Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brotje Energy Easy 24 CTE nie grzeje ciepłej wody

easyshare 07 Dec 2017 11:17 5208 11
    easyshare
    Level 10  
    Witam,

Mam od niespełna dwóch lat kocioł gazowy Brotje Energy Easy 24 CTE . Jakiś czas temu podczas korzystania z obiegu grzania wody użytkowej gasł płomień (było słychać "tyknięcie"), na wyświetlaczu pojawiał się napis E06 po czym płomień odpalał się ponownie w błąd znikał z wyświetlacza. Czasami działo się to jednokrotnie, czasami dwa, trzy razy pod rząd.

Jednak od dwóch tygodniu problem się nasilił. Błąd E06 pojawia się na wyświetlaczu cały czas, nawet zanim puszczę ciepłą wodę. Blokuje to całkowicie grzanie wody.

Co może być przyczyną pojawienia się błędu E06?
    diodi1
    Level 24  
    Witam. Dobij ciśnienie wody do układu i powinno być ok. Pozdrawiam
    easyshare
    Level 10  
    Ciśnienie w układzie C.O. wpływa na pracę układu C.W.U. ?
    diodi1
    Level 24  
    Witam. Tak jak najbardziej wpływa. Pozdrawiam
    easyshare
    Level 10  
    Nie mogę odkręcić zaworu dopuszczania wody. Długo nie był ruszany.
    diodi1
    Level 24  
    Witam. Zapuść czymś jakimś preparatem typu wd40, postukaj po zaworze tylko w miare delikatnie i powinno sie dać go ruszyć, Pozdrawiam
    zybie
    Level 30  
    E 06 - uszkodzony czujnik CWU, wymienić na nowy.
    easyshare
    Level 10  
    Z tym moim piecem w ogóle jest coś nie w porządku. Nieustannie się zapowietrza. Próbowałem kilkanaście razy odpowietrzać wszystkie grzejniki w tym grzejnik łazienkowy położony w najwyższym punkcie instalacji. Piec pracuje w jednopoziomowym mieszkaniu w bloku.

Kiedy sterownik pokojowy uruchomi piec zawsze słychać trzaski bąbelków powietrza najpierw w samym piecu a później w kaloryferach począwszy od położonego najbliżej pieca do położonego najdalej.
    zybie
    Level 30  
    Tam gzie masz sterownik rozkręć grzejniki na max.
    easyshare
    Level 10  
    Dokładnie mam tak ustawione.

W pomieszczeniu, w którym jest zamontowany regulator pokojowy wszystkie grzejniki są rozkręcone na max (łącznie 3 grzejniki). W pozostałych pomieszczeniach temperaturę dostosowuję głowicami na grzejnikach. W łazience jest rozkręcone na max.

Każda próba odpowietrzenia kończy się wyciekiem wody z każdego kaloryfera. Jednak po włączeniu się pieca znowu słychać "bulgotanie, przelewanie, itp."

Wycieków w instalacji nie ma. Ciśnienie nie spada. Już z rok czasu nie dolewałem wody do instalacji.
    easyshare
    Level 10  
    Dolałem wody do układu. Na "zimno" jest 1,5 bara. Po włączeniu się pieca wzrasta do ok 1,7 bara. Ustał problem związany z zapowietrzaniem się instalacji.

Będę w stanie sam wymienić czujnik CWU, czy wołać serwisanta? Ile kosztuje taki czujnik? Jakie koszta naprawy?
    rutec82
    Level 1  
    Wymiana czujnika wraz z nim około 100zł samemu też sobie poradzisz trzeba spuścić wodę z kotła no i trzeba posiadać owy czujnik .