logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik dla ULN2803A z większym prądem na wyjściu dla silnika 0.9A?

bloto 10 Sie 2005 01:18 2282 11
REKLAMA
  • #1 1721491
    bloto
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.

Moj problem jest nastepujacy:

Steruje sobie silnik krokowy ukladem ULN2803A. Jak wiadomo ten uklad moze mi podac 0.5A na wyjsciu kazdej nozki. Niestety tak sie sklada ze
    mam silniki krokowe ktore pobieraja prad 0.9A. Wynikiem tego polaczenia jest straszliwe grzanie sie tych ukladow. Nie chcialbym juz modyfikowac schematu ani plytki tylko ewentualnie zastapic go jakims innym ukladem co by wyprowadzenia mi pasowaly. Wiec moje pytanie brzmi: czy znacie jakis podobny uklad ktory ma wieksza wydajnosc pradowa i mozna go wstawic w miejsce ULN'a. A moze ktos by mial inny pomysl na rozwiazanie mojego problemu, bo montowanie radiatorów na dluzsza mete i tak mi nic nie da.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1723742
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Nie widzę kości, którą mógłbyś bezpośrednio zastąpić swojego uln-a. Układy na większy prąd mają po 4 drivery w scalaku (np2064), więc żeby nie modyfikować płytki musiałbyś wbudować dwa takie scalaki na "pięterku".

ps. jeśli przekroczyłeś znamionowy prąd tranzystorów uln-a to żaden radiator Ci nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #4 1724185
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    a własciwie dlaczego szukac zamiennika do ukladu dostepnego wszedzie bez kłopotu , poza tym zmostkuj sobie 2 układy i to nawet lutując 1 na 2 i masz 1A
  • #5 1725943
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    kamyczek napisał:
    a własciwie dlaczego szukac zamiennika do ukladu dostepnego wszedzie bez kłopotu , poza tym zmostkuj sobie 2 układy i to nawet lutując 1 na 2 i masz 1A

Można położyć jeden na drugim (i przylutować) kilka takich układów tyle, że rozpływ prądów nie musi być idealnie taki sam w każdym z nich. Przy łączeniu równoległym tranzystorów stosuje się rezystory wyrównawcze.
  • #6 1941055
    bloto
    Poziom 11  
    No właśnie panowie sobie zmostkowałem takie 2 ULN'y a tu niespodzianka. Nadal sie one grzeją jak opentane. No to mowie dodam jeszcze jeden na 2 pietro ale to juz niestety '51 sie nie wyrabia z trzema i nie chce ich wysterowac. Sam juz nie wiem o co chodzi ,dlaczego sie grzeją. W koncu mam silniczki po 900 mA wiec powinno być ok.
  • #7 1941906
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Dlaczego się grzeją ? Odpowiedź jest w karcie katalogowej.
    W środku są Darlingtony. Napiecie nasycenia dla prądu 350 mA wynosi typowo 1,3V. Dla 900 mA , diabli wiedzą, ale napewno sporo wiecej.
    Można policzyć moc traconą.
    Kładzenie jeden na drugi ? Taż one podgrzewają się nawzajem :cry:

pozdr.
    Załączniki:
    • Zamiennik dla ULN2803A z większym prądem na wyjściu dla silnika 0.9A? uln2803.gif (4.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1942244
    bloto
    Poziom 11  
    No nic jutro podczepie drabinke do portu uP i zobacze 3 ULN'ki powinno byc ok bo to juz spora rezerwa bedzie.

pozdrawiam.
  • #9 1942245
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    bloto napisał:
    No nic jutro podczepie drabinke do portu uP i zobacze 3 ULN'ki powinno byc ok bo to juz spora rezerwa bedzie.

pozdrawiam.

Nie prościej było doczepić piętrowo małą płytkę z tranzystorami mocy albo z silniejszymi driverami?
  • #10 1942252
    bloto
    Poziom 11  
    Szczerze rozważałem to ale jako ostateczność. I tak prawdopodobnie zrobie jeżeli jutrzejszy test nie wypali.

;)
  • #11 1942284
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    A może spróbuj tranzystory MOSFET np. BUZ71 (50V, 17A, Rdson=0.085Ω (włączony), obudowa TO-220), cena poniżej 2 zł

Przy 4 V na bramce (i źródle na masie powinien być już włączony (napięcie progowe włączenia od 2.1 do max 4 V typowo 3).

Powinny się dużo mniej grzać ze względu na mały spadek napięcia przy włączeniu (0.9V*0.1Ω=90 mV). Rzeczywista moc wydzielana będzie oczywiście większa od tej statycznej większa ze względu na niezerowy czas włączania i wyłączania (stany przejściowe) ale i tak masz zapas mocy w tych tranzystorach.

Możesz sterować bramkę przez np. rezystor 1 kΩ-10kΩ dla ograniczenia impulsu prądowego ładowania pojemności bramki (Ciis=760 pF)

Tu jest karta katalogowa:

http://www.semiconductors.com.pl/web/pliki/BUZ71.pdf
  • #12 1945594
    bloto
    Poziom 11  
    Z 3 ULN'kami jest już ok. Grzeje sie nie znacznie.

Dzieki i pozdrowienia dla wszystkich zainteresownych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterowania silnikiem krokowym o prądzie 0,9A za pomocą układu ULN2803A, który ma maksymalny prąd wyjściowy 0,5A na kanał, co powoduje nadmierne grzanie się układu. Próby zwiększenia wydajności prądowej poprzez równoległe łączenie kilku układów ULN2803A przyniosły ograniczone efekty ze względu na wzajemne nagrzewanie i ograniczenia sterownika mikrokontrolera. Wskazano, że napięcie nasycenia tranzystorów Darlingtona w ULN2803A powoduje znaczne straty mocy przy wysokim prądzie. Jako alternatywę zaproponowano zastosowanie tranzystorów MOSFET, np. BUZ71, które charakteryzują się niskim rezystancją w stanie włączenia i mniejszym nagrzewaniem. Ostatecznie zastosowanie trzech układów ULN2803A poprawiło sytuację, ale rozważane jest również użycie zewnętrznych tranzystorów mocy lub silniejszych driverów jako rozwiązanie długoterminowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA