logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Brak sygnału na Display Port

mblazkie 16 Cze 2018 16:30 4380 4
REKLAMA
  • #1 17279401
    mblazkie
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Chciałbym zapytać czy ktoś spotkał się już z takim problemem. Po zainstalowaniu windows 10 na PC (czysty system) wszystko jest ok i system normalnie się uruchamia. Niestety przy próbie zainstalowania sterowników do HP Nvidia Quadro M4000 ekran robi się czarny. Po ponownym uruchomieniu, przy starcie normalnie widać ekran kontrolny natomiast jak zaczyna ładować się windows HDMI wyświetla komunikat o braku sygnału. Jakiś pomysł na rozwiązanie problemu? Płyta główna Asus Sabertooth x99.
  • REKLAMA
  • #2 17281921
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 277
    mblazkie napisał:
    HDMI wyświetla komunikat o braku sygnału

Przełącz się na inne złącze (na przykład DVI lub VGA).
  • REKLAMA
  • #3 17282072
    mblazkie
    Poziom 11  
    Niestety ta opcja odpada. Na płycie głównej nie ma karty zintegrowanej a Nvidia Quadro posiada tylko i wyłącznie 4xDP.

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Jak na razie znalazłem pół rozwiązanie. Przed instalacją sterowników zainstalowałem TeamViewer. Co prawda po zainstalowaniu sterowników HDMI wskazuje brak sygnału ale mogę działać zdalnie i wszystko jest ok. Pozostało teraz tylko przywrócić sygnał na HDMI.
  • REKLAMA
  • #4 17284148
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Z portem DP są jakieś jaja. Chodzi mianowicie o pin nr 20 w tym porcie, używany do zasilania urządzeń przez port DP (napięcie +3,3V).
    Do połączenia karty graficznej z monitorem przez DP bezpieczniej jest poszukać kabla 19-pinowego lub pin nr 20 odłączyć we wtyku.

TUTAJ ciekawy wątek na ten temat, zwłaszcza post nr 50.
  • #5 17284234
    mblazkie
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc. Trochę poszperałem bo nie dawało mi to spokoju i okazało się, że to problem ze złączem HDMI w monitorze Eizo CS240. Po podłączeniu do innego monitora DP -> HDMI wszystko działa poprawnie. Tak więc temat uważam za zamknięty.
REKLAMA