ZK147 i jestem bardzo zdezorientowany, ponieważ ma 2 wyjścia dla głośników (oznaczone "P" i "L" dla lewego i prawego !!!), ale mam wątpliwości, że jest stereo! Czy ktoś może mi pomóc?! Możesz odpowiedzieć po polsku, a ja skorzystam z usługi tłumaczenia z nadzieją na pracę i zrozumienie! Dziękuję za życzliwość.
  • REKLAMA
  • #2 16855975
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2486
    Witam.
    Był to magnetofon mono.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • UNITRA ZK 147.pdf (130.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instr.serw.ZK-127_ZK-147.rar (46.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16859892
    postat
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam

Była też wersja ZK-146 stereo podobna do ZK-147. Ale powinna mieć trzy potencjometry( dwa głośności L i P plus jeden poziom sygnału nagrywania) oraz podwójny wskaźnik wysterowania.

Pozdrowienia Jarek
  • REKLAMA
  • #4 16859969
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2486
    postat napisał:
    Była też wersja ZK-146 stereo podobna do ZK-147.

postat napisał:
    Ale powinna mieć trzy potencjometry( dwa głośności L i P plus jeden poziom sygnału nagrywania) oraz podwójny wskaźnik wysterowania.
    Wybacz.
    Chyba sam sobie wystarczająco zaprzeczyłeś.
    Była "nowsza" wersja ZK-146 z dwoma wyjściami głośnikowymi (mono). Cel takiej modyfikacji był banalnie prosty. Stawiasz taki magnetofon w pozycji pionowej tak więc głośnik wewnętrzny :?: .
    Druga sprawa.
    Jesteś posiadaczem dwóch "kolumn głośnikowych" (to był "szpan") i jak je podłączyć do takiego również szpanerskiego magnetofonu?.
    A na taśmie, Szczepanik i "Siedem dziewcząt".
  • REKLAMA
  • #6 16945104
    Liviuc
    Poziom 2  
    Thank you very much to everybody ! I dismounted one of the magnetophons model 147 and I found that is MONO as I suspected (because it has only a single level indicator and a single volume potentiometer). One of the speakers output connector mounted in the case is fake, is not connected electrically !!! I seen also the model 146 which is definitely stereo and is made on the same case with same mechanical part of model 147. My question is this now: how do you think, from 2 magnetophons model 147 can I obtain one 146 as Unitra factory did ?! Can I fit inside the case of one ZRK147 two electronics (amplifiers especially ...), 2 loudspeakers (or to keep only one inside the magnetophone case ?), 2 volume potentiometers and 2 level indicators in order to obtain one ZRK146 ? Thank you in advance for your replies !!! (I am fan of Unitra magnetophons and I own one model 120, another 120T and model 145 as well !)
REKLAMA