logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mazda 2 1.4 HDI 2008 - szarpanie silnika, błąd na 1 cylindrze, tryb awaryjny

tomekk333 06 Gru 2017 18:03 7821 12
REKLAMA
  • #1 16872259
    tomekk333
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich forumowiczów, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, który dotyczy mojej niedawno nabytej Mazdy. Otóż od pewnego czasu podczas jazdy trafiają się sekundowe szarpnięcia, po jakimś czasie silnik wchodzi w tryb awaryjny, komputer stawia diagnozę błędu na pierwszym wtrysku. Po skasowaniu jeżdżę jakiś czas i znowu błąd - błąd na I cylindrze. Wymieniłem wtrysk - po kilku dniach znowu błąd na 1 cylindrze, zamieniłem wtrysk pierwszy z trzecim i jeździłem jakiś czas i znowu złapałem tryb awaryjny. Komputer pokazał błąd, tym razem na 4 cylindrze - skasowałem błąd myśląc że będzie po sprawie a tu znów po 2 tygodniach tryb awaryjny - diagnoza - błąd na 1 cylindrze - już teraz zgłupiałem. Wiem teraz, że wtryski są w porządku, ale gdzie teraz szukać awarii, co jest grane? Bo już nie daję rady, a mechanicy co jeden to mądrzejszy, może ktoś pomoże! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 16877584
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1579
    Wykasuj błędy, zmień filtr paliwa. Sprawdź ciśnienie paliwa na listwie.

tomekk333 napisał:
    -przerwanie-zwarcie w obwodzie pradowym

Nie pokusiło Cię zdejmować wtyczki z wtrysku na pracującym silniku?

tomekk333 napisał:
    zawór uszkodzony mechanicznie

Sprawdź w jakim stanie jest zawór wydatku paliwa.
  • REKLAMA
  • #7 16879172
    tomekk333
    Poziom 7  
    witaj Jurku,więc filtr jest świeży,błędy skasowane,wyskoczył błąd na pierwszym cylindrze,nie zdejmowano wtyczki na pracującym silniku, do sprawdzenia zostaje ciśnienie na listwie i zawór wydatku paliwa.
    Dzięki za kolejne ruchy,po niedzieli działam,pozdrawiam! :wink:
  • #8 17385482
    ppauto
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    tomekk333 napisał:
    Witam wszystkich forumowiczów, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, który dotyczy mojej niedawno nabytej Mazdy. Otóż od pewnego czasu podczas jazdy trafiają się sekundowe szarpnięcia, po jakimś czasie silnik wchodzi w tryb awaryjny, komputer stawia diagnozę błędu na pierwszym wtrysku. Po skasowaniu jeżdżę jakiś czas i znowu błąd - błąd na I cylindrze. Wymieniłem wtrysk - po kilku dniach znowu błąd na 1 cylindrze, zamieniłem wtrysk pierwszy z trzecim i jeździłem jakiś czas i znowu złapałem tryb awaryjny. Komputer pokazał błąd, tym razem na 4 cylindrze - skasowałem błąd myśląc że będzie po sprawie a tu znów po 2 tygodniach tryb awaryjny - diagnoza - błąd na 1 cylindrze - już teraz zgłupiałem. Wiem teraz, że wtryski są w porządku, ale gdzie teraz szukać awarii, co jest grane? Bo już nie daję rady, a mechanicy co jeden to mądrzejszy, może ktoś pomoże! Pozdrawiam!

Witam,i jak udało się rowązać problem ?
  • #9 17541051
    arti7811
    Poziom 2  
    Podpinam sie pod temat, mam podobne objawy
  • #10 17609689
    Michal675
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Czy komuś udalo się rozwiązać problem? Walczę z tym od 3 miesięcy. Identyczna sytuacja jak u was
  • #11 17609869
    arti7811
    Poziom 2  
    Mi sie nie udalo. A probowales wymienic wtryskiwacz? Zamierzam sprobowac dlatego pytam. Chociaz nie wiem czy to cos pomoze, jak widac wyzej w innym przypadku nie pomoglo. Ale cutujac klasyka, tonacy brzytwy sie chwyta, mam nadzieje ze moze w moim przypadku pomoze.
  • #12 17609961
    malez4
    Poziom 23  
    Ocena: 375
    Sprawdzić przewody od ECU do wtryskiwacza i stan pinów w ECU i wtyczkach. ECU jest umiejscowione w najgorszym z możliwych miejsc.
  • #13 17662913
    tomekk333
    Poziom 7  
    Kochani,szarpanie silnika było spowodowane wadliwymi wtryskami,błąd wyskakiwał na komputerze-za każdym razem na innym wtrysku,którego pojedynczo naprawiałem. Ważna uwaga, nigdy nie naprawiajcie-wymieniajcie pojedynczych wtrysków,zaoszczędzicie i pieniądze i czas.Zawsze wymontowujcie wszystkie wtryski,dajcie je do sprawdzenia fachowcowi,a jeśli jest taka potrzeba to regenerujcie lub kupujcie cały komplet i macie wtedy spokój na kilka lat. A jeszcze jedno - niech wszystkie wtryskiwacze będą o tym samym numerze seryjnym w przeciwnym razie problem niedługo powróci. Bo u mnie każdy był "z innej parafii" o czym nie wiedziałem. Pozdrawiam Tomekk.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mazdą 2 1.4 HDI z 2008 roku, polegający na szarpaniu silnika i błędzie na pierwszym cylindrze, co prowadzi do przejścia w tryb awaryjny. Po wymianie wtryskiwacza błąd nadal się pojawia, a po zamianie wtryskiwaczy błąd przenosi się na czwarty cylinder. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie ECU, ciśnienia paliwa, stanu wtryskiwaczy oraz przewodów. Ostatecznie, jeden z uczestników podkreśla, że problem był spowodowany wadliwymi wtryskiwaczami i zaleca wymianę wszystkich wtryskiwaczy na jednorodne, aby uniknąć powrotu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA