logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Testy porównawcze Samsung Galaxy S8 vs iPhone 8 pod względem technicznym/software

gracjan55 04 Gru 2017 12:38 1488 7
REKLAMA
  • #1 16867288
    gracjan55
    Poziom 36  
    Ocena: 241
    Witam, jestem na etapie pisania pracy magisterskiej, tematem jest porównanie systemów operacyjnych na urządzeniach mobilnych. Część teoretyczną mam już opracowaną. Pozostaje kwestia części praktycznej. Nigdy nie pracowałem z ios. Chciałbym porównać np. S8 z Iphone 8. Macie pomysły na testy porównawcze pod względem technicznym/software? Pomijam benchmarki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16871941
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Nie korzystam z urządzeń Apple, ale niewielka część ludzi u mnie w pracy stosuje iPhony, iPady i MacBooki. Sam mam smartfona z Androidem KitKat, w którym wykorzystuję większość funkcji z wyjątkiem telefonu, a przede wszystkim klienta SSH i monitor WiFi. Dlatego potraktuj poniższe propozycje testów jako hasłowe i przy tym bardzo niszowe. Jednak są oparte o kilka lat praktycznych doświadczeń z mojej pracy. Kolejność jest taka, jaka mi się wymyślała.

1. Sieci bezprzewodowe z uwierzytelnieniem za pomocą WPA2-Enterprise i Radius, w tym certyfikaty.
    2. Czytniki PDF.
    3. Managery plików.
    4. Edytory ASCII.
    5. Kalkulatory.
    6. Klienci sieci TCP/IP: SSH, VNC, FTP/TFPT itp.
    7. Klienci drukowania.
    8. Monitory sieci bezprzewodowych.
    9. Możliwości portów USB, np. tylko OTG, pełny host, wspierane rodzaje urządzeń.
    10. Aplikacje specjalistyczne, np. poziomica, dalmierz, linijka, kompas itp.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 18155322
    kokoschanell
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam
    Zbyt dużo nie pomoge ale z perspektywy zwykłego Kowalskiego który cały czas korzystał z androida ios napewno go odstraszy
    W rzeczywistosci po choćby małej próbie poznania ios-a system okazuje znacznie prostszy i przyjaźniejszy w obsłudze niż android.
    Wiem to z doświadczenia. Ale pamietam że nie raz chciałem iphona młotkiem "rozgryźć" :).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 18208137
    maska140
    Poziom 2  
    Przede wszystkim jeżeli chodzi o iOS to system jest pisany pod konkretne urządzenie, a nie tak jak w przypadku androida - na całe mnóstwo różniących się od siebie urządzeń. To czyni iOS lepszym pod względem wydajności. Nie zacznie się zamulać po jakimś czasie użytkowania. Zrób więc testy dla tych samych urządzeń zaraz po wgraniu softa oraz po kilku miesięcznym użytkowaniu obu urządzeń to zobaczysz różnicę.
  • #6 18208188
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Lub zrób test podłączenia drukarki bezprzewodowej w androidzie i np.i padzie.
  • REKLAMA
  • #7 18245464
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18246847
    bogdan2491
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Ogólnie to ciężki sobie wybrałeś temat bo trzeba by być nie lada znawcą obu systemów żeby rzetelnie podejść do tematu, a Ty z iOS piszesz że raczej nie bardzo.... Nie piszesz także czy chodzi o czyste systemy, czy możliwość rozszerzenia funkcjonalności przez pobrane aplikacje.
    Tak na szybko to może tak:
    Bezpieczeństwo/ możliwość przywrócenia funkcjonalności telefonu po zapomnieniu blokady ekranu i danych logowania google/iTunes
    możliwości głębokiej personalizacji (pytanie też czy porównujemy zrootowanego androida czy fabrycznego- bo po roocie otwiera się cała masa różnic)

Z tego co pamiętam jak miałem chyba tydzień iPhone 6 lub 6s bardzo irytowało mnie że słuchawki bluetooth, które służyły mi tylko do rozmów po każdym ponownym uruchomieniu musiałem na nowo konfigurować żeby nie odtwarzały multimediów, schowek systemowy zapamiętywał tylko jedną pozycję i resetował się po każdym ponownym uruchomieniu, przesyłanie plików przez bluetooth też chyba tam kuleje. Może jeszcze taki szkopuł jednak dla mnie dość istotny, gdy dzwonił niezapisany numer na androida (s8 też to powinno mieć) pokazywało datę ostatniego połączenia lub sms z tym numerem (jeśli takie było), na iPhone nie.
    Być może w nowszym iPhone/ iOS część tych kwestii może być nieaktualne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano Samsung Galaxy S8 i iPhone 8 pod kątem technicznym i oprogramowania, zwracając uwagę na różnice w systemach operacyjnych Android i iOS. Użytkownicy sugerowali różnorodne testy, takie jak ocena wydajności po świeżej instalacji i po kilku miesiącach użytkowania, testy funkcji sieciowych (np. WPA2-Enterprise), zarządzania plikami, aplikacji specjalistycznych oraz możliwości podłączenia urządzeń peryferyjnych, takich jak drukarki. Podkreślono, że iOS jest bardziej zoptymalizowany dla konkretnych urządzeń, co wpływa na jego wydajność, podczas gdy Android oferuje większą personalizację, ale może być mniej stabilny w dłuższym okresie użytkowania. Wskazano również na różnice w obsłudze Bluetooth i zarządzaniu danymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA