logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić łożyska na wałku kierowniczym w Ursusie 360 z przekładnią spawaną?

francuz6666 29 Lis 2017 20:25 20514 9
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16858262
    Sel
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Musisz zdemontować i rozebrać całą przekładnię, luz łożysk na wałku kierownicy regulowany jest podkładkami. Oczywiście kierownicę też trzeba zdjąć i kręcąc wałkiem kierownicy wysunie się on z obudowy.
  • #3 16858658
    francuz6666
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Łożysko przy podstawie zmontowane razem z bieżnią, to stożkowe które jest w górnej części obudowy całkiem się rozleciało. Problem mam właśnie jak zdemontować ten długi wałek. Mówisz że wystarczy nim kręcić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16859186
    Sel
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Musisz wysunąć zespół prostokątnej zębatki razem z wałkiem (długim) kierownicy. Można ułatwić sobie wykręcając nieco śrubę regulacyjną na zewnątrz obudowy zakontrowaną na rys. nr 12 i 15, znajdującą się w osi ramienia wychodzącego z przekładni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16859316
    FAB 2002
    Poziom 20  
    Ocena: 195
    Żeby wyjąć wał kierownicy z obudowy, trzeba wyjąć ten oring oraz zewnętrzną bieżnię łożyska, która pozostała w korpusie. Najlepiej ściągaczem.
  • REKLAMA
  • #7 16859339
    francuz6666
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Czyli są tam tak jakby dwie bieżnie? Bo jedną już wybiłem a raczej sama wypadła gdy rozpadło się łożysko w górnej części obudowy. Gdy wyjąłem ten oring wydawało mi się że to jest cały odlew. Jesteś pewien że da się to zdemontować?
  • Pomocny post
    #8 16859360
    FAB 2002
    Poziom 20  
    Ocena: 195
    Tak wygląda "surowy" korpus przekładni - bez tego pierścienia.
    Dla swojej pewności, sprawdź dokładnie swoją obudowę od środka.

Podsumowanie tematu

✨ Aby wymienić łożyska na wałku kierowniczym w Ursusie 360 z przekładnią spawaną, należy zdemontować całą przekładnię, co wymaga zdjęcia kierownicy oraz wysunięcia wałka kierownicy z obudowy. Kluczowe jest usunięcie oringu oraz zewnętrznej bieżni łożyska, co można ułatwić używając ściągacza. W przypadku problemów z demontażem, warto sprawdzić dokładnie korpus przekładni, aby upewnić się, że wszystkie elementy zostały usunięte. W katalogu części można znaleźć numery potrzebnych komponentów, takich jak pierścień i łożysko.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA