logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brotje Energy Easy 24 CTE nie grzeje ciepłej wody

easyshare 07 Gru 2017 11:17 7803 11
REKLAMA
  • #1 16873608
    easyshare
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam,

Mam od niespełna dwóch lat kocioł gazowy Brotje Energy Easy 24 CTE . Jakiś czas temu podczas korzystania z obiegu grzania wody użytkowej gasł płomień (było słychać "tyknięcie"), na wyświetlaczu pojawiał się napis E06 po czym płomień odpalał się ponownie w błąd znikał z wyświetlacza. Czasami działo się to jednokrotnie, czasami dwa, trzy razy pod rząd.

Jednak od dwóch tygodniu problem się nasilił. Błąd E06 pojawia się na wyświetlaczu cały czas, nawet zanim puszczę ciepłą wodę. Blokuje to całkowicie grzanie wody.

Co może być przyczyną pojawienia się błędu E06?
  • REKLAMA
  • #2 16873751
    diodi1
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    Witam. Dobij ciśnienie wody do układu i powinno być ok. Pozdrawiam
  • #3 16873809
    easyshare
    Poziom 10  
    Ciśnienie w układzie C.O. wpływa na pracę układu C.W.U. ?
  • REKLAMA
  • #4 16874172
    diodi1
    Poziom 24  
    Witam. Tak jak najbardziej wpływa. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 16876028
    easyshare
    Poziom 10  
    Nie mogę odkręcić zaworu dopuszczania wody. Długo nie był ruszany.
  • #6 16876117
    diodi1
    Poziom 24  
    Witam. Zapuść czymś jakimś preparatem typu wd40, postukaj po zaworze tylko w miare delikatnie i powinno sie dać go ruszyć, Pozdrawiam
  • #7 16877677
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 753
    E 06 - uszkodzony czujnik CWU, wymienić na nowy.
  • #8 16885944
    easyshare
    Poziom 10  
    Z tym moim piecem w ogóle jest coś nie w porządku. Nieustannie się zapowietrza. Próbowałem kilkanaście razy odpowietrzać wszystkie grzejniki w tym grzejnik łazienkowy położony w najwyższym punkcie instalacji. Piec pracuje w jednopoziomowym mieszkaniu w bloku.

Kiedy sterownik pokojowy uruchomi piec zawsze słychać trzaski bąbelków powietrza najpierw w samym piecu a później w kaloryferach począwszy od położonego najbliżej pieca do położonego najdalej.
  • #9 16886546
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 753
    Tam gzie masz sterownik rozkręć grzejniki na max.
  • REKLAMA
  • #10 16886689
    easyshare
    Poziom 10  
    Dokładnie mam tak ustawione.

W pomieszczeniu, w którym jest zamontowany regulator pokojowy wszystkie grzejniki są rozkręcone na max (łącznie 3 grzejniki). W pozostałych pomieszczeniach temperaturę dostosowuję głowicami na grzejnikach. W łazience jest rozkręcone na max.

Każda próba odpowietrzenia kończy się wyciekiem wody z każdego kaloryfera. Jednak po włączeniu się pieca znowu słychać "bulgotanie, przelewanie, itp."

Wycieków w instalacji nie ma. Ciśnienie nie spada. Już z rok czasu nie dolewałem wody do instalacji.
  • #11 16896403
    easyshare
    Poziom 10  
    Dolałem wody do układu. Na "zimno" jest 1,5 bara. Po włączeniu się pieca wzrasta do ok 1,7 bara. Ustał problem związany z zapowietrzaniem się instalacji.

Będę w stanie sam wymienić czujnik CWU, czy wołać serwisanta? Ile kosztuje taki czujnik? Jakie koszta naprawy?
  • #12 17188122
    rutec82
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Wymiana czujnika wraz z nim około 100zł samemu też sobie poradzisz trzeba spuścić wodę z kotła no i trzeba posiadać owy czujnik .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem gazowym Brotje Energy Easy 24 CTE, który przestał grzać wodę użytkową, wyświetlając błąd E06. Początkowo błąd pojawiał się sporadycznie, jednak z czasem stał się stały, co uniemożliwiło podgrzewanie wody. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być niskie ciśnienie wody w układzie, co wpływa na działanie systemu ciepłej wody użytkowej (CWU). Wskazano również na możliwość uszkodzenia czujnika CWU, który należy wymienić. Użytkownik miał trudności z odkręceniem zaworu dopuszczania wody, co mogło wpływać na ciśnienie. Po dolaniu wody do układu problem z zapowietrzaniem się instalacji ustąpił, a użytkownik rozważa samodzielną wymianę czujnika, którego koszt wynosi około 100 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA