logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Prodesk G4 - Brak sygnału DisplayPort-HDMI po uruchomieniu Windows 10

rafcioml 04 Gru 2017 18:03 3336 5
  • #1 16867890
    rafcioml
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z moim kompem.
    Posiadam kompa hp prodesk G4 z win 10.
    Komputer mam podlaczony za pomoca displayport - hdmi z Tv, tylko taka jest mozliwosc podlaczenia.
    Komputer dzialal normalnie przez kilka miesiecy, poczym przestal wyswietlac obraz .
    Komputer uruchamia sie normalnie czyli najpierw test biosu to jeszcze wyswietla ale jak tylko zaczyna wczytywac system win 10 nie daje sygnalu na Tv.
    Sprawdzalem na innym Tv i tak samo „brak sygnalu”.
    Wezwalem serwis ktory wymienil plyte glowna ale nadal to samo.
    Serwisant poustawial bios i nic .
    Co dziwne serwisant zabral komputer do diagnozy i odziwo po podlaczeniu za pomoca kabla displayport-displayport komputer dziala.
    Ja niestety nie mam mozliwosci takiego podlaczenia .
    Zastanawia mnie jedno .
    Z ciekawosci zmienilem w tym samym komputerze dysk z win 10 na system win 7 to wszystko wyswietlal bezproblemu ,natomiast po zmianie z powrotem na win 10 to samo „brak sygnalu”.
    Serwisant nie widzi problemu bo u niego niby dziala po kablu displayport - diplayport i z systemem win 10 natomiast u mnie na kablu displayport-hdmi nie dziala na win 10 ,a dziala na win 7.
    Prosze o podpowiedzenie co moze byc przyczyna?
    Pozdrawiam
    Rafal
  • #2 16870944
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Skoro działało i przestało to zacznij od zainstalowania starszych sterowników do karty graficznej. Chociaż szkoda że nie piszesz z czego ta maszyna się składa. Spróbuj win10 w trybie awaryjnym uruchomić powinien być obraz
  • #3 16891285
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Ewentualnie trzeba wymusić rozdzielczość i odświeżanie.
  • #4 16891410
    rafcioml
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Dziękuję Wam za podpowiedzi.
    Zrobiłem aktualizację wszystkich sterowników i dalej to samo.
    Zamówiłem oryginalną przejściówkę HP i zobaczymy co będzie.
    Tym razem serwis HP się nie wymiga jeżeli nadal nie będzie działał.
    Narazie zostawiam temat otwarty.
    Pozdrawiam
  • #5 16891428
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Możesz jeszcze sprawdzić na jakimś systemie Linux live. Jeśli będzie działało, to może oznaczać, że wina nie leży po stronie sprzętu hp.
  • #6 16891463
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 621
    Przecież napisał że działa na 7 więc co niby zmieni linux. Problem ewidentnie programowy , prawdopodobnie ktoś ustawił rozdzielczość której nie obsługuje TV (potrafiły tak zrobić niektóre stare gry - zmieniały rozdzielczość całego systemu) ,nie podlega to pod gwarancję.
    Niestety tv nie obsługuje takiej ilości rozdzielczości co monitor.
    Należy w trybie awaryjnym zmienić rozdzielczość na niską i po restarcie ustawić natywną dla tego TV, jak to nie pomoże to też w awaryjnym odinstalować sterowniki od karty graficznej i uruchomić ponownie, następnie zainstalować sterowniki prawidłowe itp.
    Jako ostateczność gdy nic nie pomoże pozostaje przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych.
REKLAMA