logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzona sieciówka w Clevo 2800T po burzy - jak naprawić?

Nekros 10 Sie 2005 00:45 1367 3
REKLAMA
  • #1 1721444
    Nekros
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witeczki!

Moja szwagierka nie wyłączyłą komputera w czasie burzy... i oczywiście piorun przywalił w słup przed domem, w jej kompie spalił się zasilacz i oczywiście karta sieciowa (na szczęście takie elmenty mam zawsze w zapasie), poleciał też jeden port LAN w routerze, a od tego też i sieciówka w moim notebooku ;( i w drugim komputerze też (oba ostatnie sprzęty były wyłączone od prądu(przełącznik na listwie), jedynie kable od sieci były podpięte).
    Notek nie wykrywa podpiętego kabla LAN, kabel o.k, testowałem z dwoma innymi sprzętami i sieciówką na USB.

Notebook Clevo 2800T oparty na chipsecie SIS630, po rozkręceniu go stwierdziłem zaraz przy złączu RJ45 spalenie 3 rezystorów (750) więcej takich nie zauważyłem, podejrzenie też padło na (skleroza, nie mogę sobie nazwy przypomnieć) czarna kosteczkę oznaczoną MAGCOM HS5001 (pod spodem 4 ferryty okręcone 3 drucikami), znalazłem gościa co mi to przelutował z innej płyty (ta była sprawna do czasu awarii układu graficznego). I niestety to nic nie dało, nadal nie wykrywa podpiętego kabla, co może być jeszcze odpowiedzialne za tego typu zachowanie(a raczej barak reakcji). Od razu zaznaczam, że szukałem tego typu płyty głównej i niestety nikt sprawnej takiej nie ma w sprzedaży.

Z góry dzięki za wszelkiego rodzaju wskazówki.

P@p@tki
    Nekros
  • REKLAMA
  • #2 1721583
    LeszekLan
    Poziom 12  
    Witam

Prawdopodobnie po przepieciu od strony karty sieciowej poleciało cos dalej.
    Z tego co wiem takie uszkodzenia kończą sie w najlepszym przypadku na procesorze karty sieciowej lub jesli to jest układ zintegrowany z chipsetem płyty na uszkodzeniu czesci chipsetu odpowiedzialnego za karte sieciową.
    Wiec myśle ze najlepsze w Twoim przypadku bedzie sprawdzenie poprawnosci działania pcmcia i podłączenie stosownej karty lub karty mini pci o ile nie jest uszk. iterfejs mini PCI. Komputery Clevo to inaczej Gericom. Mozesz zadzwonic do serwisu Gericom i zapytać czy nie maja jakiejs płyty poserwisowej ale sprawnej do sprzedania. Daję nikłe szanse na nprawienie Twojej płyty, poprostu uszkodzenie może byc zbyt rozległe. Może jeszcze zdarzyc się coś takiego, że jak go bedziesz uzywał w takim stanie to całkiem strupieje (dopali sie chipset).

Jesli Masz jakies dodatkowe pytania to pytaj, chętnie pomogę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1723926
    vipermat
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    To to znaczy płyta pozaserwisowa?
    ja szukam płyty do laptopa asus.
  • #4 1723960
    Nekros
    Poziom 11  
    Witeczki!

Co do Clevo, a stwierdzeniem że to jest to samo co Gericom, to się nie zgodzę, Clevo produkuje kadłubki notebooków, czyli obudowa z matrycą, płyta główna, czasem jeszcze napęd FDD i tyle, a na ich produktach składane były notebooki min. przez Gericom, Aristo, Actina (Action), California Access, California Dream (Perfektus) i jeszcze paru, ale mniejsza z tym.
    Ten model notebook niestety nie posiada złącza PCMCIA ani też miniPCI, sieciówkę mam z konieczności podpiętą pod USB (USB 1.1 ma niestety znacznie mniejszą przepustowość niż sieciówka 100Mbits).

Co do dowiadywania się o dostępność takiej płyty głównej, to mam już to za sobą, kiedyś "serwisowałem" ten model notebooków (czytaj - wymieniałem płyty, matryce, odsyłałem do dostawców na serwis, itp. itd,) niestety ludzie którzy byli dobrzy w naprawach tego typu uszkodzeń odeszli z firm z którymi współpracowałem.
    Dlatego też zadałem pytanie, czy ktoś wie jak to naprawić w konkretnie tym modelu notebooka. Jest to możliwe, miałem kilkadziesiąt tego typu uszkodzeń notebooków i w ponad połowie udało się to naprawić bez konieczności wymiany płyty głównej.

P@p@tki
    Nekros
REKLAMA