logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NVidia GeForce GT 630 - kod 43 - System raportuje błąd karty graficznej (KOD 43)

EA7Lorus 04 Gru 2017 08:25 16269 15
REKLAMA
  • #1 16866866
    EA7Lorus
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam,
    Złożyłem swój nowy zestaw komputerowy ale niestety mam problem z uruchomieniem na nim karty graficznej Gigabyte GeForce 630 2GB DDR3.
    Po instalacji sterowników, jest ona widziana przez system, natomiast raportuje błąd widoczna nazwa z żółtym wykrzyknikiem "System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)".
    Próbowałem starych sterowników oraz najnowszych, jak również ponownego przeinstalowania systemu, natomiast problem nie znika. Czy może chodzić o zbyt słaby zasilacz jak do mojego zestawu który przedstawiam poniżej ?.
    Karta na pewno jest sprawna, sprawdzona na drugim zestawie na którym chodzi aż miło.
    Jeżeli potwierdzą się moje przypuszczenia to jaką moc zasilacza polecacie ? Wystarczy OCZ Fatality 550W ?.
    Ewentualnie z góry dziękuję za wszelkie inne rady oraz pomysły jak poradzić sobie z tym problemem.

Specyfikacja mojego sprzętu (PROBLEM Z KARTĄ)

-Płyta Główna: Ascrock M3A-UCC
    -Procesor: Amd Athlon II x4 640 (4x3.0Ghz)
    -Pamieć RAM: 2x2GB DDR3 1333Mhz
    -Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GT630 2GB DDR3 (Raportowany jest problem)
    -Zasilacz: Qltec SilentLine 425W
    -System: Windows 7 64Bit

Drugi zestaw na którym karta działa bez problemu

-Płyta Główna: NTT P5GC-MX
    -Procesor: Intel Pentium Dual Core E2180 (2x1.8Ghz)
    -Pamieć RAM: 2x1GB DDR2 1066Mhz
    -Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GT630 2GB DDR3 (Działa bez problemu)
    -Zasilacz: Logic 400W
    -System: Windows XP 32Bit

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16867025
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Nie jest to tajemnica, że pseudo-PSU z czarnej listy lubią uszkadzać płyty główne.
    Sprawdź, czy czubki kondensatorów elektrolitycznych (tych czarnych) na Ascrock M3A-UCC nie są spuchnięte/pęknięte.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Możliwe inne problemy z winy pseudo-PSU.
    Zdarza się oczywiście też, że sterowniki "nie pasują" do karty i wyrzucają BSODy i błędy.
    Sprawdź pod bootowalnym linuxem, czy działa akceleracja GPU na tym zestawie #1.
  • #4 16867917
    EA7Lorus
    Poziom 8  
    witoldwitoldowicz napisał:

Niestety ale w moim przypadku te sterowniki nie rozwiązały problemu, oczywiście wcześniej odinstalowałem obecne oraz usunąłem wszelkie ślady po nich. Jak również próbowałem formatu i instalacji na czystym systemie.

safbot1st napisał:
    Nie jest to tajemnica, że pseudo-PSU z czarnej listy lubią uszkadzać płyty główne.
    Sprawdź, czy czubki kondensatorów elektrolitycznych (tych czarnych) na Ascrock M3A-UCC nie są spuchnięte/pęknięte.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Możliwe inne problemy z winy pseudo-PSU.
    Zdarza się oczywiście też, że sterowniki "nie pasują" do karty i wyrzucają BSODy i błędy.

Domyślam się że nie jest to zasilacz wysokiej klasy, ale spokojnie egzystuje ze mną już od 3 lat bez żadnych zarzutów, przynajmniej na poprzednim zestawie. Kondensatory sprawdzone i wszystkie w stanie idealnym bez żadnych uszkodzeń oraz zmian. Niestety test pod Bootowalnym linuxem odpadł z powodów problemu z jego uruchomieniem, próbowałem na kilku wersjach ale niestety zawsze ładowanie wisi na czarnym ekranie.

Co może być jeszcze przyczyną takiego stanu rzeczy ?
    Podpiąłem do niego starą kartę graficzna model Nvidia 7300GT i ruszyła bez najmniejszego problemu, wszystkie sterowniki zainstalowały się bez problemu a system nie raportuje błędów. Także musi chodzić stricte o tego GT630.

EDIT
    Zarwałem nockę i przetestowałem wszystkie sterowniki do tej karty, oczywiście z tymi najstarszymi włącznie, na żadnych karta nie ruszyła, i wciąż widnieje informacja o problemie ze sterownikiem urządzenia (KOD 43).
    Natomiast pokusiłem się o tymczasową zmianę systemu z 64-Bitowego Windowsa 7 Ultimate na wersję 32-Bitową i co ciekawe na tej wersji problem nie występuje, zainstalowałem pierwsze lepsze sterowniki i karta działa, jest poprawnie zainstalowana a system nie raportuje żadnych błędów.
    W takim razie to problem z Systemem 64 Bitowym ?. Ma ktoś może pomysły dlaczego na tamtym działa a na tym nie i jak rozwiązać ten problem ?, zaczyna mi brakować już pomysłów.
    Staram się jeszcze załatwić Windowsa 8.1 64-Bitowego aby zobaczyć czy tam również będzie występował ten sam problem.

Scaliłem. RADU23
  • #5 16870805
    safbot1st
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:

Tam masz normalną obsługę Geforce. Np. Mint 18 64bit. Za darmo.
  • REKLAMA
  • #7 16871711
    EA7Lorus
    Poziom 8  
    safbot1st napisał:
    Tam masz normalną obsługę Geforce. Np. Mint 18 64bit. Za darmo.

Pobrałem i uruchomiłem wspomnianą przez Ciebie edycję linux'a. Karta normalnie działa, bez problemu została wykryta, udało się również zainstalować najnowsze sterowniki. Także póki co jedyny problem jest na Win 7 64Bit.

310artur napisał:
    Może problem ze sterownikami chipsetu a nie samej karty? Tak zgaduje sobie.

Niestety ale na stronie producenta "Asrock" Nie ma żadnych sterowników do chipsetu dla tej płyty, natomiast wszelkie sterowniki które się tam znajdują zostały zainstalowane.

EDIT.

Przetestowałem również na systemie Windows 8.1 Pro 64Bit i niestety tak jak w przypadku Windows'a 7 system raportuje problemy ze sterownikiem karty KOD 43.
  • REKLAMA
  • #9 16873004
    safbot1st
    Poziom 43  
    EA7Lorus napisał:
    Zarwałem nockę i przetestowałem wszystkie sterowniki do tej karty, oczywiście z tymi najstarszymi włącznie, na żadnych karta nie ruszyła, i wciąż widnieje informacja o problemie ze sterownikiem urządzenia (KOD 43).
    EA7Lorus napisał:
    Niestety ale na stronie producenta "Asrock" Nie ma żadnych sterowników do chipsetu dla tej płyty

Zacznijmy, że mowa o AMD 480X CrossFire™ Chipset, a wkładasz ... NVidię.
    Może w tym problem
    Ale sprawdzałeś czy się zmieniają w ogóle? Np. w GPU-Z?

Dodano po 38 [sekundy]:

Czyściłeś pozostałości sterownika poprzedniego za pomocą DDU?
  • #10 16873522
    EA7Lorus
    Poziom 8  
    310artur napisał:
    Masz możliwość podmienić CPU? Mało prawdopodobne ale możliwe że gdzieś tu jest problem.

Niestety ale nie mam takiej możliwości, nie dysponuje żadnym innym procesorem pod ten socket.

safbot1st napisał:
    Zacznijmy, że mowa o AMD 480X CrossFire™ Chipset, a wkładasz ... NVidię.
    Może w tym problem
    Ale sprawdzałeś czy się zmieniają w ogóle? Np. w GPU-Z?

Czyściłeś pozostałości sterownika poprzedniego za pomocą DDU?

Ale moim zdaniem gdyby był problem z chipsetem bo jest "AMD" a pcham "Nvidie" to raczej karta wgl by nie ruszyła, a problem jest tylko na systemach 64 bitowych. (Chyba że się nie znam i to jest jakoś ze sobą powiązane).
    Sprawdzałem i sterowniki normalnie się zmieniają ale karta zachowuje się jak martwa, nie pokazuje się jej nazwa, pamięć itd.
    Oczywiście czyściłem pozostałości po starszych sterownikach DDU.
    Wciąż niestety kropka bez rozwiązania.
  • Pomocny post
    #11 16873564
    safbot1st
    Poziom 43  
    EA7Lorus napisał:
    problem jest tylko na systemach 64 bitowych. (Chyba że się nie znam i to jest jakoś ze sobą powiązane).

Przecież na Mint 64bit działa. Jeszcze bardziej nie widzę przez to powiązania. . . jak pisałeś - "kropka bez rozwiązania"... :(
  • #12 16874952
    EA7Lorus
    Poziom 8  
    safbot1st napisał:
    Przecież na Mint 64bit działa. Jeszcze bardziej nie widzę przez to powiązania. . . jak pisałeś - "kropka bez rozwiązania"... :(

Tak ale Mint to jedyny system 64 Bit na którym działała bez zarzutu.
    Tak czy inaczej możliwe że płyta ma z tą kartą jakiś konflikt ze względu na chipset, postanowiłem ją sprzedać i przerzucić się na jakiegoś Radeona, myślę że to rozwiąże wszelkie problemy. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i dużą chęć pomocy.
  • #13 16875658
    safbot1st
    Poziom 43  
    Zaktualizuj BIOS
    http://www.asrock.com/mb/AMD/M3A%20UCC/index.asp?cat=Download#BIOS
    i zaglądnij pod procesor - fizycznie,
    310artur napisał:
    Masz możliwość podmienić CPU?

,czy nóżki nie są powyginane itp. idąc tym tokiem myślenia.
    BIOS karty też można flashować, a my nie wiemy wciąż czy wina hardware, czy software( bug w sterowniku).
  • REKLAMA
  • #14 16878451
    EA7Lorus
    Poziom 8  
    safbot1st napisał:

Bios aktualny, zrobiłem to zaraz po tym jak nie chciała działać karta, jednak nie przyniosło to żadnego rezultatu.

safbot1st napisał:
    i zaglądnij pod procesor - fizycznie, czy nóżki nie są powyginane itp. idąc tym tokiem myślenia.
    BIOS karty też można flashować, a my nie wiemy wciąż czy wina hardware, czy software( bug w sterowniku).

Procesor akurat w stanie idealny, nie ma mowy o skrzywionych nóżkach, zaglądałem do niego w momencie składania komputera na nowo czyli kilka dni temu, przy okazji wymiany pasty termo na nową. Także wciąż w punkcie wyjścia.

EDIT.

Niestety mimo upływu czasu, i mnogości pomysłów, kombinacji, nie udało mi się uruchomić tej karty na 64-Bitowym Windowsie.
    Także decyzja padła na zakup Gigabyte Radeon'a R7 250OC 2GB czyli chyba bliźniaczej karty do mojego obecnego GT630, mam nadzieję że chipset tej samej rodziny rozwiąże problem.
  • #15 16890898
    Xind97
    Poziom 7  
    EA7Lorus napisał:
    Także decyzja padła na zakup Gigabyte Radeon'a R7 250OC 2GB czyli chyba bliźniaczej karty do mojego obecnego GT630, mam nadzieję że chipset tej samej rodziny rozwiąże problem.

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś tego Radeon to lepiej zainteresować się Radeon'em 7770 1GB DDR5, karta znacznie wydajniejsza od tej 250OC. Za parę złotych więcej powinieneś ją znaleźć. Zwłaszcza jeżeli planujesz grać w jakieś gry.
  • #16 16893032
    EA7Lorus
    Poziom 8  
    Xind97 napisał:
    Jeżeli jeszcze nie kupiłeś tego Radeon to lepiej zainteresować się Radeon'em 7770 1GB DDR5, karta znacznie wydajniejsza od tej 250OC. Za parę złotych więcej powinieneś ją znaleźć. Zwłaszcza jeżeli planujesz grać w jakieś gry.

Przeanalizowałem różne fora i zdecydowałem się na zakup Gigabyte Radeon 7770 1GB GDDR5, Właśnie czekam na jej nadejście.

Temat można uznać za zamknięty, dziękuję wszystkim za swój wkład oraz wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną Gigabyte GeForce 630 2GB DDR3, która po instalacji sterowników wyświetla błąd KOD 43 w systemie Windows. Pomimo prób z różnymi wersjami sterowników oraz reinstalacji systemu, problem nie ustępuje. Użytkownik podejrzewa zasilacz, ale karta działała poprawnie na innym zestawie. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej Asrock M3A-UCC oraz testy pod systemem Linux, gdzie karta działała bez problemów. Użytkownik rozważa wymianę karty na model Radeon, co może rozwiązać problemy z kompatybilnością. Ostatecznie zdecydował się na zakup Gigabyte Radeon 7770 1GB GDDR5.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA