logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fronius Symo 3.0-3-S błąd 301

czarnu 05 Gru 2017 21:56 7419 6
  • #1 16870735
    czarnu
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, po całkowitym padzie falownika Fronius Symo 3.0-3-S b.r pod koniec lipca i wymianie przez serwis na nowym pojawił się nowy problem a mianowicie błąd 301. W manualu pisze :
    Prąd przetężeniowy (AC).
    Zachowanie : Krótkotrwałe przerwanie trybu zasilania sieci. Falownik rozpoczyna od nowa rozruch systemu.
    Usunięcie problemu : Jeśli komunikat statusu jest stale wyświetlany: Skontaktować się z technikiem serwisowym
    przeszkolonym przez firmę Fronius.

Skontaktowałem z moim instalatorem, po trzech tygodniach Panowie z serwisu zadzwonili i powiedzieli :
    "Są gotowi do naprawy falownika, kurier przyjeżdża bierze falownik do serwisu i tam robią diagnozę i wszystko było by super gdyby nie fakt że, jeśli Fronius nie stwierdzi usterki zostanę obciążony kosztem około 100 euro (transport i diagnostyka).

Dodatkowo podesłali jeszcze możliwe przyczyny występowania błędu
    301 Current peak on the mains supply detected
    Co może powodować:
    1. Voltage drop on the public mains
    2. Grid Impedance out of permitted values
    3. Bad contact of the power stack with AC
    4. Measuring error on the power stack

Problem jest o tyle uciążliwy że jak falownik złapie błąd to nie jest w stanie sam się zrestartować, przeprowadzić synchronizację i zacząć produkcję, musi być fizyczna ingerencja odłączenie falownika od strony AC na około 1-3 minut i problem znika.
    Instalację posiadam od roku wcześniej prócz awarii falownika problem nigdy nie występował.
    Ad 3 , instalacja w domu wraz z przyłączem jest nowa.

Pytanie od czego zacząć by problem wyeliminować ?

Dodano po 19 [godziny] 32 [minuty]:

Dziś się dowiedziałem od elektryka by skombinować sobie jakiegoś UPS-a x 3 na każdą fazę, najlepiej APC , podłączyć się po USB lub RS232 i programem apcupsd zacząć logować co się dzieje.
  • #2 16872331
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 848
    U mnie Fronius ig 60 hv kiedyś załapał ten błąd i się sam zresetował ale to było tylko jeden raz. Jak sam się nie zrestartuje to jest błąd wewnętrzny falownika inaczej wada.

Dodano po 4 [minuty]:

1. Spadek napięcia w publicznej sieci zasilającej
    2. Impedancja sieci poza dozwolonymi wartościami
    3. Zły kontakt ze stosu z AC
    4. Pomiar błędu na stosie mocy
    Też to będzie się działo jak używasz odbiorników dużej mocy , spadek napięcia u mnie wyskoczył przy spawaniu dużym prądem.
  • #3 16872617
    czarnu
    Poziom 11  
    No właśnie, ja się nie znam ale logicznie myśląc jak falownik złapie błąd (stwierdzi że coś jest nie tak z parametrami sieci ) to powinien zaliczyć restart rozpocząć ponowne sprawdzanie i się załączyć . A u mnie tak nie jest muszę fizycznie podejść wyłączyć go i dopiero zaczyna działać.
    Co najlepsze powiedziałem to mojemu instalatorowi, przekazał informację do Froniusa a oni stwierdzili że to jest objaw zgodny z procedurą.
    U mnie błąd załapał 3 razy dwa razy to było w niedzielę w okolicach godziny 12-13 więc nie miałem dużego obciążenia w sieci mógł działa tylko bojler.
    Dodano po 21 [minuty]:
    Na stronie Fronius pobrałem pdf-a instrukcję obsługi a w niej pisze :

Kod:
    301

Opis:
    Prąd przetężeniowy (AC)

Zachowanie:
    Krótkotrwałe przerwanie trybu
    zasilania sieci
    Falownik rozpoczyna od nowa
    rozruch systemu

Usuwanie:
    Jeśli komunikat statusu jest stale wyświetlany: Skontaktować się z technikiem serwiso-
    wym przeszkolonym przez firmę Fronius.

Rozumując powinien się zrestartować i ponownie załączyć.
  • #4 17127514
    czarnu
    Poziom 11  
    Był spokój do dziś, piękne słoneczko godzina 15:30 nie ma produkcji poszedłem do falownika a on jest w trakcie synchronizacji test przeszedł poprawnie załącza się produkcja i nagle wywala błąd 112 opis błędu w instrukcji to błąd RCMU restart i znów błąd 301 - prąd przetężeniowy, zrobiłem restart prądowy falownika uruchomił się i do końca dnia już działał bez problemów.
    Wyczytałem że falownik posiada RCMU w zabezpieczeniach, szukając dalej po Internecie ustaliłem że to moduł który działa jak różnicówka. Nie wiem czy dobrze to rozumuję ale coś mi się wydaje że te problemy to nie wina falownika tylko sieci.
  • #5 17139984
    taniam
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    czarnu napisał:

Wyczytałem że falownik posiada RCMU w zabezpieczeniach, szukając dalej po Internecie ustaliłem że to moduł który działa jak różnicówka. Nie wiem czy dobrze to rozumuję ale coś mi się wydaje że te problemy to nie wina falownika tylko sieci.

Zgadzam się z tym tokiem rozumowania.
    Należy sprawdzić:
    - impedancję linii zasilającej
    - rezystancję izolacji przewodów po stronie AC i DC
    - napięcia w sieci zasilającej w chwili wystąpienia problemu.

Te pomiary powinieneś znaleźć w protokole z uruchomienia instalacji.
  • #6 17140419
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    W pierwszej kolejności sprawdź cała instalację od strony AC. Falowniki są bardzo wrażliwe na słabe zestyki. Tak samo dla pewności możesz przeprowadzić w/w pomiary dla pewności.
  • #7 20145191
    rootkris
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Proponuję ten problem zostawić instalatorowi instalacji PV, nie tracisz gwarancji , znajdą przyczynę a w razie pomyłki i wysyłki nie ponosisz kosztów bo fronius za wymianę falownika płaci instalatorowi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z falownikiem Fronius Symo 3.0-3-S, który po wymianie na nowy wyświetla błąd 301, związany z prądem przetężeniowym (AC). W instrukcji podano, że błąd ten może być spowodowany spadkiem napięcia w sieci, impedancją sieci poza dozwolonymi wartościami, złym kontaktem lub błędami pomiarowymi. Użytkownik zauważa, że falownik nie restartuje się automatycznie, co wymaga manualnego wyłączenia i włączenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie instalacji AC, impedancji linii oraz rezystancji izolacji przewodów. Wskazują również, że problemy mogą wynikać z sieci, a nie samego falownika. Zaleca się, aby użytkownik skontaktował się z instalatorem, aby uniknąć kosztów diagnostyki, jeśli usterka nie zostanie stwierdzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA