logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować miernik ciśnienia 0-2 bar z czujnikiem MPX2200AP?

kucm 10 Sie 2005 02:50 1521 6
REKLAMA
  • #1 1721543
    kucm
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Musze w dosc krotkim czasie zbudowac na laborke miernik cisnienia w zakresie 0 -2 barow z odczytem cyfrowym.Znalazlem odpowiedni czujnik

Symbol MPX2200AP
    Zakres ciśnień [kPa] 0-200
    Typ absolute
    Max ciś.dop. [kPa] 800
    Zakres zmiany napięcia[mV] 40
    Czułość [mV/kPa] 0,2
    Offset[mV] ±1
    Napięcie zasilania [V] 10-16

i w sumie na tym sie moja koncepcja skonczyla.Jak to pozenic z woltomierzem tak zeby wartosc odczytu byla w barach z rozdzielczoscia 0.1 bara biorac pod uwage to ze maksymalne napiecie wyjsciowe z czujnika to 40mV.
    Jesli macie jakies pomysly/koncepcje jak to zrealizowac a moze ktos ma jakis gotowy projekt do zmodernizowania.
    Za wszelki odzew wielkie dzieki bo naprawde jestem zielony.
    Pozdrawiam
    Michal
  • REKLAMA
  • #2 1722677
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Hmmm... Znalezc jakis nadajacy sie przetwornik A/C, zeby zmienic sygnal z czujnika. A potem puscic to przez uC na wyswietlacz LCD... Bedzie ladnie wygladalo i czytlenie pokazywalo wyniki... Teraz tylko kwestia doboru czesci i napisania oprogramowania... A to juz gorsza rzecz [ale jaka przyjemna] :-)
  • REKLAMA
  • #3 1722815
    Coyote~
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Tak na chłopski rozum to tu by pasował wzmacniacz operacyjny ze sprzężeniem zwrotnym ujemnym, wzmocnienie 50.... i na wyjściu masz ciśnienie w woltach - 1V == 100kPa czyli 1bar...
  • REKLAMA
  • #4 1722838
    kucm
    Poziom 11  
    No tak :) W nocy mialem duzo czasu wiec taka sama koncepcja mi wpadla na mysl. Czesc kodu dotyczacego wyswietlania rownoczesnie na 4 wyswietlaczach znalazlem :) Nie powiem bardzo chetnie zrobilbym to sam bo nauki nigdy za wiele ale jak sie za to zabrac nie mam zielonego pojecia.

Dodano po 2 [minuty]:

A co do wzmacniacza operacyjnego to znalazlem cos takiego jak OPA277.
  • REKLAMA
  • #5 1722859
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Jezeli chodzi o uC, to polecam ATMega8, jak na takie zastosowanie... Latwo sie tego 'uzywa', w necie jest troche kursow... Ma juz wbudowany przetwornik A/C...
  • #7 1977823
    kucm
    Poziom 11  
    Dzieki za pomysly - problem rozwiazalem wykorzystujac czujnik skondycjonowany dajacy napiecie na wyjsciu 0-4V oraz ATMega 8 pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy miernika ciśnienia w zakresie 0-2 barów z cyfrowym odczytem, wykorzystującego czujnik MPX2200AP o zakresie 0-200 kPa i niskim napięciu wyjściowym do 40 mV. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie wzmacniacza operacyjnego z ujemnym sprzężeniem zwrotnym w celu wzmocnienia sygnału (np. wzmocnienie około 50, co daje 1 V na 100 kPa), co umożliwia łatwiejszy pomiar napięcia odpowiadającego ciśnieniu. Wzmacniacze takie jak OPA277, TL082 czy LM324 zostały zaproponowane do realizacji tego zadania, z uwzględnieniem kompromisu między ceną a precyzją i kontrolą offsetu. Do konwersji sygnału analogowego na cyfrowy i wyświetlania wyniku na LCD rekomendowano mikrokontroler ATMega8, który posiada wbudowany przetwornik A/C i jest dobrze udokumentowany. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez zastosowanie czujnika z sygnałem wyjściowym 0-4 V oraz mikrokontrolera ATMega8, co uprościło konstrukcję i umożliwiło cyfrowy odczyt ciśnienia z rozdzielczością 0,1 bara.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA